Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera hac-remorker

Kalmeta: Nikad nisam uzeo ni lipe iz proračuna

17.11.2014., Zadar - Gradonacelnik Zadra Bozidar Kalmeta dao je izjavu medijima povodom prosirenja USKOK-ove istrage vezane za aferu Remorker. Photo: Filip Brala/PIXSELL
Foto: Filip Brala/PIXSELL
10.07.2015.
u 16:55

U ovih 25 godina nikada nisam izgubio izbore, što znači da imam povjerenje građana, a građane se ne može varati

Nikada nikome nisam naredio niti sam ga poticao da iz državnog proračuna uzme ni lipe. Ni ja nikada iz državnog proračuna nisam uzeo ni lipe. U ovih 25 godina nikada nisam izgubio izbore, što znači da imam povjerenje građana, a građane se ne može varati. Usto, prati me i to da se svaki put kada bi se u mom resoru nešto dogodilo od mene tražila ostavka, a to je bio pravi medijski linč – kazao je u svojoj obrani Božidar Kalmeta, HDZ-ov gradonačelnik Zadra, koordinator te stranke za predstojeće izbore i bivši ministar pomorstva, prometa i veza.

Mito nosio u torbi

Kalmeta je prvooptuženi u aferi HAC-Remorker, u kojoj ga USKOK s još 12 osoba tereti za izvlačenje 40 milijuna kuna iz HAC-a i HC-a. Optužnica je podignuta početkom lipnja i još nije pravomoćna, a prema USKOK-u, u džepovima Kalmete te njegovih suoptuženika Zdravka Livakovića, Milivoja Mikulića, Josipa Sapunara i Stjepka Bobana završilo je oko 15,1 milijun kuna i 858.466 eura.

Kako zapravo funkcionira hrvatska cestogradnja, odnosno kako se tu i pod kojim uvjetima dobivaju poslovi, detaljno su iskazivali optuženi Sapunar, Ivan Berket, Miroslav Bunić te svjedok Drago Tadić, koji je priznao da je dao milijun kuna mita kako bi njegova tvrtka Osijek Koteks dobila poslove na gradnji autoceste kroz Slavoniju. Svi ti iskazi na ovaj ili onaj način nezgodni su za Kalmetu jer svi spomenuti navode da se bez Kalmete u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza ništa nije moglo dogoditi. Usto, u iskazima svjedoka i suoptuženika upravo je Kalmeta označen kao glavna osoba koja je osmislila osnivanja konzorcija hrvatskih građevinskih tvrtki čiji je cilj, prema optužnici, bio spriječiti strane tvrtke da pobijede na natječajima i dobiju posao na gradnji autocesta. A zašto je to tako bilo, najvidljivije je iz iskaza Drage Tadića, koji je naveo da bi kooperante građevinskim tvrtkama birala uprava HAC-a, pa je tako, kazao je Tadić, Osijek Koteks morao za kooperanta uzeti trgovačko društvo Dinarik, u vlasništvu brata Milivoja Mikulića, također obuhvaćenog optužnicom. Kada se Osijek Koteks, potkraj 2005. našao u problemima jer mu HAC nije platio što je trebao, Tadić se za pomoć obratio Sapunaru.

– Sapunar mi je rekao: Nisi prijatelj firme, radiš, a ništa ne pridonosiš! Moja tvrtka do tada HAC-u nije plaćala kako bi dobila neki posao, no tada sam shvatio da to moram napraviti. Skupio sam milijun kuna, koje sam tijekom 2006. predao Sapunaru i Mikuliću. Dogodilo se to pred restoranom “Trnjanka”, novac je bio u torbi, a torbu sam iz svog vozila prebacio u njihovo. Nakon toga sam postao “prijatelj firme”, odnosno posao se odvijao glatko – kazao je Tadić istražiteljima.

Podjela novca

No to nije bilo sve jer je Mikulić tražio od njega i da financira projektiranje dvorane kod Mikulićeva sela u Imotskom te da daje raznorazne donacije, što je Tadić bespogovorno radio. Kao što je i bespogovorno, a da nije ni pogledao, potpisivao i ugovore između Osijek Koteksa i tvrtki Igora Premilovca koje su, prema optužnici, poslužile za izvlačenje novca iz HAC-a. Mito za dobivanje poslova na gradnji hrvatskih autocesta dao je i Strabag, a u tom slučaju riječ je bila o 400.000 eura. Novac, koji su davali Tadić i ostali građevinari, dijelio se među optuženicima, o čemu je iskazivao Sapunar. On je naveo kako je dio novca išao Kalmeti i Livakoviću. Primopredaju tog novca Sapunar nije vidio, no tvrdio je da mu je Livaković kazao kako je novac za Kalmetu. Te su njegove tvrdnje porekli i Livaković i Kalmeta, kao što su porekli i tvrdnje da su znali da se novac izvlači preko Premilovčevih tvrtki. No o tome kako se izvlačio novac Premilovac je opširno iskazivao. Usto, nađena je i njegova bilježnica s popisom svih transakcija, a dio sudskog spisa su i bankovni izvodi kao dokaz uplata i isplata na račune Remorkera.

>>Božidar Kalmeta protiv nereda u taksiranju

>>Istraga protiv Kalmete postala pravomoćna

Komentara 21

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:03 10.07.2015.

Nemoj se bojati Kalmeta, i ako si sto uzeo dobit ces samo 6 mjeseci guljenja krumpira ili ces bit osloboden jer USKOK nema dokaza..

KL
Klarahrv
17:22 10.07.2015.

Ukrao je i Matija Babic 6.500.000,00 kn. Ima li Babic kakvih problema? Da li je Babic vratio novac? Da li je Babic u zatvoru? Molim novinare Vecernjeg lista da ispitaju?

A7
A7ibaba
17:03 10.07.2015.

Legendarna izjava matere mi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije