Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadarski gradonačelnik

Sud nije donio odluku o osnovanosti optužnice protiv Božidara Kalmete

Božidar Kalmeta
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/11
23.11.2015.
u 14:18

Odvjetnik Krešimir Vilajtović Hini je ranije kazao kako se nada da će sud odbaciti optužnicu ili je vratiti Uskoku na doradu jer "nema nijednog materijalnog ni personalnog dokaza koji Kalmetu povezuje s korupcijom"

Završeno je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda o osnovanosti optužnice protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ova ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, optuženog da je sa svojim suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Iako je bilo najavljeno, optužno vijeće ipak nije donijelo odluku o osnovanosti optužnice jer jer odbijen zahtjev obrane za izdvajanjem nezakonitih dokaza iz spisa. S obzirom na to da obrana ima pravo žalbe, o njoj će odlučiti Vrhovni sud, a do tada nije moguće nastaviti raspravu. 

Kalmeta nije došao na optužno vijeće koje vodi sutkinja Tanja Pavelin Borzić, a njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović Hini je ranije kazao kako se nada da će sud odbaciti optužnicu ili je vratiti Uskoku na doradu jer "nema nijednog materijalnog ni personalnog dokaza koji Kalmetu povezuje s korupcijom".

– Nema personalnih, a ni materijalnih dokaza protiv Kalmete, osim mišljenja jednog suoptuženika – komentirao je Vilajtović nakon sjednice optužnog vijeća.

Optuženici ne moraju biti nazočni na sjednici optužnog vijeća, a po riječima glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića dovoljno je tek da za sjednicu prime poziv. 

Optužno vijeće optužnicu, koju je Uskok protiv Kalmete i ostalih podigao 5. lipnja, može potvrditi, odbaciti ili ju vratiti tužiteljstvu na doradu, a odluku može objaviti i naknadno. Sjednica iz više razloga može biti i odgođena. 

>> Kako su tvrtke plaćale milijune da bi dobile posao izgradnje cesta

Komentara 55

FI
fileck
13:47 23.11.2015.

Namjerno se rade poluoptužnice koje kasnije padaju, namjerno se krše protokoli da kasnije obrana ima mogućnost pozivati se na to.......... Cijelo je sudstvo i DORH kompromitirano ide se na ruku velikim igračima.

ZE
zebb2
13:26 23.11.2015.

Teško je sklepati optužnicu od uskok-ovih nebuloznih sumnji.

Avatar stonoga
stonoga
15:25 23.11.2015.

Nacija je umorna od politickih igrokaza Mladena Bajica i Ranka Ostojica .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije