Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob interesa

Karamarko najavio žalbu: Odluka je napola nakaradna, doći ćemo do svoje pravde

Tomislav Karamarko
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
1/3
27.09.2016.
u 15:00

Upravni sud u ponedjeljak je zaključio da je odluka Povjerenstva bila zakonita, odnosno da je Karamarko kao potpredsjednik Vlade bio u sukobu interesa. Na odluku suda Karamarko ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki upravni sud

Bivši potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je u utorak da će se žaliti na presudu Upravnog suda koji je potvrdio lipanjsku odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prema kojoj je bio u sukobu interesa zbog poslovnih i prijateljskih odnosa sa savjetnikom MOL-a Josipom Petrovićem.

“Nakon što sud dostavi pisani otpravak i nakon izvršenja uvida u obrazloženje suda svakako ćemo uložiti žalbu. Sukoba interesa nije bilo i doći ćemo do pravde”, izjavio je Karamarko Hini u utorak poslijepodne.

Upravni sud u ponedjeljak je zaključio da je odluka Povjerenstva bila zakonita, odnosno da je Karamarko kao potpredsjednik Vlade bio u sukobu interesa. Na odluku suda Karamarko ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki upravni sud.

Kada je nakon odluke Povjerenstva o tzv. aferi Drimia podnio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade i najavio sudsku tužbu, Karamarko je odluku nazvao "napola nakaradnom", navodeći da podsjeća na verbalni delikt i da je "isforsirana pritiskom".

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 15. lipnja zaključilo je da je Karamarko u sukobu interesa jer njegovi privatni interesi mogu utjecati na nepristranost u obavljanju javne dužnosti i da zbog potencijalnog sukoba interesa ne može sudjelovati u donošenju odluka vezanih uz Inu i arbitražne postupke između Hrvatske i MOL-a.

"Iznošenjem osobnih stavova i prijedloga kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitražnih postupaka koji se vode između Hrvatske i MOL-a, osobito na sastanku Vijeća za suradnju održanom 5. svibnja 2016. između predstavnika Domoljubne koalicije i Mosta, dužnosnik Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa", stoji u odluci Povjerenstva.

Sukob interesa Povjerenstvo je utvrdilo temeljem članka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji navodi da sukob interesa dužnosnika postoji ako je njegov privatni interes u suprotnosti s javnim, a posebice kada taj privatni interes može utjecati na nepristranost u obavljanju javne dužnosti.

Povjerenstvo je utvrđivalo je li Karamarko u sukobu interesa jer je tvrtka njegove supruge dvije godine imala ugovor s tvrtkom Josipa Petrovića "Peritus savjetovanja“ u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska u Banske dvore te zbog toga što je u prijateljskim odnosima s Petrovićem, zastupnikom i savjetnikom MOL-a, s kojim je Hrvatska zbog Ine u dva postupka arbitraže.

>> Izgubio na sudu: Potvrđena odluka Povjerenstva da je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa

Ključne riječi

Komentara 41

Avatar Hrvatski hranitelj
Hrvatski hranitelj
16:58 27.09.2016.

"Od ukupno 793 biračka mjesta rezultati glasovanja obrađeni su za njih 562 ili 70,87 posto. Glasovanju je pristupilo na ova 562 biračka mjesta 67 779 ili 45,84 posto. Kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko dobio je 67 095 glasova odnosno 98,99 posto glasova članova koji su pristupili glasovanju." Čestitam!

Avatar arhaika
arhaika
16:11 27.09.2016.

karamarko je bio posljednja sansa za domoljubnu, suverenisticku hrv politiku te lustraciju. postavio je najbolje ministre ikad i zato je smetao udbo-orjuno- neoboljsevickoj struji u hrv politici. najveci krimen mu je zelja da se partijske afere procesuiraju.

Avatar delminium
delminium
15:32 27.09.2016.

Čudim se da ne shvaca kolika je prijetnja bio udbaskim strukturama koje su opljačkale ovu zemlju. Najava lustracije koja bi se odnosila na privatizacijski kriminal kostala ga je vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije