Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUŽBA ZBOG IZJAVA O SURADNJI S UDBOM

Karamarko: Manolić me povezao s Udbom jer sam se zalagao za lustraciju

04.02.2016., Zagreb - Tomislav Karamarko dao je ispred Banskih dvora izjavu za medije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
18.11.2016.
u 16:18

'Bio sam predsjednik HDZ-a s određenim idejama i to je bio razlog za politički obračun'

–  Širenje laži protiv mene intenziviralo se nakon što sam preuzeo HDZ. To što je Manolić rekao za mene, isto je kao da sam ja za njega kazao da je radio za Gestapo. Do sada sam pročitao brojne svoje životopise u kojima je točno bilo samo moje ime.

Pa sam to sada odlučio sudski raščistiti. Manolić me povezao s Udbom zato što sam želio implementirati europske uredbe o obračunu s totalitarnim sustavima. Gotovo sve europske zemlje provele su lustraciju. 

Postoje interesne skupine kojima nije odgovaralo da budem predsjednik HDZ-a ni potpredsjednik Vlade. Bio sam predsjednik HDZ-a s određenim idejama i to je bio razlog za politički obračun – ustvrdio je Tomislav Karamarko, bivši šef HDZ-a, jučer na Općinskom sudu u Zagrebu.

Ondje se našao jer je Josipa Manolića, koji ga je prošle godine u Nacionalu optužio da je surađivao s Udbom, tužio zbog klevete. Karamarko je opširno iskazivao kakvih je problema imao u bivšem sustavu, a u međuvremenu je u sudski spis stigao i dopis SOA-a u kojem se kaže da u njihovim arhivima nema podataka da je Karamarko bio suradnik Udbe.

Karamarko je iskazivao i kako je tijekom studija bio na teološkom institutu za laike, te da je bio član nekoliko vjeronaučnih zajednica.

Tvrdi da je zbog pjevanja domoljubnih pjesama upao u oči tadašnjoj Službi državne sigurnosti (SDS) koja je pratila zbivanja na Sveučilištu.

– Oni su pratili pojavu hrvatskog nacionalizma, a 1981. nakon hodočašća u Rim završio sam na ispitivanju. Ja i još tridesetak studenata bili smo predmet obrade tadašnje službe i na kraju mi je 1984. oduzeta putovnica.

Učinjeno  je  to jer sam navodno tijekom boravka u inozemstvu štetio ugledu tadašnje SFRJ – kazao je Karamarko, dodavši da još uvijek čuva tu potvrdu o oduzimanju putovnice.

Odgovarajući na pitanja potvrdio je da je 1986. služio vojni rok u Raškoj, što je po njegovu mišljenju bila kazna. Dvije godine nakon povratka kući dobio je posao u Kaptolskom arhivu za što je, kazao je, bila potrebna suglasnost Crkve.

Manolić ga je, osim za suradnju s Udbom, u tekstu u Nacionalu, spomenuo kao i osobu koja je obrađivala Franju Tuđmana, a Karamarko je na to kazao:

– To su obične gluposti. Sve je rečeno u odgovoru SOA-e.

Zanijekao je i da je zbog navodnih veza s kriminalcima koje su zataškane počeo surađivati sa SDS-om.

–  U mojim životopisima koji se pojavljuju na opskurnim portalima piše i da me  policija  uhvatila s nekim ukradenim aparatima, a ja sam, kako me ne bi tužili roditeljima, pristao surađivati sa Službom. Ma molim vas, pa to su gluposti. Podnio sam zato i tužbu protiv čovjeka kojih ih je proširio – kazao je Karamarko.

Rekao je i da je Manolićem bio u dobrim odnosima jer su surađivali 1989., kada su zajedno sudjelovali u osnivanju HDZ-a.

– Iako smo u korektnim odnosima, moje je pravo da se branim od njegovih laži. Pa Manolić je i Tuđmana spominjao kao ustaškog suradnika. Vjerojatno s  obzirom  na  njegovu  prošlost  Manoliću  nije odgovaralo da se otvori prosuđivanje o njegovoj ulozi u tom periodu.

No, upravo zbog te svoje funkcije u bivšoj državi morao je znati da je ono što je o meni izjavio neistina. Možda je s obzirom na njegovu životnu dob bio doveden u zabludu – kazao je Karamarko,  koji će u nastavku suđenja morati odgovarati i na Manolićeva pitanja.

>> Manolić: Bosna se ne može održati, rješenje je podjela

Komentara 87

TO
Torcidas
17:02 18.11.2016.

Lustracija sad i odmah.

DR
drugPlenky
16:39 18.11.2016.

Pila naopako stari udbaš te optuži da si radio za njih pa se ti peri a starog nitko ne dira. To je hrvatska

TO
Torcidas
17:02 18.11.2016.

Upravo tako udba, srbi tako rade optuže a vi Hrvati branite se. Oni koji čine zločine optuzuju druge za svoja nedjela. S tom bandom treba se obračunati. Karamarko je pokušao i banda ga je sklonila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije