Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Most-Karamarko

Otkrivamo što se sve zadnjih dana događalo u Vladi – i javno, ali i iza zatvorenih vrata

06.04.2016., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je 13. sjednica Vlade RH. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
27.05.2016.
u 10:32

Lider Mosta zove sve svoje saborske zastupnike, a čak 12 od ukupno 15 Mostovih zastupnika Petrovu poručuje da će se u Saboru glasati protiv Tomislava Karamarka

Ionako konstantno napeti, odnosi između Mosta i HDZ-a usijali su se nakon što su javno objavljeni ugovori koji Tomislava Karamarka preko tvrtke njegove supruge i tvrtke njegova prijatelja, lobista MOL-a Josipa Petrovića dovode u vezu s “mrskim” mađarskim MOL-om. SDP pokreće zahtjev za izglasavanje nepovjerenja u Saboru prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, čime počinje “prebrojavanje” zastupnika. Kako će glasati Most, hoće li Karamarka “rušiti” u Saboru ili ne.

Objava na Twitteru

Prava drama počinje u ponedjeljak kada je potpredsjednik Vlade i lider Mosta Božo Petrov, komentirajući Karamarkov slučaj, rekao: “Most zna kako bi stvari razriješio”. Petrov je HDZ-u bacio rukavicu u lice pozvavši ih da se službeno očituju o Karamarkovu slučaju. “Odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa – nije presudna”, rekao je Petrov.

Večernji list u utorak, nakon što smo nazvali svih 15 zastupnika Mosta, izlazi s pričom kako će Miro Bulj i Maro Kristić sigurno glasati za Karamarkov opoziv, dok se ostali nisu jasno odredili. No znakovito je da nitko od zastupnika Mosta koji su nam se tog dana javili nije stao na stranu Tomislava Karamarka. Istog dana utjecajni televizijski voditelj Zoran Šprajc na Twitteru objavljuje “Most je presudio. Glasat će za smjenu Karamarka”. Telefonira se na sve strane, iz Mosta nitko službeno ne potvrđuje niti demantira tu informaciju. U srijedu se u političkim i novinarskim krugovima proširila vijest kako je Petrov dao ultimatum Karamarku, da mu je dao 48 sati da napusti Vladu i nađe si zamjenu na mjestu prvog potpredsjednika Vlade kako ne bi bio osramoćen i srušen u Saboru. Istog dana Mostova zastupnica Ružica Vukovac tvrdi kako je većina Mostovih zastupnika za izglasavanje nepovjerenja Karamarku. U srijedu ujutro na redovnoj tjednoj sjednici Vlade nije bilo Karamarka. Slavio je rođendan.

Javnosti se obraća putem Facebooka, objavljuje fotografiju svoje djece, a “gradu i svijetu” poručuje kako mu je od svih rođendanskih čestitaka najslađa ona “moje male Kate koja je danas prvi put propuzala”. Rođendan slavi u restoranu Trnjanka u društvu prijatelja i bliskih političkih suradnika iz HDZ-a. Iako su prve informacije govorile da su na rođendanu u Trnjanki bili HDZ-ovi ministri, doznajemo da je jedini od ministara bio Josip Buljević. Među uzvanicima su, doznajemo, bili dr. Ante Ćorušić, Karamarkov prijatelj i nesuđeni ministar zdravlja, Davor Blažević “Tigar”, zamjenik ministra unutarnjih poslova i Karamarkov odabir za tu funkciju, zatim dr. Milivoj Novak, Karamarkov vjenčani kum i novi šef Upravnog vijeća HZZO-a, članica Predsjedništva HDZ-a Josipa Rimac...

Na rođendanski ručak u Trnjanki bio je pozvan i Milijan Brkić, glavni tajnik, ali doznajemo da nije mogao doći zbog zdravstvenih problema, zbog kojih je otkazao i druge obaveze.

U međuvremenu se odigrala dramatična pozadinska igra, ona iza zatvorenih vrata i u četiri oka, kada je, prema našim izvorima, Karamarko pozvao Petrova i predložio mu da se Vladin uži kabinet sastane odmah i pripremi Vladin odgovor na SDP-ov zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Karamarku – što Vlada prema zakonu mora učiniti najkasnije do ponoći s petka na subotu. U tom Vladinu odgovoru trebalo bi stajati, predlaže Karamarko, kako svi ministri stoje iza njega, točnije kako Vlada potpuno odbacuje SDP-ov zahtjev za izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Karamarku.

Ponuđeni izlaz

Lider Mosta, prema našim informacijama, zove sve svoje saborske zastupnike, a čak 12 od ukupno 15 zastupnika Mosta Petrovu poručuje kako će u Saboru glasati protiv Karamarka. Troje zastupnika – vjerojatno “grupa Posavljaka” (Juro Martinović, Ivica Mišić i Ivan Lovrinović) – prema našim informacijama Petrovu se nije odazvalo. Potom lider Mosta s tom činjenicom upoznaje šefa HDZ-a Karamarka i kaže mu da on ga ne može podržati na Vladi jer jednostavno za to nema placet svojih saborskih zastupnika. Nudi mu izlaz – predlaže mu da se sam povuče iz Vlade kako bi izbjegao rušenje u Saboru te da predloži nekog drugog iz HDZ-a tko će biti prvi potpredsjednik Vlade.

>>Petrov: Karamarko mora otići iz Vlade. Most će glasati za SDP-ov prijedlog u Saboru!

Komentara 57

MA
mađar
10:52 27.05.2016.

Mislim da je vec svima puna glava gluposti tog Petrova i ostalih dođoša. Idite bre brati jagode i mandarine, te pozovite Zoku na završno veselje. Vi iz HDZ - a raskinite s tim cirkusantima koji od početka sve miniraju. Naa nove izbore pa neka se dođoši vrate u zavičaj.

MD
mare_dalmacija
10:51 27.05.2016.

HDZ, odkantajte ih, preuzmite nadzor nad minist. uprave, smjenite Hrvatina, uđite u APIPS i ne vjerujte Orepiću: tada ste sigurni pobjednici izbora, jer se je teško 'nositi' s 200 tisuća 'ubačenih' glasova koji su na zadnjim izborima išli, manjim dijelom SDP-i, a većim MOST-u! Kuhinja je u pitanju! Hrvata, Domoljuba ima više od 60%! ... To vam je jako važan zadatak!

SL
slusaj
11:24 27.05.2016.

mogu misliti koliko su ovi mostovci posteni cim im je pokrovitelj udbas roglic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije