Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUHARISTIJSKO SLAVLJE

Kardinal Bozanić o stanju na Zagrebačkom sveučilištu: Ovo je duh komunističke diktature

josip bozanić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
21.10.2016.
u 12:44

To je vrijeme o kojemu svjedoči politički odnos prema blaženomu Alojziju Stepincu, čiji zagovor rado zazivam na sve vas, dragi studenti i profesori – poručio je kardinal Bozanić.

Predvodeći euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga na početku sveučilišne akademske godine, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić komentirao je i aktualnu situaciju na Zagrebačkom Sveučilištu rekavši da ono živi od slobode, istine i težnje prema zajedništvu te da bi bilo „potpuno neprimjereno da se zatvara suradnji, osobito bogatstvu duha i znanja koje živi u njegovu tkivu“.

– Posljednjih smo mjeseci svjedoci tužnih pojava koje ne promiču ni suradnju ni duh istine. Štoviše, zabrinjavaju gorljivi načini da se ukloni istina i da se pod krinkom brige za Sveučilište promiče duh ideologije. U vremenu traženja najboljih putova razvoja sveučilišnoga obrazovanja, u vremenu kada se pokušavaju povezati sva znanstvena područja, polja i grane; kada i sam proces promjena, poznat pod nazivom Bolonjski proces ne samo da predviđa, nego i traži snažniju povezanost i suradnju između sveučilišnih sastavnica, kao i raznih sveučilišta, teško je shvatljivo da se netko zalaže da takve suradnje ne bude, ili da je ona neprimjerena. Nisu to stavovi koji su prožeti istinom i plemenitom gorljivošću kakva je potrebna hrvatskomu društvu – rekao je kardinal Bozanić, dodavši kako se iz ideološke nesnošljivosti jedno znanstveno polje prokazuje kao neprihvatljivo za sveučilište, mimo svih pokazatelja i primjera hvalevrijednih odnosa iz europske te svjetske prošlosti i sadašnjosti. 

– U postupcima koji nisu vođeni istinom nego razornim nemirom, vidimo usvajanje duha komunističke diktature, kada se znanost zatirala, kada se sveučilišne nastavnike proganjalo i zatvaralo, kada je i sastavnica iz koje je rođeno Sveučilište isključena, kada je duboko ranjena duša hrvatskoga naroda. To je vrijeme o kojemu svjedoči politički odnos prema blaženomu Alojziju Stepincu, čiji zagovor rado zazivam na sve vas, dragi studenti i profesori – poručio je kardinal Bozanić.

>> Bozanić: 90% učenika u osnovnim školama izabire vjeronauk, uveden je po demokratskom slobodnom izboru

>> Mi smo pobunjenici s Filozofskog, 'sotonisti s vratovima kao 5 kuna'

Komentara 180

ZI
Zivac07
13:28 21.10.2016.

"U vremenu kada se pokušavaju povezati sva znanstvena područja, teško je shvatljivo da se netko zalaže da takve suradnje ne bude" To je trebao biti naslov, bolje pogađa ono što je kardinal rekao.

MO
mobitel20
13:36 21.10.2016.

Katolicka Crkva u Hrvata je utemeljila Sveuciliste u Zagrebu. To je ocito potrebno naglasiti zbog neznalica "educiranima" kod "crvenih kardinala" pa se pitaju sto pravi kardinal ima govoriti svojim vjernicima koji pohadjaju ili rade na Sveucilistu...Agresivni, lazno sekularni i antivjerski talibani !

JP
josip.pivar11
14:02 21.10.2016.

Zanimljivo je kako toliki 'tolerantni' naglo izgube toleranciju prema Katoličkoj crkvi. Predbacuju grubost inkvizicije u 'ono doba' a tako su grubi u 'novo doba'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije