Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački nadbiskup

Kardinal Bozanić zaredio đakone te im poručio: Vaša vjernost potrebna je Crkvi

Josip Bozanić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.10.2014.
u 17:15

- Kristov nasljedovatelj je osoba koja je naučila trošiti se, ne očekujući ništa za sebe- rekao je Kardinal

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je zagrebačkoj katedrali  tijekom svečanog euharistijskog slavlja koje je predvodio zaredio za đakone četiri dijecezanska i osam redovničkih kandidata, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. 

- Uz kardinala Bozanića u euharistijskom slavlju suslavili su pomoćni zagrebački biskupi mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Anđelko Košćak, redovnički poglavari, župnici đakona te još stotinjak svećenika.

U svojoj je homiliji zagrebački Nadbiskup ređenicima poručio da svojim odgovorom na Gospodinov poziv ulaze u Božji plan spasenja i postaju znakom nade za budućnost Crkve te primjerom evanđeoske hrabrosti za sve.

Đakone je ohrabrio da služe Božjemu narodu te u tom služenju budu milosrdni i marljivi po primjeru Isusa Krista koji je svima postao slugom. Posebno ih je potaknuo da budu blizu onima najpotrebnijima – siromašnima i napuštenima te iziđu na periferije i tamo donesu radost Evanđelja

„Kristov nasljedovatelj je osoba koja je naučila trošiti se, ne očekujući ništa za sebe“, istaknuo je Kardinal te dodao: „Svijet će osjetiti radost kada vidi svjedoka evanđelja koji ništa ne očekuje za sebe, a bogata mu je naknada utjeha što je u zajedništvu sa svojim Gospodinom i dijeli njegovu milosrdnu ljubav prema braći i sestrama.“

Zagrebački je Nadbiskup đakone posebno potaknuo na ustrajnost i gorljivost u molitvi rekavši im da su oni kao đakoni „rođeni od oltara, iz središta euharistijske žrtve, u molitvi.“ Ohrabrio ih je da svoj dijalog s Bogom svakodnevno održavaju kroz molitvu časoslova, a u svoje molitve neka uključe i vapaje cijeloga svijeta.

Na kraju homilije, zagrebački je Nadbiskup đakonima poručio: „Gospodin, u čijim je rukama vaša sudbina, neka vas čuva u poslanju koje danas započinjete kao ministri Reda đakonata. Neka Gospodin učini vjernim vaše služenje u Crkvi, a vaše svjedočanstvo vidljivim u očima svijeta. Budite uvijek dionici ljubavi koja izvire iz Isusovog probodenog srca na križu, kako biste besplatno primali i besplatno davali.“

Na samom kraju svečane svete mise, osvrnuo se na Treću izvanrednu biskupsku sinodu koja se održala u Rimu od 5. do 19. listopada rekavši kako su biskupi okupljeni na Sinodi naglasili potrebu proročkog glasa u Crkvi te pozvao đakone da upravo oni budu nositelji toga glasa i dosljedni navjestitelji ljepote evanđelja. „Dragi đakoni, ostanite vjerni onomu što ste danas primili. Vaša vjernost potrebna je Crkvi, potrebna je našim obiteljima, kao što je i obiteljska vjernost danas potrebna vama đakonima i svećenicima“, zaključio je kardinal Bozanić.

Sveti red đakonata primili su za Zagrebačku nadbiskupiju Dominik Glasnović iz župe Sv. Pavla Apostola - Retkovec, Zagreb, Matija Knok iz župe Sv. Ane - Lobor, Martin Krizmanić iz župe Sv. Pavla Apostola - Retkovec, Zagreb i Marko Torbar iz župe Presvetog Trojstva - Krašić. 

Za Franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda fra Silvio Šćepanović iz župe Majke Božje Snježne, Kutina (Sisačka biskupija) i fra Franjo Vuk iz župe Gospe Lurdske, Uljanik (Požeška biskupija). 

Za Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Stjepan Brčina - župa Sv. Antuna Padovanskog, Drijenča (Vrhbosanska nadbiskupija) i fra Filip Pušić - župa Sv. Antuna Padovanskog - Sv. Duh, Zagreb.
Za Hrvatsku karmelsku provinciju sv. Oca Josipa o. Jakov od Ljubavi Kuharić - župa Sv. Blaža, Zagreb.

Za Družbu misionara monfortanaca (talijanska provincija) o. Zrinko NIKOLIĆ - župa Sv. Franje, Imotski (Splitsko-makarska nadbiskupija).

Za Hrvatsku dominikansku provinciju fr. Domagoj Augustin Polonšćak - župa Uzvišenja Sv. Križa, Sisak (Sisačka biskupija) i fr. Mirko Irenej Vlk - župa sv. Emerika, Oriovac (Požeška biskupija)- navodi Tiskovni ured Zagrebečke nadbiskupije u priopćenju.

Komentara 5

BI
bilidupin
17:54 25.10.2014.

..ispravak, naslova ..................Kardinal Bozanić zaredio đakone te im poručio: Njihovi novci potrebni su Crkvi.. Kristov nasljedovatelj je osoba koja je naučila trošiti za nas , ne očekujući ništa za sebe- rekao je Kardinal

M3
Miške 3
18:34 25.10.2014.

I onda se Joso objesio zlatne križeve, inoksove dvore, potpisao protiv Hrvatske Dailu. Moto mu je kastaški, ispravno bi bilo: vaša vjeronost potrebna je Kristu.

BB
brle brkić
21:40 25.10.2014.

ovo je šteta za demografsku sliku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije