Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba s poplavama

Izvanredno stanje u Murskom Središću, opasnost za Čičku Poljanu nije prošla

poplava Kutina Ilova
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/63
14.09.2014.
u 22:35

Iako se vrhovi vodenih valova neće spojiti, u utorak se očekuje najteža situacija, jer se radi o dosad nezabilježenoj količini vode

Borba s poplavama u Hrvatskoj traje i dalje. Karlovac je noćas obranjen, no poplavljenih područja ima čak u 14 županija. Očekuje se da će sljedećih dana najteže biti u Sisku i okolici jer stižu čak dva vodena vala, rijekama Kupom i Savom. Večeras se pak procjenjuje da će najteža situacija biti u Letovaniću u kojem već danima pripremaju zaštitu zečjim nasipima.

Borba s poplavama u Hrvatskoj iz minute u minutu:

21.45 sati - Stožer za zaštitu i spašavanje večeras je u Čičkoj Poljani donio odluku o raspuštanju vatrogasaca, prenose Kronike VG.

Opasnost za Čičku Poljanu nije prošla, ističu iz Stožera. U Hrvatskim vodama, porast vodostaja Odre očekuju tijekom sutrašnjeg dana, a da će vodostaj biti na razini onoga iz veljače.

20.05 sati - Zbog ekstremnih količina kiše i posljedičnih odrona i poplava na terenu su sve dežurne ekipe i dodatno angažirani radnici koji saniraju nastalu štetu te nadziru stanje pruga na kritičnim lokacijama, kao što su na karlovačkom području relacija Mrzlo Polje-Duga Resa (pruga Zagreb-Rijeka), koridorska pruga Dugo Selo-Novska (Zagreb-Vinkovci) te na pruzi Zaprešić–Čakovec relacija Novi Marof-Turčin, izvijestili su iz HŽ Infrastrukture.

Pojačana kontrola provodi se osobito na pruzi Zagreb Glavni kolodvor - Sisak – Novska, kako bi prevenirala moguća oštećenja uzrokovana očekivanim vodenim valom Save i Kupe.

U 13.45 sati za promet je otvorena pruga Oštarije-Knin-Split. Jutros u 6.00 sati radnici HŽ Infrastrukture i tvrtke Tehnički servisi željezničkih vozila d.o.o. na tračnice su osovililokomotivu vlaka broj 523 koja je u četvrtak zbog odrona stijene iskliznula nedaleko od Labina Dalmatinskog na pruzi Oštarije-Knin-Split. Lokomotiva je potom odvučena u kolodvor Labin Dalmatinski te je započela hitna sanacija kolosijeka koja je završila oko 13.30 sati. Promet će teći maksimalnom brzinom od 20 km/h, a dionica pruge će zbog mogućih odrona i dalje će biti pod pojačanim nadzorom 24 sata na dan.

Danas u 10.05 sati zatvorena je zbog poplava za sav promet do daljnjega pruga državna granica-Čakovec-Kotoriba-državna granica između stajališta Macinec i granice sa Slovenijom zbog prodora vode sa slovenske strane.

Pruga Karlovac-Kamanje-državna granica do daljnjega je zatvorena za promet zbog odrona tla na kolosijek na tri lokacije.

U Slavoniji je zbog izlijevanja rijeke Orljave za promet zatvorena pruga Pleternica-Požega, dok na relaciji Požega-Velika teče redovit željeznički promet.

20.00 sati - U Murskom Središću proglašeno je izvanredno stanje zbog nabujale rijeke Mure, vodostaj je prešao 500 cm

18.10 sati - U Pokupskom su evakuirane domaće životinje, svinje, kokoši, javlja nam čitatelj Ivan Brajković. Ljudima je rijeka Kupa ušla u podrume, oko kuće su stavili zečje nasipe. Nisu uspjeli spasiti ni automobil.

18.00 sati - Mještani Podturna čekaju ministra a i vodni val koji im stiže. Do vrha nasipa, od pravog korita Mure inače udaljenog par stotina metara, u 18 je sati bio još oko metar.

17.30 sati - Situacija je kritična ali pod kontrolom, sve službe rade svoj posao. Dolazi još jači vodni val, ali mislim da će se grad obraniti - izjavio je u 17 sati u Murskom Središću ministar Tihomir Jakovina.

Mura je kod mosta, tj. graničnog prijelaza, dosegla 475 centimetara. Protiv prirode ne možemo, hidrološke prilike su užasne, dodao je te na pitanje o odštetama poručio da se prvo treba obraniti a onda će se zbrajati. Kaže da je ovo šesta velika poplava za njegova mandata i da projektima moraju početi povlačiti više novca od Europe za obranu od poplava.

Sa sisačkog područja 45 minuta nakon Jakovine došao je u Središće i ravnatelj policije Vlado Dominić. Kazao je da je u Sisku stanje zasad pod kontrolom te da se nada da će se i Središće obraniti. S ministrom će obići dionicu od Slovenije do Goričana. Grade se zečji nasipi i zasad nigdje nije probila, kaže. Zatvoren je malogranični prijelaz kod Sv. Martina na Muri, iz kojeg je policija uklanjala svu opremu, jer je u koritu Mure, te željeznički prijelaz u Središću.

15.17 sati - Rijeka Ilova probila je dio nasipa i poplavila kuće uz nasip u selu Ilova blizu Kutine. Stanovnici užurbano pune vreće s pijeskom i postavljaju nasip.

15.13 sati - Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić je kazao da su sadašnji vodostaji "takvi kakve ne bilježe ni knjige koje se o zbivanjima u gradu bilježe pet stotina godina". Opća opasnost je i dalje na snazi u Karlovcu, jer je cijeli prostor Logorišta do Mostanja pod vodom. "Nudili smo evakuaciju stanovništva, ljudi su je uglavnom odbijali", dodao je Jelić.

15.09 sati - Ministarstvo obrane izvijestilo je da je tijekom vikenda na poplavljenim područjima angažirano ukupno 698 pripadnika Oružanih snaga, "od toga na području Karlovačke 130, Sisačko-moslavačke 467 i na području Požeško-slavonske županije 101 pripadnik OS RH". U noći sa subote na nedjelju bila su angažirana 164 vojnika. Na području Karlovačke županije, od ukupno 130 angažiranih vojnika, u mjestu Gornje Mekušje, Kobilić Pokupski i Husje, 40 pripadnika Hrvatske kopnene vojske sa šest čamaca i jednom amfibijom rade na evakuaciji stanovništva i stoke, te je evakuirano 20 osoba. Amfibija je angažirana i za prijevoz oko 150 vreća s pijeskom do mjesta Vodostaj.

U mjestu Rakovac angažirano je 90 pripadnika HKoV-a s tri teretna motorna vozila, koji su zajedno sa stanovništvom punili oko 10 000 vreća s pijeskom i podizali nasip u dužini 1300 metara. Na području Sisačko-moslavačke županije, od ukupno 467 angažiranih vojnika, u mjestu Sunjsko Selišće (Letina) 85 pripadnika HKoV-a s tri teretna motorna vozila, jednim autobusom i jednim sanitetskim vozilom radi na punjenju 7000 vreća s pijeskom i izgradnji nasipa. U mjestu Žažina angažiran je 141 pripadnik HKoV-a s pet teretnih motornih vozila, u punjenju vreća s pijeskom i izgradnji nasipa. Tijekom noći, na području Žažina bilo je angažirano 60 vojnika na izgradnji nasipa. Na poplavljenom području Pleternice, u Požeško-slavonskoj županiji angažiran je 101 pripadnik HKoV-a sa 16 motornih vozila i dva čamca, koji su radili na očuvanju nasipa i punjenju vreća s pijeskom.

14.46 sati - Vrh vodnog vala Kupe noćas je prošao Karlovac, na području Letovanića se očekuje sutra, a u Sisku prekosutra. Zagrebom je noćas prošao vrh vodnog vala Save, a sutra se očekuje u Sisku, kazano je na konefernciji za medije u Sisku na kojoj su bili ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, glavni ravnatelj Policije Vlado Dominić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanja Jadran Perinić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, rukovoditelj centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković, general Hrvatske vojske Ivan Jurić, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, načelnik sisačkog Stožera za zaštitu i spašavanje Marko Krička i drugi.

Iako se vrhovi vodenih valova neće spojiti, u utorak se očekuje najteža situacija, jer se radi o dosad nezabilježenoj količini vode, istaknuli su sudionici. Ponovljeno je da se radi o "ekstremnim prilikama na sisačkom području i u drugim dijelovima Hrvatske, da su nadmašeni stogodišnji prosjeci, ali kako ovog puta, za razliku od sličnih situacija ove godine, ima dovoljno vremena da se pripremi obrana na kritičnim mjestima".

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić rekao je da se za narednih šest do osam dana predviđa kritična situacija u cijeloj Hrvatskoj sa poplavama. Vodotok Save se rasterećuje puštanjem vode u Lonjsko polje. Na sisačkom području zasad nema potrebe za evakuacijom, rekla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, sve je spremno i za tu situaciju.

14.24 sati - Oko podneva snažno nevrijeme je pogodilo Grubišno Polje. Vatrogasci su dobili desetke dojava, te su na terenu te ispumpavaju vodu iz podruma i prizemlja stambenih zgrada i poslovnih prostora u središtu grada, te podruma nekoliko obiteljskih kuća. Više pročitajte OVDJE

Prigradska sela Mala Gorica, Brest i Drenčina, naselje Mošćenica i dijelovi Petrinje uz obalu Kupe i njenu pritoku Petrinjčicu opet su ugrožena od nove poplave. Više pročitajte OVDJE

Zbog naraslog vodostaje i izlijevanja rijeke Gline proglašene su izvanredne mjere zaštite od poplave. Zaobalne vode su poplavile kuće u Gornjem Viduševcu uz cestu prema Topuskom, a prijete kućama u Glini uz ŠRC Banovac i Sisačkoj ulici. Više pročitajte OVDJE

14.13 sati - HŽ izvijestio o stanju u željezničkom prometu

Zbog ekstremnih količina kiše i posljedičnih odrona i poplava na terenu su sve dežurne ekipe i dodatno angažirani radnici koji saniraju nastalu štetu te nadziru stanje pruga na kritičnim lokacijama kao što su pruga Zagreb Glavni kolodvor - Sisak - Novska (vodeni val Save i Kupe), na karlovačkom području zbog izljevanja Mrežnice relacija Mrzlo Polje-Duga Resa (pruga Zagreb-Rijeka) te na pruzi Zaprešić–Čakovec između kolodvora Novi Marof i Turčin.

Pruga Karlovac-Kamanje-državna granica do daljnjega je zatvorena za promet zbog odrona tla na kolosijek na tri lokacije. U Slavoniji je zbog izlijevanja rijeke Orljave za promet zatvorena pruga Pleternica-Požega, dok na relaciji Požega-Velika teče redovit željeznički promet.

13.18 sati - Ozbiljna situacija na području Siska očekuje se sutra i u utorak kada stižu dva vodena vala. Kupski iz Karlovca noćas će proći kroz Letovanić, a sutra će biti u Sisku, dok će vodeni val Save u Sisak stići u utorak gdje će se oba i preklopiti.

Nadležne službe građane uvjeravaju kako je situacija stabilna te, zasada, evakuaciju ne očekuju. Procjenjuju da će vodostaj Kupe biti 20 centimetara viši nego u veljači, kao što je bio i u Karlovcu. Sisak i okolna ugrožena mjesta danas su obišli ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ravnatelj Državnog ureda za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić te general Ivan Jurić, koji su se sastali s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček te ostalim predstavnicima nadležnih službi. - Karlovac je obranjen, krećemo nizvodno niz Savu i primijenit ćemo ista iskustva. U Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji angažirano je oko 700 vojnika, a aktivni su i u Požeško-slavonskoj. Oni koji su na kritičnim točkama su u prednosti, jer se pripreme ne rade u zadnji čas – istaknuo je Ostojić dodajući i kako još nije došlo do katastrofe, a nada se da ni neće.

Foto: Nikola Čutuk/pixsell, ilustracija

Započelo se s radovima na ribnjaku u Letovaniću, a sanira se i nasip na tom području, koji je u lošem stanju. Ravnatelj Državnog ureda za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić poručuje da se čini sve da se spriječi da naselja oko Letovanića budu odsječena. Voditelj Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković uvjerava kako gradske četvrti Siska ne bi trebale biti ugrožene, a u retencije se ispušta onoliko vode koliko je moguće. Slična situacija kao u veljači ponovit će se i sada u Odranskom polju, koje se zapunjuje i Kupom, a danas očekuju porast od 70-80 centimetara. Retencija Lonjskog polja, u koju se ispušta Sava, puni se i vodama Pakre i Ilove, koje su na kutinskom području izazvale problema. Zečji nasipi su popustili, te je rijeka Ilova prodrla do kuća mještana, koji su preselili svoju stoku, no za evakuacijom građana ipak nije bilo potrebe. U narednom satu očekuje se i pad vodostaja Ilove. Ozbiljna situacija očekuje se i u Jasenovcu, gdje će se dio nasipa morati otvoriti da bi se rasteretio savski sliv.

13.12 sati - UNICEF je objavio mjere zaštite i preporuke za ponašanje u kriznim situacijama. Mjere možete pogledati OVDJE

13.10 sati - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić obišao je Žažinu.

12.35 sati - Ovakve vode ne pamtimo 40 ili 50 godina otkako je našeg naselja - svjedoče mještani Mjesnog Odbora Orlovac, kojima probleme stvaraju zaobalne vode.
Nakon što je obranjen Karlovac, aktivnosti su premještene na istočno područje nizvodno od grada. Na snazi je i dalje izvanredno stanje, a sve službe nastavljaju aktivnosti sukladno potrebama na terenu. - Zatvorena je orlovačka cesta i jedina veza sa svijetom nam je preko Šumbara. Na području MO Orlovac i Gradac poplavljeno je 12 do 15 kuća. Evakuirana je i jedna mnogobrojna romska obitelj. Potopljeno nam je i igralište što se nikad nije događalo - kaže predsjednik MO Orlovac Josip Obranović.

11.57 sati - HŽ je izvijestio o stanju u željezničkom prometu u 11 sati:

Ponovno je uspostavljen promet na RH1 koridoru - na dionici između Dugog Sela i Novske. S obzirom na to da je opao vodostaj rijeke Pakre, jutros u 09.15 uspostavljen je željeznički promet na pruzi Dugo Selo-Novska. Na kritičnim lokacijama uvedena je lagana vožnja od 20 km/h, a područje se pojačano nadzire.

Danas u 10.05 sati zatvorena je zbog poplava za sav promet do daljnjega pruga između kolodvora Čakovec i kolodvora Središće u Sloveniji. Zbog ekstremnih količina kiše i posljedičnih odrona i poplava na terenu su sve dežurne ekipe i dodatno angažirani radnici koji saniraju nastalu štetu te nadziru stanje pruga na kritičnim lokacijama kao što pruga Zagreb Glavni kolodvor - Sisak - Novska (vodeni val Save i Kupe) te na karlovačkom području relacija Mrzlo Polje-Duga Resa (pruga Zagreb-Rijeka).

Pruga Karlovac-Kamanje-državna granica do daljnjega je zatvorena za promet zbog odrona tla na kolosijek na tri lokacije. U Slavoniji je zbog izlijevanja rijeke Orljave za promet zatvorena pruga Pleternica-Požega, dok na relaciji Požega-Velika teče redovit željeznički promet.

11.48 sati - Danas popodne ili navečer u Sisku će se spojiti dva velika vodna vala Kupe i Save. Na sisačkom području stanje je pod kontrolom, no vrlo ozbiljno, piše Sisak.info. Prema zadnjim informacijama, Sisak nije ugrožen, no stanje je ozbiljno u prigradskim naseljima, naročito na području Starog Praćna, Žabna, Sela, Palanjka, Prelošćice te selima u Lonjskom polju.

Borba traje i na području Lekenika, posebno Žažine i Letovanića gdje su poplavljene i prometnice. HRT piše da je poplavljeno nekoliko gospodarskih objekata u Letovaniću. Pumpama se izvlače zaobalne vode. Kupa raste tri centimetra na sat, a vodeni val se tek očekuje. U Sisak je stiglo 450 vojnika koji pomažu u punjenju vreća s pijeskom.

U Karlovcu je tridesetak kuća nasuprot Ilovačke šume odsječeno, pod vodom je i Orlovačka ulica, piše Radio Mrežnica. HRT piše da je u Ilovi tijekom noći došlo do prelijevanja rijeke preko krune nasipa zbog čega je popustila obrana, a voda je prodrla do obližnjih kuća. U tijeku je evakuacija starog i bolesnog stanovništva.

Foto: Ivan Brajković

Pod vodom su i mjesta u općini Pokupsko.

11.26 sati - Vojska gradi zečji nasip u Žažini prije očekivanog nadolazećeg vodenog vala rijeke Kupe.

10.30 sati - Na zagrebačkoj Kajzerici je voda, zbog visokog vodostaja Save, počela probijati u naselje. Poplavljeni su podrumi, na nekim površinama su se stvorila jezerca i potopila nekoliko parkiranih vozila. Više pročitajte OVDJE

10.20 sati - Problemi i u Međimurju - Poplavljen centar Macinca, voda dotekla i do Črečana. Više pročitajte OVDJE

8.00 sati - Karlovac je obranjen. Ogromni napori pripadnika vojske, policije, vatrogasaca, HGSS-a, gradskih tvrtki i volontera u izgradnji zečjih nasipa, zaustavili su nemilosrdne rijeke da poplave središte grada. Vodostaji Korane i Kupe konačno su prestali rasti. Korana je u šest sati imala 842 centimetara, a Kupa 841.

No, u čak 14 županija prijavljeni su problemi s poplavama pa čak i u gradu Zagrebu. Nakon Karlovca procjenjuje se da će najugroženije biti sisačko područje, gdje se očekuje da bi moglo doći i do spajanja dva vodena vala. Jućer su stanovnici svih ugroženih područja većinu dana proveli osiguravajući zečje nasipe, a na neka mjesta poslana je i pomoć vojske. Tako je od jučer ujutro u Sisačko-moslavačku županiju poslano 250 pripadnika Hrvatske vojske, koji su i kroz noć osiguravali nasipe, uz pomoć stanovnika i civilnih službi.

Foto: Edina Žuko/PIXSELL

Vodeni val se pomiče nizvodno, a Stožer za zaštitu i spašavanje je objavio kako sektor Pokupske doline, kao i područje Rečice i Šišljavića pokrivaju lokalne vatrogasne službe. Kompletno područje je pod kontrolom i nema izvanrednih događaja. - Situacija je stabilna na zečjem nasipu Rakovac i dijelu Drežničke i Dubovačke strane, kao i Obala Trnskog, odnosno Obala Račkog i obala na Gazi. Vodoprivreda, odnosno Hrvatske vode putem svojih službi prate vodne objekte i za sada nema problema. Aktivna obrana od strane vatrogasaca prebačena je na područje gradske četvrti Drežnik - Hrnetić na dijelu Hrnetić-Novaki, mjesnog odbora Donje Pokupje te na područje gradske četvrti Banija, odnosno mjesnog odbora Orlovac po pitanju Ilovca. Vatrogasci prate ta područja i situacija je pod kontrolom - poručili su iz Stožera za zaštitu i spašavanje.

Spajaju se vodeni valovi Kupe i Save

DUZS je objavio kako se borba s poplavama vodi u 15 županija. Danas bi najkritičnija situacija mogla biti u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje će se istovremeno spojiti vodeni valovi Kupe i Save. Hidrološki ovo je na granici fenomena. Riječ je iznimno velikom opterećenju na iznimno velikom području. Sve je spremno za eventualnu evakuaciju stanovništva - kazao je sinoć Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda za RTL. - Ovo je jako ozbiljna situacija, no već se pripremamo tri dana. Napravljena je mogućnost evakuacije. Nitko ne zna što će se dogoditi - kazala je sinoć za RTL sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Zbog ekstremnih količina kiše i posljedičnih odrona i poplava na terenu su sve dežurne ekipe i dodatno angažirani radnici koji saniraju nastalu štetu te nadziru stanje pruga na kritičnim lokacijama kao što pruga Zagreb Glavni kolodvor - Sisak - Novska (vodeni val Save i Kupe) te na karlovačkom području relacija Mrzlo Polje-Duga Resa (pruga Zagreb-Rijeka), izvijestili su jutros iz HŽ-a.

U sljedećih nekoliko sati očekuje se otvaranje za promet koridorske pruge Dugo Selo-Novska (Zagreb-Vinkovci) s obzirom na blagi pad razine rijeke Pakre. Promet je jučer bio obustavljen između kolodvora Lipovljani i Banova Jaruga. Pruga Karlovac-Kamanje-državna granica do daljnjega je zatvorena za promet zbog odrona tla na kolosijek na tri lokacije. U Slavoniji je zbog izlijevanja rijeke Orljave za promet zatvorena pruga Pleternica-Požega, dok na relaciji Požega-Velika teče redovit željeznički promet, pišu iz HŽ-a.

>> Fotografije i snimke poplave šaljite nam na javi@vecernji.net

>>Val prolazi Karlovac! 'Ovo je na granici fenomena. Istovremeno će se spojiti vodni valovi Kupe i Save'

>>Milanović: Cijela Hrvatska je ugrožena, neka područja nećemo moći obraniti

Komentara 22

HR
Hrvatska3014
13:12 14.09.2014.

Ajmo bez mazanja očiju! Od kad se ne čiste korita i ne razvozi pijesak korita su svakim danom sve plića. Točka. Ili dignitet nasipe ili produbi korito, trećeg nema. Sisak će izdržati ovaj val, a kako će slijedeće, ne znamo!o! Peticija za čišćenje korita je riješenje!

IS
Iszrian
11:40 14.09.2014.

Mene zanima zašto nisu izgrađene retencije na nasipima, tada bi mogli 90% mozga pustiti na pašu dok bi višak vode otjecao tamo gdje nema štete. Ni jedna ni druga vlast nije po tom pitanju uučinila ništa.

HR
Hrvatska3014
13:15 14.09.2014.

Ili povisi nasipe ili produbi korita!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije