Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bruxelles

Karamarko: Granični nadzor prema EU ukidamo 2015.

karamarko
Robert Anić/PIXSELL
Autor
Stojan de Prato
04.02.2011.
u 15:30

Ministar unutarnjih poslova sastao se s europskom povjerenicom za unutarnje poslove Cecilijom Malmström

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko neformalno se u petak u Bruxellesu sastao s europskom povjerenicom za unutarnje poslove Cecilijom Malmström.

– Iako je poglavlje 24, Pravda, sloboda i sigurnost, zatvoreno u prosincu, ima na njemu još posla. Nakon ulaska u Europsku uniju imamo dvije godine da u potpunosti zadovoljimo standarde Schengena – izjavio je Karamarko nakon sastanka. To znači da bi se nadzor na granicama prema ostalim članicama EU ukinuo 2015. godine.

Iz povjereničina su ureda o razgovoru odbili išta konkretno reći, osim da je “Karamarko zahvalio Malmström na dobroj suradnji i obavijestio je o hrvatskome napretku u preostalim poglavljima”. Podsjetili su, međutim, da “rokove i namjere za ulazak u schengenski prostor izražava zemlja koja mu se želi pridružiti, dok Europska komisija u tome ima ulogu promatrača”, a odluke jednoglasno donose države članice na razini Vijeća EU, u suglasnosti s Europskim parlamentom.

Procjena ispunjenja kriterija za ulazak u schengenski prostor slobodnoga kretanja ljudi nije, međutim, politički nego tehnički postupak. Nadzor unutarnjih granica ukida se nakon potvrde da je zemlja koja mu se želi pridružiti ispunila kriterije vezane uz nadzor zemaljskih, morskih i zračnih granica, izdavanje viza, policijsku suradnju, zaštitu podataka te spremnost spajanja na schengenski obavijesni sustav.

Slovenija, koja je u EU ušla 1. svibnja 2004., u schengenski je prostor stupila 21. prosinca 2007. Bugarskoj i Rumunjskoj, koje su su u EU od 1. siječnja 2007., ulazak u Schengen ponovno je odgođen jer kriterije za ukidanje graničnoga nadzora ni do danas nisu ispunile.

Karamarko je ustvrdio da mu povjerenica Malmström nije zamjerila nedavni nastup u Saboru, kada je prihvatio zahtjev ministra iz vladajućega HDZ-a Đure Popijača da policija istraži oporbenoga čelnika HNS-a Radimira Čačića. On uvjerava da to ne znači politizaciju policije.

– Nisam najavio nikakvu istragu nekoga iz oporbe. Nas zanimaju moguće pojave zločina u pretvorbi i poslije. Policija je potpuno depolitizirana – rekao je Karamarko.

Iz Malmströmina ureda nisu se na to željeli osvrnuti jer je pitanje politizacije policije, koja bi bila suprotna kriterijima za zatvaranje ključnoga poglavlja 23, Pravosuđa i temeljnih prava, u mjerodavnosti potpredsjednice EK Viviane Reding.

Komentara 30

KR
kresimirica
16:00 04.02.2011.

Karamarko, kaj ti je, tak si posivel sa našima dok su granice bile, kaj bu tek kad granica nebu!?

UN
unbekant
16:07 04.02.2011.

gos.Karamarko se poceo sluziti s Jacinim rjecnikom,samo lazite necete dugo.

OB
-obrisani-
15:50 04.02.2011.

Necemo niti uci u EU do 2015 Kako mozemo prije otvoriti granice? OBJAVA: 04.02.2011 / 15:30PRIKAZA: 65OSIGURA LI GRANICE, HRVATSKA ĆE DVIJE GODINE PO ULASKU U EU PRISTUPITI SCHENGENSKOME PROSTORU Karamarko: Granični nadzor prema EU ukidamo 2015.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije