Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Damir Kajin:

'Kao što Hrvatsku nitko nije pokrao izvana to vrijedi i za Istru'

Damir Kajin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.09.2014.
u 13:48

Damir Kajin upozorio je danas na konferenciji za novinare da u Istri vlada kriminal vezan uz preprodaju državnog poljoprivrednog zemljišta.

Damir Kajin upozorio je danas na konferenciji za novinare da u Istri vlada kriminal vezan uz preprodaju državnog poljoprivrednog zemljišta. Država je, kazao je, zemljišta jeftino prodavala poljoprivrednicima kako bi ga oni obrađivali, da bi ga oni kasnije preprodavali za puno skuplje iznose ili gradili skupe vile na njima. 

- Kao što Hrvatsku nitko nije pokrao izvana to vrijedi i za Istru, a ono što što se događalo s državnom poljoprivrednom zemljom je deset puta gore od onoga što smo svojedobno imali s pretvorbom i privatizacijom. Pojedinci su zagospodarili cijelim prostorima i cijelim općinama što je najgora otimačina koja se mogla dogoditi u Istri – primijetio je Kajin te dodao da se danas više u Istri ne može graditi ako se to ne radi na zemljištima tih pojedinaca, donedavno državnom zemljištu. U pravilu je, tvrdi, zemlju kupovala "vrhuška koja upravlja pojedinim politikama". Iako sam ne planira podnositi nikakve kaznene prijave, smatra da nadležni sve mogu sami otkriti istražujući tko je i za koliko kupovao tu zemlju. 

- Kupovala bi se za jednu do dvije i pol kune da bi seljaci na njoj radili, a ne da bi netko od njih špekulirao. Pokupovali su sve ne da bi sadili pomidore i krumpire već da bi prvom prilikom sve to preprodali za 500 do 2000 puta
više. Dakle, kupim od države za 15 tisuća kuna hektar i pol, a onda kroz postupke urbanizacije omogućim da na toj zemlji mogu biti sagrađene 24 vile, pa ono što je netko kupio za 15 tisuća kuna on i njegova djeca jednog dana mogu preprodati za milijun eura – pojašnjava Kajin te dodaje kako je na prekrajanje tih urbanističkih planova ozbiljno mišljenje na koncu davala županija, pa i država.

Kajin se osvrnuo i na početak prikupljanja potpisa referendumske inicijative U ime obitelji za promjenu izbornog zakonodavstva te ocijenio je da je riječ o daleko goroj i opasnijoj inicijativi od one za uvrštavanje definicije braka
u Ustav. 

- Novi referendum Željke Markić je vrhunska manipulacija u režiji dijela medija i crkve. Referendum o braku je bio uvod u sukob oko ćirilice, a ovo je uvod u dvostranačje, diktaturu i podjelu Hrvatske – tvrdi Kajin koji vjeruje da promjena izbornih jedinica koju predlaže U ime obitelji može dovesti do brisanja malih stranaka te svih specifičnosti Hrvatske kao i nepriznavanje različitosti. 

- Po mom je sudu najbolji model koji smo imali ranih 90-tih kada se polovina zastupnika birala većinskim obrascem u njihovim izbornim jedinicama, imenom i prezimenom, a jedna se polovina birala proporcionalno – kaže Damir Kajin koji vjeruje da sve sve ovo može riješiti izmjenama Ustava.

>> Kajin Sabor IDS-a u Pazinu nazvao balom vampira

Komentara 4

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
13:58 18.09.2014.

...je li prijavio kradljivce...

19
1995josip
14:49 18.09.2014.

Dok je sa njima jamio onda nisu bili lopovi !

45
456
16:06 18.09.2014.

kad bi bar neko vidio i djelovao i bez da mu prstom pokazujes 100 stvari koje si naveo u godinu i po.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije