Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karamarko o kulturi:

'Žele nam nametnuti neke ideologije, no mi ćemo ih ukloniti'

 HDZ-ov okrugli stol ''Kultura u gospodarstvu''
Foto: Vecernji.hr
1/15
12.05.2014.
u 19:10

HDZ-ov Odbor za kulturu održao je prvo savjetovanje u Krapinsko-zagorskoj županiji

Odbor za kulturu HDZ-a organizirao je savjetovanje i okrugli stol na temu povezanosti kulture i gospodarstva, tematski vezan za Muzej krapinskih neandertalaca, jedinstven u ovom dijelu Europe.

Prije toga HDZ-ovci su obišli krapinski Muzej te crkvu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu, gdje su uživali u zvucima orguljaške glazbe s kraja 18. stoljeća. S postavom muzeja upoznao ih je paleontolog Jakov Radovčić, koji je uz arhitekta Željka Kovačića autor novog Muzeja krapinskih neandertalaca. Na temu "kultura u gospodarstvu: od krapinskog neandertalca do europske budućnosti", razgovarali su u kleti Kozjak u Svetom Križu Začretju.

– Ova vlast o kulturi šuti zadnje dvije i pol godine – naglasila je Anja Šovagović, predsjednica HDZ-ova odbora za kulturu, na čiju je inicijativu takav skup i održan, a nazočio je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Šovagović je istaknula kako je kultura postala teret i opterećenje te da su potrebna nova promišljanja i stvaranje uvjeta kako bi kultura umjesto materijalnog prerasla u duhovno.

– Hrvatska kao riznica, trebala bi postati pozornica kulture u Europskoj uniji te se prikazati Europi kao zemlja duha i kulture – navela je Šovagović.

Tomislav Karamarko naglasio je kako sama činjenica da je aktualna politika za kulturu izdvojila 0,49 posto proračuna dokaz da se kultura usporava.

Kultura nam je bitna zbog hrvatskog identiteta, a gospodarstvo zbog života. Žele nam nametnuti neke ideologije, no mi ćemo ih ukloniti – rekao je Karamarko te pozvao kulturnjake da se što više uključe jer za stranku je sada – biti ili ne biti. Ova vlast već odavno je izgubila svoj identitet ili su se možda rodili bez njega – poručio je Karamarko.

O mogućnostima financiranja iz EU fondova govorila je Ivana Maletić, kandidatkinja stranke za EU parlament. Naglasila je kako inovativni projekti koji su već prisutni u novom Muzeju mogu dobiti novac iz Fonda iza regionalni razvoj. Da će se uskoro ostvariti i druga faza novog Muzeja, nada se i Jakov Radovčić jer broj od pola milijuna ljudi, koliko je u zadnje četiri godine došlo u Krapinu, zbog Muzeja opravdava dodatne sadržaje, odnosno uređenje zgrade starog muzeja i Prapovijesnog parka.

Savjetovanju su nazočili i prof. dr. sc. Jure Zovko, potpredsjednik Odbora za kulturu, Lovro Kuščević, predsjednik Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, doc. dr. sc. Tomislav Ćorić, predsjednik Odbora za financije, prof. dr. sc. Marko Kolaković, predsjednik Odbora za gospodarstvo, prof. dr. sc. Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa. 

>> Karamarko: Inzistirat ćemo na prijevremenim izborima

Komentara 77

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
19:40 12.05.2014.

Oće nam nametnut na silu kulturu štovanja njihovog božanstva tita i pripadajučih im skojevskih udbaških apostola, nove vjere u hrvata, naravno sve stavit i o zakonit da ih slučajno danas sutra neko nebi pitao vrati meni moje ukradeno......

Avatar uussuu
uussuu
19:47 12.05.2014.

@sidhara Da nas možda ne će učiti kulturi oni isti koji su do jučer zatvarali Gotovca, Budišu...?

NI
nina03
20:16 12.05.2014.

Većina Hrvatske kulturne baštine je nastala pod utjecajem crkve, htjeli to neki priznati ili ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije