Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonija 2050.

Kako znanstvenici ekonomisti vide istočnu Hrvatsku za 35 godina i kako tu viziju ostvariti

05.07.2013., Vinkovci - Zetva je u punom jeku, poljoprivrednik Vlado Kalinic iz Mirkovaca pokraj Vinkovaca vrsi svoje polje zita.
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/4
26.05.2015.
u 18:45

Jedan čovjek radit će posao desetorice, a umjesto pšenice, kukuruza i repe, više će se saditi voće i povrće

Posao na poljima koji danas vrijedno radi 100 ljudi, radit će njih samo desetak ili i manje. Farme gdje se među deset krava dvaput na dan šetaju i muzu ih dvije osobe bit će prošlost. Zamijenit će ih strojevi pa će tri-četiri zaposlenika skrbiti o 300-400 grla. Završena će biti priča i s prostranim njivama na kojima rastu samo pšenica, kukuruz i repa. Koridor 5c bit će cesta kojom će se u Slavoniju doseljavati, a ne samo iz nje iseljavati. Upravo će ta prometnica biti prijeko potrebna "infuzija" za razvoj regije. Tako Slavoniju, naime, u 2050. vide znanstvenici ekonomisti.

– Živjet ćemo bolje, moramo živjeti bolje! – uvjeren je dr. Milan Ivanović iz organizacije Panon Institut za strateške studije, koja okuplja 22 magistra i doktora znanosti iz Slavonije.

Politička volja

Zvuči pomalo utopistički jer sadašnjost, i sami ističu, nije ružičasta – pljušte otkazi, tvrtke se zatvaraju, mladi se iseljavaju.

– To je možda i dobro jer će se dogoditi veliki preporod. Kao što je Roosevelt u šest mjeseci pokrenuo razvoj SAD-a, isto bismo mogli doživjeti i mi, ako politika pokaže volju – kaže prof. dr. sc. Anka Mašek Tonković s Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

– Osijek je početkom 20. stoljeća bio primjer hi-tech industrije, imao je Saponiju, šibicaru, lanaru, mljekaru. No, nije se pratio razvoj tehnologije pa su se zastarjele industrije jednostavno ugasile – govori Vladimir Cini, dekan osječkog Ekonomskog fakulteta.

Sa 15 tvornica, pet za preradu voća i deset za povrće, buknula bi prehrambena industrija, a na policama više ne bi bilo čak 72 posto stranog prerađenog voća i povrća. Na hektaru žitarica je 29 sati ljudskog rada, a na hektaru povrća i voća od 600 do 800 sati pa je razvojna jednadžba jasna.

Strani ulagači

Da novca nema, to su, stava je V. Cini, priče za malu djecu.

– Investitora u Europi, Aziji, Americi ima koliko hoćete, samo nam nedostaje ideja. No, prvo trebamo administrativno okruženje urediti i zajamčiti sigurnost investitorima. Kad se strani ulagači pojave i poveća se zaposlenost, imat ćemo i više vlastitih sredstava – zaključuje Cini.

>> Hrvatska 2060.: Bit će nas manje, živjet ćemo dulje i raditi do 70 godina

>> Je li održiv sustav sa 50 posto lokalnih jedinica na državnoj dohrani!?

Komentara 15

Avatar d-ano
d-ano
19:13 26.05.2015.

slavonija ,slavonci,sokci,,svoj na svome samo psi laju a karavane prolaze,,,,, sistemi politicari,pljackasi ,lazni domoljubci i ostale pokladne spodobe...sve je to bilo i proslo tako ce i ovo jednom proc,,

Avatar Sunčica
Sunčica
20:15 26.05.2015.

bez moderne tehnologije i nije moguće razvit poljoprivredu danas

DU
Deleted user
19:19 26.05.2015.

Slavoniju so pljakali,od ulaska Hrvatske pod vlast srvije u tk.zv.jugoslaviju.Na meti su u toj državi bili vojvodina i slavonija.To je nastavito dolaskom komunista na vlast,otimanje zemlje njihovim vlasnicima i proglašavanjem državnim neprijateljima.U komunizmu se otimalo sto se moglo odnijeti .Štoo nisu uzeli na nivou državo ro su sto je ostalo otimali lokalni vlastodršci.U prošlom ratu je cijela slavonije bila opljčkana i uništena od strane agresora iz srbije.Poslije rata se ulagalo u Zagreb i oko njega te na jadran,kao što se to isto čini i dan danas.Treba samo pogledati projekte ove vlade i kuda idu milijarde investicija i sve će biti jasno.Iz slavonije se mladi iseljavaju ili idu biti "gastarbajteri"na more.Sramota od države i vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije