Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Ajkula 2014."

Kamp za djecu na Krku, uživala i djeca s poplavljenih područja

ajkula
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/11
25.07.2014.
u 15:54

Pridružila im se i treća sestra Ivona, dok je najmlađa Gabrijela ipak morala ostati s roditeljima u Gunji

- Predobro nam je, kupamo se, idemo na izlete, zabavljamo se, pjevamo, puno učimo, – rekle su nam u glas sestre Anđela i Matea Kelava iz Gunje, koje dva tjedna borave u kampu za djecu i mladež "Ajkula 2014." na Krku, čiji je organizator Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata "Ajkule".

Pridružila im se i treća sestra Ivona, dok je najmlađa Gabrijela ipak morala ostati s roditeljima u Gunji. Prepune dojmova, priznaju kako bi rado i dogodine ljetovale u kampu. Raspoloženje im nije kvarilo ni loše vrijeme, zabave u kampu za kišnih dana nije nedostajalo.

Zahvaljujući 14 voditelja, svaki je dan bio sadržajan. Zatekli smo ih u Bakru, sestre su se s ostalom djecom, njih 50-tak vratile s izleta brodom "Vila Velebita" Pomorske škole Bakar. Tog su dana ujutro posjetili i Gorski kotar. Osim upoznavanja Kvarnera, djeca su na brodu nešto naučila i o plovidbi. Njihov dvotjedni boravak na Krku, na žalost mnogih, završava 26. srpnja.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Ova je kamp nastavak četverogodišnjeg projekta za djecu i mladež, članove hrvatskih branitelja, u kojem uz riječke "Ajkule" sudjeluju još tri udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, "Delta" iz Županje, "Alfa" iz Zagreba i "Barun" iz Stubičkih toplica. Kroz ovogodišnji na Krku prošlo je ukupno 90 djece, od kojih su mnoga iz obitelji hrvatskih branitelja s nedavno poplavljenih područja istočne Slavonije. Dva su tjedna živjeli posebnim ritmom, saznali podosta o kraju o kojem borave, ali i Domovinskom ratu, kazao nam je Perica Prpić, predsjednik USPDR "Ajkule". Mnogima je možda najteže palo ograničeno korištenje mobitela, ali su se sasvim uspješno "tješili" pjesmom i različitim društvenim igrama. Nakon ustajanja u sedam sati, tjelovježbe i doručka, djeca su svakodnevno, kao pravi skauti, koz radionice učila nešto novo, primjerice kako se orijentirati u prirodi. U Vrbniku su posjetili najstariju otočku poljoprivrednu zadrugu i vidjeli kako se čuva i puni poznata vrbnička žlahtina, obišli su Omišalj, Šilo, a do povratka kućama planiran je obilazak i ostalih krčkih mjesta, Baške i Jurandvora.

Neki su za boravka u kampu i proplivali.

- Dok god budemo mogli, nastavljat ćemo s projektom, nastojimo da on postane tradicijom, a pokazalo se da je interes izrazito velik, i izvan članstva naših udruga. Ministarstvo branitelja nam je prošle godine financijski pomogle, ove godine znatno manje, ali vjerujemo da ćemo, uz pomoć drugih investitora, nastaviti s organizacijom kampova – kazao nam je Prpić.

>>Šibenčani pokazali veliko srce i ugostili 114 školaraca iz Gunje

Ključne riječi

Komentara 1

NV
novo vriijeme
15:58 26.07.2014.

Trebalo bi nešto onih vojnih i ostalih hotelskih objekata ipak ostaviti za svu djecu iz unutrašnjosti tipa nekadašnjih dječijih odmarališta. I staviti pod ministarstvo socijalne skrbi. Inače 90% djece iz unutrašnjosti neće nikada vidjeti more niti naučiti plivati, ima slabo razvijene djece sa lošom kralježnicom, slabim dišnim sustavom, alergijama, slabim metabolizom, malo morskog sunca i hrane bi svakom od njih dobro došlo. Troškove neka dijele roditelji koji mogu i gradovi i županije. A dobro je i za socijalizaciju djece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije