Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže ostavku

Karamarko Matiću: Vrijeme je da odeš, drljaš i gubiš živce

matić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.10.2014.
u 00:15

Matić poručuje prosvjednicima i HDZ-u da mu nitko sa strane neće voditi Ministarstvo. Karamarko uzvraća da bi mu bilo bolje da se braniteljima obraća s poštovanjem koje zaslužuju

Ministru branitelja Predragu Matiću “pukao je film”. Dosta mu je i branitelja koji prosvjeduju i HDZ-a, koji smatra odgovornim za manipulaciju s ratnim vojnim invalidima. Nakon jučerašnje sjednice Vlade rekao je kako, unatoč procjena sigurnosnih službi, više neće ulaziti u Ministarstvo kroz stražnji ulaz i da se nikoga ne boji.

– Ja sam ministar svih hrvatskih branitelja i ja se moram brinuti o svima njima, a ne samo o onima koji prosvjeduju.

Neki više nisu dobrodošli

Upravo sada nakon sjednice Vlade idem se boriti za proračunska sredstva kako bi Ministarstvo iduće godine potpuno ispunjavalo svoje obveze i Zakon o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

Ja više ne želim prolaziti nekim stražnjim prolazima, ja se ni ‘91. nikoga nisam bojao pa se ne bojim ni sada. Nažalost ovaj, kako oni kažu, mirni prosvjed prerastao je okvire mirnog prosvjeda, ali ja ću svejedno danas proći kroz glavni ulaz jer mene plaćaju porezni obveznici i želim pošteno zaraditi svoju plaću – rekao je ministar.

Prosvjednicima, ali i HDZ-u Matić je poručio da mu nitko sa strane neće voditi Ministarstvo branitelja.

– Dvadeset godina jedni te isti ljudi se predstavljaju kao predstavnici svih hrvatskih branitelja i žele voditi politiku. Na početku mandata ja sam rekao da oni neće voditi politiku Ministarstva branitelja, ali da su dobrodošli kao partneri. Nakon ovoga neki od njih više nisu dobrodošli kao partneri – rekao je Matić. Tvrdi kako od prvog dana Ministarstvo vodi “nadstranački” i kako je u tom kontekstu predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku u nekoliko navrata ponudio da predloži svog čovjeka za funkciju glavnog savjetnika u Ministarstvu, funkciju koja je jača i od zamjenika ministra, ali da Karamarko nije učinio ništa u tome.

Što je smanjeno

Karamarko pak uzvraća i pita kakve veze ima ta ponuda s prosvjedom branitelja i dodaje da o njoj nema pojma. I da mu je Matić, hipotetski, to i ponudio, nastavio je, zašto mu to nije napisao u službenoj formi i poslao kao predsjedniku kluba zastupnika u Saboru ili kao šefu HDZ-a.

Matiću je vrijeme da ode i bolje bi mu bilo da se braniteljima obraća s poštovanjem koje zaslužuju. A ne gubeći živce i drljajući o Bradu Pittu i Angelini Jolie. Njemu, ovoj nesposobnoj Vladi i predsjedniku Josipoviću za sve je kriv HDZ. I zato što 13 kvartala zaredom pada BDP i zato što su njihovi dužnosnici upleteni u kriminalne aktivnosti... – poručio je Karamarko.

Dodao je da branitelji ponovno daju svoje živote jer, da nije bila na prosvjedu, veteranka Nevenka Topalušić bila bi živa. I premijer Zoran Milanović i ministar branitelja Predrag Matić jučer su naglasili da ova vlada u tri godine svoje vlasti poštuje sva braniteljska prava.

– Jedino smo, kao i svim drugim građanima, smanjili braniteljske mirovine veće od 5000 kuna. Mirovine 100-postotnih hrvatskih vojnih invalida, kao ni prava djece poginulih branitelja, nismo dirali – rekao je Matić.

Status HRVI I. skupine sa stopostotnim oštećenjem organizma imaju 479 branitelja. Prema podacima Ministarstva, svi su stambeno zbrinuti. Iako im nitko i ništa ne mo??e vratiti život kakav su imali prije ranjavanja koje ih je prikovalo u invalidska kolica, država im se dodijeljenim pravima pokušava odužiti.

>> Matić: Dobio sam više SMS-poruka potpora nego što pred Ministarstvom ima prosvjednika

>> 'Josipović, Milanović i Matić odgovorni su za smrt Nevenke Topalušić'

Komentara 37

CR
crocro
09:10 24.10.2014.

Koliko sam ga jučer slušao spomenuo je branitelje stopostotne ratne invalide kao "militantnu skupinu". Ne znam jesam li dobro čuo ili s televizorom nije nešto u redu kada sam čuo da je prosvjednike nazvao "militantnom skupinom". Da je samo rekaoo "skupinom" bez riječi "militantna", već ih je uvrijedio. Prosvjedinici naprosto nisu skupina. On ih je trebao nazvati predstavnicima Hrvatskih udruga branitelja ili predstavnicima udruge Hrvatskih branitelja stopostotnih ratnih vojnih invalida ili sl. , ali u svakom slučaju predstavnicima jer oni predstavljaju nekoga, ali ne SKUPINOM. Čak da ih je nazvao i prosvjednicima bilo bi manje uvredljivo. No, boli onaj dodatak "skupini" a to je riječ "militantna". Možda je mislio da su zaista "militantni" kada su naoružani invalidskim kolicima, invalidskim štakama i drugim tjelesnim invalidskim pomagalima. Uostalom neka sada sam objasni tko je to "militantna skupina" i tko čini "militantnu skupinu" . Ja militantnu skupinu ne vidim, ja vidim samo i jedino Hrvatske mučenike, drage i obespravljene Hrvatske branitelje ratne invalide i sve ostale braniteljske kategorije u vapaju očuvanja dostojanstva, časti i ugleda Hrvatskog branitelja.

Avatar imotska115
imotska115
00:40 24.10.2014.

Maticu nisi u pravu ovaj put.

GO
Gomila
07:07 24.10.2014.

Matic od Sinse sinom pravi propagandu izgleda da mu je opro mozak i to dobro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije