navigacija Hrvatska 21
Štitit će ugrožene

Karamarko: HDZ će iskorijeniti nezaposlenost i siromaštvo

Strateški projekti: Nizinska pruga Rijeka – Zagreb, kanal Dunav – Sava, razvoj luka Rijeka, Zadar i Vukovar, navodnjavanje Slavonije...

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Približno 800 sudionika okupilo se na HDZ-ovoj konferenciji “Investicijski potencijali Hrvatske” s koje su poslane poruke o potrebnim reformama, gospodarskom rastu i većoj zaposlenosti te boljoj klimi za ulagače. HDZ je uvjeren da može izvesti zemlju iz šestogodišnje krize te da smanjivanje deficita u tome nije nikakva prepreka, nego je samo potrebno imati vladu koja ima viziju i znanje.

Otvarajući konferenciju, predsjednik stranke Tomislav Karamarko naglasio je kako izlaz iz sadašnje teške gospodarske situacije postoji.

Povjerenje je glavno

– HDZ nije sam sebi svrha. Ne postoji država radi stranaka i političara, nego obratno. Stranka mora biti mehanizam u funkciji boljitka svoje države. Stvorit ćemo regulatorne okvire za razvoj socijalno-tržišnog gospodarstva, omogućiti poduzetničku slobodu i privatnu inicijativu, ali i štititi ugrožene i siromašne. HDZ je sredstvo koje će iskorijeniti siromaštvo, nezaposlenost i pad – poručio je predsjednik stranke Tomislav Karamarko. Istaknuo je da je povjerenje ključ uspjeha, a za provedbu svih planova potrebna je prije svega vizija gospodarskog razvoja s planom reformi te vlada koja je odlučna i zna to provesti.

– Onako kako smo jurišali 90-ih godina braneći svoju slobodu i domovinu, danas ćemo jurišati za interes svakog pojedinca, borit ćemo se za svako radno mjesto, za svakog mladog čovjeka koji želi napustiti Hrvatsku i da što više ljudi vratimo u našu krasnu zemlju – rekao je Karamarko.

Da su rast i zapošljavanje mogući i u trenutačnoj situaciji kada smo prisiljeni smanjivati deficit, smatra Martina Dalić, i to uz dobre reforme.

Pokazuju to, kako kaže, iskustva drugih zemalja, a među posljednjima Litve i Estonije. – Kada se govori o reformama, tada se ne misli odmah na otpuštanje, nego način pristupanja rješavanju problema. A za naš javni sektor ta bi reforma značila da bude jeftinija i stručnija – rekla je Martina Dalić. Da trenutačno nije tako, jasno je i iz podatka, rekla je, što od ulaska u EU nismo povukli ni euro iz fondova.

Umjesto bankrota

– S trenutačnom situacijom, ako se nastavi, mogli bismo uskoro imati scenarij bankrota. Jer investicija nema, među najgorim smo ekonomijama, dug je velik, a stalno uvodimo nove i veće poreze – rekla je Dalić. Među konkretnim je mjerama, koje su već prenesene u zakone kojima bi se HDZ vodio, primjerice zakon o državnim službenicima koji bi donio zapošljavanje prema stručnosti, a ne političkom opredjeljenju, a i bili bi plaćeni ovisno o radu i stručnosti. Uklonili bi i prepreke za ulagače te politiku iz javnih poduzeća. Domagoj Ivan Milošević govorio je o strateškim projektima, među kojima su razvoj riječke luke te luka u Zadru i Vukovaru, nizinska pruga od Rijeke do Zagreba te još neki željeznički i cestovni koridori, kanal Dunav – Sava, navodnjavanja Slavonije... – Neki od tih projekata trebali bi biti uvršteni u strateški plan aktualne vlade, a ako ne budu, poput projekta nizinske pruge ili kanala Dunav – Sava, onda smo spremni napraviti alternativni sedmogodišnji plan koji bi nam olakšao promjenu postojećeg plana nakon izbora – rekao je Milošević.

Spomenuo je da se koncesionar novog kontejnerskog terminala u Rijeci već interesirao za širenje investicije u luku, koja je potrebna zbog trgovačke povezanosti. Sada nas 70 posto roba zaobilazi. Zato treba luku cestovno i željeznički povezati, zbog čega je nizinska pruga važna, a gradila bi se s dva kolosijeka. Cijena je takve pruge 4,6 milijardi eura, no za željeznice možemo računati na 85 posto nepovratnih sredstava – kazao je Milošević. Na konferenciji je bila i Željka Markić, predstavnica inicijative “U ime obitelji”.

Govor predsjednika HDZ-a možete pročitati OVDJE

>>Milošević kritizira vladu: Nije bilo razloga da se RH 2014. nalazi u ovakvoj gospodarskoj situaciju

>>Investicijski plan HDZ-a: Nova radna mjesta donose kanal Dunav-Sava, energetika...

HDZ-ove ključne mjere

1. Zakon o državnim službenicima trebao bi omogućiti zapošljavanje prema stručnosti, a ne prema političkoj opredijeljenosti.

2. Stručnost i rad bili bi kriteriji za plaće u javnom sektoru. Politiku bi HDZ maknuo i iz javnih poduzeća te i tamo uveo stručan kadar.

3. Reforme bi značile uvođenje jeftinijeg i stručnijeg javnog sektora. Bez obzira na potrebno smanjenje deficita, možemo imati rast.

4. Treba ukloniti prepreke ulagačima i stvoriti poduzetničku slobodu, utvrditi strateške projekte te ne mijenjati poreze i uvoditi nove.

Stručnjaci o HDZ-ovom programu

Guste Santini, ekonomski analitičar

U programu ne vidim osnove i kalkulacije pa ni opravdanja za optimizam. Od opozicije se uvijek čuje ista priča, a promjene se gotovo nikad ne dogode .

Mirna Marović, profesorica na ZŠEM-u

Manevarski prostor za upravljanje državnim financijama je sužen. Gospodarstvo se može potaknuti prije svega kroz privatno poduzetništvo.

Damir Majetić, Hrvatska udruga poslodavaca

Potrebni su nam novi projekti. No, treba ukloniti administraciju na lokalnoj razini, stvoriti pravnu sigurnost, a ne često mijenjati zakone i poreze.

Mladen Vedriš, analitčar i profesor

I na ovoj je konferenciji HDZ pokazao da je zainteresiran za gospodarske teme, da prepoznaje probleme i ima kapacitet nositi se s njima i rješavati ih.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (30 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

347
Registracija
 • CorleoneMichael

  23.04.2014 u 11:08h

  Vrijeme je za kvalitetne promjene... Ova SDP-ova Vlada nam je učinila pregoleme štete u nepune 3 godine mandata...
  57 63% 34
 • sestrićna sestrićna

  23.04.2014 u 11:07h

  od bagre na vlasti teško da može itko biti gori...
  55 59% 38
 • petrollio petrollio

  23.04.2014 u 11:29h

  tko god da dođe nakon sadašnje vlasti bit će bolji jer gori jednostavno ne može biti!
  48 62% 30
 • Nancy_Callahan

  27.07.2014 u 12:36h

  Karamarko i povjerenje u istoj recenici? Eh... To me podsjetilo na jedan vic- kad je Mujo dosao u Englesku, i ude u pub na pivo, pa vidi ekipu kako karta poker. Pita društvo dal se moze pridružit i ovi se sloze. Nakon par miješanja pitamih Mujo kako to da nitko ne pokazuje karte na kraju, a oni će mi na to: mi ovdje kartamo na povjerenje. E kad je Muju karta krenula......
  1 100% 0
 • superman21 superman21

  25.04.2014 u 15:04h

  za razliku od sadašnje vlasti vlast koja se sprema doci ima viziju i plan kako bi stvari u budučnosti trebale funkcionirati
  0 0% 0
 • Plantago

  25.04.2014 u 13:26h

  Ovo je više nego smiješno... svi pro-HDZ komentari imaju 10 ili 11 ZA glasova, svi anti-HDZ komentari imaju 10 ili 11 PROTIV glasova. Slučajno? Kao da je prošla horda klonova...
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare