Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako vlada Timova Vlada

Ocijenili smo ministre: Pogledajte kako su prošli

Petrov, Karamarko i Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.04.2016.
u 11:55

Mnogo natezanja između partnera, a vrlo malo reformi. Dobili su prolaz, ali moglo je i bolje

Iako premijer Orešković nije tražio prvih sto dana mira za svoju Vladu, kada se analiziraju prva tri mjeseca Vlade Domoljubne koalicije i Mosta, najavljivane kao reformske, jedinstven zaključak bio bi – puno natezanja između partnera, a ništa ili vrlo malo reformi. I u vrhu Vlade, pogotovo u HDZ-ovu dijelu, priznaju da je Vlada morala biti brža i učinkovitija, no umjesto toga prvih mjesec i više dana potrošeno je na iscrpljujuće kadroviranje i dogovore između HDZ-a i Mosta. Dok su se u Vijeću za suradnju, koje je izgleda potpuno zamrlo, utvrđivale kvote koliko će kojoj strani pripasti zamjenika i pomoćnika u ministarstvima te dok se mukotrpno filtriralo tko može, a tko ne može biti zamjenik ministra, ta ista ministarstva zjapila su prazna, a ministri su, kao Pale sam na svijetu, čekali da im se tim ekipira. Prvi, ali i dobar dio drugog mjeseca nove postave u Banskim dvorima obilježila je i smjena ministra branitelja Mije Crnoje te gotovo dvomjesečna potraga za novim ministrom. Istodobno, od samog početka mandata trajala je trakavica s razrješenjem šefa SOA-e Dragana Lozančića, a vrh Vlade iscrpljivao se u zauzimanju političkih pozicija. S jedne strane premijer Orešković dokazivao je da je on broj jedan u Vladi i nije dva mjeseca htio potpisati smjenjivanje Lozančića, koji ni dandanas još nije formalno smijenjen iako je dogovoren novi šef SOA-e. Prva tri mjeseca Vlade potrošena su u političkim prepucavanjima glavnih aktera – Karamarka, Oreškovića i Bože Petrova, a Vladi oporba nije bila ni potrebna jer je najveća oporba bila sama sebi. Moto Vlade sveo se na to da HDZ-ove prijedloge ne podupiru Most i premijer Orešković, ali i da Mostove prijedloge ne podupire HDZ.

Budući da je HDZ najveći partner vladajuće koalicije, a da premijer Orešković ovisi o njegovoj podršci u Saboru, Karamarka će partneri u Vladi morati više uvažavati. On je sam najavio da je dosta podjela i da je vrijeme za reforme, u skladu s tim Vlada bi se od ljeta, a realnije je od jeseni, morala okrenuti toliko najavljivanim reformama. Iako je aktualna Vlada nastala političkom kombinacijom dosad neviđenom na našoj političkoj sceni, vrh Vlade morat će profunkcionirati iako je jasno da ova Vlada nikada neće imati jednu jaku centralnu figuru. Svoje pozicije tražit će i Karamarko, i Orešković, i Petrov, samo je stvar u harmonizaciji tih odnosa ili Vlade neće biti. Karamarko je neki dan najavio da će Vlada na jesen predstaviti stimulativni porezni sustav koji će potaknuti poduzetništvo, a neće biti opterećenje građanima. Vlada je zasad vukla populističke poteze, pa je ukinut ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, u policiji se više ne mogu bez ograničenja koristiti službeni automobili... Sve nade sada su usmjerene na vruću političku jesen, kada umjesto izvanrednih izbora očekujemo prve reformske poteze.

Desetero Večernjakovih urednika i novinara ocjenjivalo je rad šefova Vlade i ministara i za svakoga donijelo ocjenu od 1 do 10. Dobili su prolaz, ali moglo je i bolje.

>> Poslodavci traže od Vlade: Nema radnika, dopustite uvoz 

>> Vlada odlučila: Ništa od kresanja novca političkim strankama

Komentara 137

MO
morituriite
12:17 18.04.2016.

Najbolji ministar je ministar kulture Hasanbegović!

Avatar babas
babas
12:17 18.04.2016.

Najbolji ministar je Hasanbegović,čista 10tka! Taj se naradio i još ga puno posla čeka,antikomunistička legenda.

FO
ForeignLegion1987
12:45 18.04.2016.

Best Of The Best .......Gospodin Ministar Hasanbegović!.....konacno je doslo vrijeme da se ocisti smrad,,,koja je namjestena od strane krimi nalne orga nizacije sdp-a ...a najgoriji....je Ministar,,,,Orepic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije