Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neprospavana noć

Kupa i Korana u Karlovcu stagniraju, poplavljeno 100-njak kuća

karlovac
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/13
25.10.2014.
u 09:47

Najviši vodostaj Kupe u Karlovcu od 816 centimetara zabilježen je u 3 sata i sada opada.

Mala je utjeha za stotinjak obitelji u Karlovcu, što je vodeni val Kupe i Korane kroz grad prošao oko ponoći i u ranim jutarnjim satima, kada su oni, već treći puta ove godine, odnosno drugi puta u samo dva mjeseca, 'dočekali' vodu u svojim kućama. Naime, zbog kiša koje su padale dva dana, u petak je i Karlovcu proglašeno izvanredno stanje, a od jutra su djelatnici Vodoprivrede kod Gornjeg Mekušja gradili privremeni nasip kako bi naselje obranili od velikih poplava.

Uspjeli su, jer za najvećeg vodostaja rijeka, Kupa je oko ponoći narasla do 816, a Korana dva sata kasnije na vrhuncu vodenog vala imala je 821 centimetra, mještani Gornjeg Mekušja nisu bili potopljeni. No, stanovnici u naseljima Logorište, Mala Švarča i dio Mostanja do kuća su mogli samo u čamcima.

Većina u tim naseljima plavi već desetljećima, no nikada kao zadnjih par godina, posebno ove. Mnogi za to krive gradnju kanalizacije, brze ceste, ali i dijela ceste u sklopu nezavršene obilaznice koja vodi do takozvanog Vukelićevog mosta. Tim su radovima, smatraju, zatrpani kanali kojima su se Korana i Mrežnica razlijevale po poljima za visokih vodostaja. Iako su vodostaji u laganom opadanju, Karlovčani su ogorčeni, jer doslovno nakon nekoliko kišnih dana, grad je na nekoliko koraka do opće opasnosti zbog izlijevanja rijeka izvan korita u mjeri koju ne pamte niti najstariji mještani naselja koja stalno plave. Nastavak gradnje zida uz Kupu, nasipa u Gornjem Mekušju, Vodno energetske stepenice na Brodarcima uz kanal Kupa - Kupa, dio je obećanog rješenja.

>> Izlile se rijeke na području Karlovca, vrhunac vodenog vala tijekom noći

Ključne riječi

Komentara 1

LR
lucija.rudy
10:21 25.10.2014.

Kakve hrvatske vode? Pa ne budite smiješni, odite tamo i informacije skupite na licu mjesta.. Mještani su punili vrece skupa s vatrogascima i MJEŠTANI su obranili svoje kuce a ne usrane hrvatske vode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije