Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKRSNA PORUKA

Kardinal Bozanić: Naši su građani lišeni prava na rad

josip bozanić
Anto Magzan/PIXSELL
16.04.2014.
u 12:15

reba kročiti protiv struje izopačenoga individualizma koji unosi zlo u obitelji, gospodarstvo, financijski sustav i politiku, naglašava Bozanić.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u svojoj ovogodišnjoj uskrsnoj poslanici poručio je kako treba "prepoznati sukobe na raznim područjima društvenoga života što ih, nažalost, u Hrvatskoj, pod novim naletima sebičnosti pojedinaca i određenih skupina, iz dana u dan sve više osjećamo" te citira papu Franju kako se "sukob ne smije ignorirati ili skrivati. Mora se prihvatiti. Ali ako ostanemo zarobljeni u sukobu kao u nekoj zamci, gubimo svoju perspektivu; naši se vidici sužavaju i sama stvarnost ostaje rascjepkana. Kada se zaustavimo u konfliktnoj situaciji, gubimo osjećaj dubokoga jedinstva stvarnosti". ­

Stoga zabrinjava naglašavanje nejedinstva i podjele u tkivu hrvatskoga narodnoga bića, koje ističu kreatori hrvatske javnosti, kad je riječ o nacionalnom identitetu, odgoju i temeljnim pitanjima društvenoga života. Je li to što se predstavlja naša hrvatska stvarnost ili nas se samo u to nastoji ciljano uvjeriti? Važno je o tome razmišljati u suočavanju sa suvremenim pitanjima hrvatskoga društva, kada vidimo da se namjerno pojačavaju određeni sukobi, ne dopuštajući pogled prema prošlosti, da bi se vidjele nosive vrijednosti, niti se daje prostora budućnosti, oslonjenoj na dubljim temeljima od težnje za uskim materijalnim probitcima koji se lako pretvaraju u pokretače sebičnosti i sukoba – rekao je kardinal Bozanić, naglasivši kako papa promiče put solidarnosti kako bismo bili graditelji zajedništva te uzajamnom ljubavlju preobražavali svijet.

­ Treba kročiti protiv struje izopačenoga individualizma koji unosi zlo u obitelji, gospodarstvo, financijski sustav i politiku. Sve više ima onih koje razočaranja društvenim događajima u nas razdiru do osjećaja bespomoćnosti i malodušnosti. Stoga je potrebno mijenjati način razmišljanja i djelovanja na području rada, ekonomije i politike u promicanju društva koje nije samo mnoštvo pojedinaca, nego solidarna zajednica, u promicanju takvih društvenih odnosa gdje nisu na prvom mjestu uski sebični interesi pojedinaca ili skupina, nerijetko dobro zaštićenih od nositelja vlasti, nego opće dobro cjelokupne društvene i državne zajednice – rekao je kardinal Bozanić, dodavši kako je prošlo već više od šest godina od početka teške ekonomsko­-financijske krize, koja je posebno pogodila područje rada. ­

To osobito osjećaju naši mladi koji nakon završenoga školovanja ne mogu naći posao, ali i oni koji nakon više godina i desetljeća rada ostaju bez posla, s brigom za obitelj. Ti građani u našoj su sredini lišeni temeljnih ljudskih prava, kao što je pravo na rad. To stanje zabrinjava i traži brze promjene, novu solidarnost i zajedništvo svega društva. Dužnost je i zadaća svih, a osobito nositelja vlasti, da se pomogne i ubrza rast i razvoj koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta – rekao je kardinal Bozanić i pozvao vjernike da ovoga Uskrsa mole za mir u Ukrajini.

>>Uskrsna poslanica biskupa Huzjaka: Otvorimo srca Kristu

Komentara 28

Avatar vh1
vh1
13:33 16.04.2014.

Kardinalu Bozaniću treba matematička, a ne duhovna obnova. On je zaboravio su njegovi politički sponzori Tuđman i HDZ početkom 90-tih, uz blagoslov Kaptol d.o.o. uništili industriju, pretvorili je u nekretnine i prodali domorodnim tajkunima za 1 kunu. Usred rata HDZ je uništio 300 000 radnih mjesta. Preko 1800 branitelja je iz očaja napravilo suicid. Nikada im nisu organizirali misu zadušnicu. Licemjerni ste, kardinal Bozaniću.

Avatar branimtatukriminalca
branimtatukriminalca
13:10 16.04.2014.

cuj i kardinal se javio u vezi radnicki prava a u hrvatskoj skoro da i nema vise zaposleni, prezivljavamo od usa i eu kredita i to je to, koja sam ja budala pa ovo citam a jos gore pisem tu

DU
Deleted user
14:23 16.04.2014.

za koga Bozanić navija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije