Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Solo-akcija šefa HDZ-a

Karamarko pregovara i s manjincima kako bi osigurao 76 ruku

Tomislav Karamarko
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/7
04.06.2016.
u 08:40

I Orešković vidi da je počeo završni “šah meč” pa je otkrio da je “bio u SOA-i”. To jest poruka koju bi Karamarko trebao razumjeti

Nakon što je premijer Tihomir Orešković javno bacio rukavicu u lice šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, kada je zatražio da odstupi “zbog dobrobiti Hrvatske” (Petrov je ovdje ionako tek kolaterala, a glavni “kamen smutnje” Karamarko), ubrzava se rješavanje glavne političke dvojbe u zemlji – hoće li i u kakvom sastavu opstati Vlada ili slijedi raspad.

Stvar je, bruje kuloari, u četvrtak ubrzao sam Karamarko jer je navodno zatražio od Oreškovića da odstupi i da ostavku. Tako bi, smatralo se u Karamarkovu taboru, izbjeglo glasovanje o njegovu nepovjerenju u Saboru jer pao je premijer pa više i nije potrebno glasati o Karamarku. Zamisao Karamarkovih je, nadalje, bila da onda u 30 dana na miru probaju prikupiti 76 potpisa potpore u Saboru, čime bi on aplicirao kao premijer, bez Oreškovića i, naravno, Petrova. No, kako je Orešković, vidjelo se, burno reagirao na Karamarkovu “ponudu”, pokreću “plan B”.

Fale dva potpisa?

Krenula je akcija prikupljanja potpisa koja bi Karamarku omogućila preslagivanje bez izbora. I premda u njegovu taboru tvrde “kako im fale još dva potpisa”, nitko realan na političkom tržištu u to ne vjeruje. Čak se spominje kako je s Miloradom Pupovcem već sve dogovoreno te će on biti – potpredsjednik Vlade. “Zna” se već i njegov uvjet – da se, navodno raspuste ministri, primjerice Hasanbegović i Horvat. Ovakve informacije (ili spinovi), međutim, ne kotiraju realno s obzirom na to da malo tko vjeruje da će Karamarko uspjeti skupiti dovoljan broj potpisa.

Naprotiv, imat će problema jer trenutno nije “popularan” kao koalicijski partner. A postoji i drugi veliki problem – u ovu akciju skupljanja ili kupnje potpisa Karamarko je krenuo bez zaleđa HDZ-a. S terena stižu potvrde da je riječ o Karamarkovoj ‘soloakciji’, a da u nju, primjerice, nije uključen nakon izbornog Sabora najutjecajniji HDZ-ovac Milijan Brkić. Jednako, u akciji šefa stranke navodno ne sudjeluje ni Tomislav Čuljak.

Nema više soliranja

Da je i Orešković shvatio kako je počeo završni “šah meč”, dokaz je i spominjanje kako je “bio u SOA-i”. Naravno da je to namjerno izjavio i da je to poruka koju bi Karamarko trebao razumjeti. Nije korektno, ali možda bude efikasno. Znakovito je da je objavljeno da se i predsjednica RH sastala sa šefom SOA-e. Orešković je ovim “ubrzavanjem” problem nabacio pred HDZ. Stranka je na potezu. Nije slučajno da se još, tjedan dana nakon sabora stranke, nije oformilo novo Predsjedništvo.

Uobičajeno je da se ta formalnost obavi dan ili dva nakon izbora. Karamarkovi oponenti računaju da će novo Predsjedništvo odmah pokazati da Karamarko tu više nema većinu. Kako bilo, jasno je da, kada premijer traži odstup šefa HDZ-a, o tome treba raspravljati pred Predsjedništvom. Dakle, Karamarko više ne smije solirati i sam odlučivati koje će strateške korake poduzeti HDZ u ovoj dramatičnoj situaciji. S obzirom na to da nitko u HDZ-u ne želi da se šefu izglasa opoziv u sabornici, preostaje da se problem riješi prije i unutar stranke. HDZ sam mora odlučiti je li mu važnije spašavanje Karamarka bez obzira na cijenu, ili stabilnost države i održavanje vlade. A za to ima još 10-ak dana vremena.     

Komentara 246

DU
Deleted user
11:03 04.06.2016.

Domoljupci, sad je i Pupovac dobar, hehehe. Dajte, pokažite malo samopoštovanja, ako uopće znate što ta riječ znači.

MM
mali mate56
09:27 04.06.2016.

Buden.... Pljackase stiti Vlaho neda blizu milicije skupa ce u Remetinec, sto milijarda su kriminalci ukrali, panika vlada u lopovskoj komunistickoj i zastitnicima kriminala Mostovcima

TO
tony111
09:16 04.06.2016.

Svi su pripremili ražanj i drva, još da uhvate Karamarka. Ne pravite račun bez krčmara. Poltika je umijeće nemogućeg i ne podcjenjujte Karamarka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije