Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori za predsjednika

Kandidati o lokalnoj samoupravi: Svi za regije, Kolinda za županije

Ivo Josipović
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/4
10.12.2014.
u 22:00

Čak je i Josipović protiv Vladine mini porezne reforme jer šteti gradovima

Svih četvero predsjedničkih kandidata zalaže se za reformu lokalne samouprave te za njeno jačanje u smislu većih ovlasti i većeg udjela u poreznim prihodima. No, samo HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović ne bi ukidala županije, dok i Ivo Josipović i Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić Hrvatsku vide ustrojenu u pet do osam regija. Josipović u prijedlogu ustavnih promjena, što je temelj njegova programa, predlaže decentralizaciju i regionalizaciju jer smatra da je to temelj gospodarskog razvoja. Predlaže pet do osam snažnih regija, ali široka javna rasprava trebala bi iznjedriti njihov optimalan broj.

Vraćanje ovlasti

– Kriterij postojanja neke jedinice lokalne samouprave treba biti sposobnost samoodržanja. Kakvog smisla ima da porezni obveznici financiraju nekome ured, službeni automobil, vozača, tajnicu i fikus u nekoj općini, koja bez tih sredstava ne bi imala ni za struju? – pita se Josipović. On je i za više novca jedinicama lokalne samouprave (JLS) jer inače teritorijalni preustroj za koji se zalaže ne bi bio učinkovit. Iako je Josipović kandidat kojeg podržava SDP-ova koalicija, on ne podržava promjene Zakona o porezu na dohodak.

– Tim je promjenama došlo do smanjivanja fiskalne autonomije JLS-a. To je posve u suprotnosti s onim za što se zalažem u svom programu – rekao je Josipović.

K. Grabar Kitarović pak predlaže funkcionalnu decentralizaciju po načelu supsidijarnosti, što zastupa i EU. Dakle, da se sve te funkcije koje mogu preuzeti JLS-ovi s države i prenesu na njih. Uz to ide i fiskalna decentralizacija, ali ne na način da se povećavaju porezi, nego da se poveća udio lokalne samouprave u postojećim porezima. K. Grabar Kitarović kaže da županije ne treba ukidati, nego im treba vratiti ovlasti koje su prenesene na urede državne uprave, a treba im vratiti i poslove koje je država povjerila novim agencijama. Ona kritizira i mini poreznu reformu te kaže da je to samo novi, na neuspjeh osuđeni eksperiment Vlade koja donosi zakone bez stvarne snimke i analize postojećeg stanja.

Samofinanciranje općina

– Podržavam porezne olakšice građanima, ali ne na štetu lokalne samouprave – kaže K. Grabar Kitarović.

Milan Kujundžić predlaže četiri velike županije i Grad Zagreb. To, smatra, donosi efikasniju i jeftiniju državu, s manje administrativnih stepenica na lokalnoj razini, bolju prilagodbu projektima od šire važnosti te lakši pristup europskim fondovima. Smatra da sve općine koje se nisu u stanju samofinancirati ili ne mogu radi uštede povezati neke svoje funkcije sa sličnim općinama – treba ukinuti. Dijelom podržava mini poreznu reformu, no opet su, kaže, selektivnim pristupom nanesene nepravde najsiromašnijima. I Ivan Vilibor Sinčić, kandidat Živog zida, predlaže pet regija te više novca za JLS-ove.

>>Kujundžić Sinčiću: Čujem da su ti Josipović i Mesić skupili potpise

>>S kampanjom krenula točno u ponoć: 'Ja sam Kolinda, žena iz naroda, bit ću predsjednica'

Komentara 18

Avatar Purger1968
Purger1968
22:46 10.12.2014.

Republika Hrvatska nema problem sa županijama jer one ne koštaju puno a uz povećanje ovlasti mogle bi biti puno korisnije nego danas. Problem je u jednom dijelu općina te u preglomaznoj, tromoj i lijenoj državnoj upravi. Plaće svih župana i županijskih dužnosnika su manje od troška ureda predsjednika Josipovića. Dakle, značajnija reforma bi bila rezanje ureda predsjednika te korištenje savjetnika na volontarnoj bazi.

BU
Bulaba
22:14 10.12.2014.

Pretpostavljam da su reformisti lokalne samouprave zaista ozbiljno promislili o novom regionalnom ustroju, na temelju opsežnih višestrukovnih studija i širokih javnih rasprava koje su potvrdile njihove prijedloge. Ne vjerujem da se radi o teškoj demagogiji i politikanstvu notornih nesposobnjakovića koji bi spajali razdvojeno, razdvajali spojeno, centralizirali decentralizirano, decentralizirali centralizirano isključivo zato što nemaju nikakvih znanja i ideja o bilo čemu.

Avatar imotska115
imotska115
00:08 11.12.2014.

Za svoje tkvz. regije moras pitat Hrvatski narod a ne da ti odredujes. Referendum molim, a ne sabor da odlucuje kako to mjima pase..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije