Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOMISLAV KARAMARKO:

'Gospodarski program HDZ-a jedina je alternativa krizi i depresiji'

hdz, kolinda, karamarko
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/28
02.03.2015.
u 11:11

Na prvom mjestu nam treba biti dobrobit građana, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović

Na HDZ-ovoj konferenciji "Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015. – 2020." jutros je gostovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a budući da je riječ o stranačkom skupu, odmah na početku govora imala se potrebu opravdati zašto je kao predsjednica prisutna na HDZ-ovu gospodarskom forumu. Tako je objasnila kako će biti prisutna na svim događajima gdje se nude prijedlozi i rješenja za izlazak iz duboke recesije i krize u kojoj se Hrvatska već godinama nalazi.

Pojasnila je da se prije nekoliko dana našla s uglednim ekonomistima, da će danas nakon ovog skupa u svom uredu razgovarati s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom jer da je to jedini put prema boljoj Hrvatskoj. Svoju ulogu vidi u jačanju nacionalnog sporazuma o gospodarskom oporavku, koji je jedino moguć kroz reformu javne uprave, poreznu, zdravstvenu i reformu mirovinskog sustava, modernizaciju obrazovanja te gradnju učinkovitog pravnog sustava. Svjesna je da će postojati različiti načini i pogledi u rješavanju gospodarskih problema, ali kaže da je to temelj kvalitetne rasprave.

– Ne smijemo zatvarati oči pred istinom, šest godina recesije i 12 uzastopnih kvartala pada BDP-a doveli su do ove situacije i prouzročili rekordnu stopu nezaposlenosti mladih. Sazrelo je vrijeme za konsenzus oko gospodarskog oporavka i razvitka jer važnija tema od te u Hrvatskoj ne postoji budući da Hrvatska nikad nije bila u dubljoj krizi – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Upravo zbog poziva na konsenzus oko temeljnih gospodarskih pitanja, dodala je, predložila je zajedničku sjednicu Vlade te očekuje na taj svoj prijedlog pozitivan odgovor premijera Milanovića.

– Na prvom mjestu nam treba biti dobrobit građana – poručila je.

Ponovila je da će stati na čelo gospodarske diplomacije te opet ponovila da ne postoji nijedan prirodni razlog zašto Hrvatska ne bi mogla biti gospodarski najbrže rastuća zemlja u ovom dijelu Europe.

Prije govora predsjednice skupu se obratio šef HDZ-a Tomislav Karamarko koji je rekao da gospodarski program HDZ-a postaje jedina alternativa krizi i depresiji.

– Naš program ponudit će odgovore, instrumente i politike kako izaći iz krize, kako pomoći poduzetnicima – rekao je Karamarko. Pojasnio je kako će se usredotočiti na neiskorištene potencijale, na upravljanje vodama, na poticanje proizvodnje te da Hrvatska od uvoznika mora postati izvoznik, a posebna pozornost posvetit će se i energetici. Posebno je naglasio važnost reforme Porezne uprave koja ne može biti samo zadužena za naplaćivanje poreza nego i za pomoć u savjetovanju građanima u toj naplati.

– Poreznik nije prvi žandar, nego onaj koji će pomagati u poštivanju poreznih obveza – rekao je Karamarko. Naglasio je kako se propisi i zakoni ne smiju mijenjati svake godine i kako je nužna reforma cijele državne administracije. Poslao je poruku i Vladi za koju je rekao da ona ne može samo donositi zakone nego i brinuti o njihovu provođenju.

Video Karamarkova govora možete pogledati ovdje, a govor glavnog govornika Hans-Wernera Sinna, predsjednika IFO-a, ovdje.

Predsjedničin poziv na konsenzus komentirao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a, koji je rekao da je o konsenzusu popularno govoriti u predizborno vrijeme, ali da je on nužan nakon što se oformi nova vlada i da ga onda treba graditi i provesti.

>> 'Zašto moj poziv na jednakopravnost u BiH izaziva takve reakcije? Neka prvo pročita pismo'

>> HDZ-ov savjetnik za gospodarski program: Hrvatska ima 'nizozemsku' bolest

Komentara 386

JE
Jelenko18
11:01 02.03.2015.

Novo vrijeme, nova snaga. Vrijeme je za promjene i da ovi premjer stvarno vise odstupi. Pustite da rade oni koji znaju.

Avatar mirica19
mirica19
11:08 02.03.2015.

Drago mi je vidjeti da će ova zemlja krenuti na bolje s promjenom vlasti. Trenutna je vlada potrošila sve poene s ovom socijalnom politikom zadnjih mjeseci, a pošto i dalje nemaju konkretan odgovor na loš životni standard, sigurno je da će uskoro otići iz svojih fotelja. Taj dan jedva čekam! :)

ŽA
Žarka
10:45 02.03.2015.

Napokon netko da krene sa konkretnim stvarima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije