Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udbaški zločin

Kako su ubijeni Stjepan Ševo i njegova obitelj

Vinko Sindičić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
06.12.2014.
u 08:45

Talijanski zastupnik traži istragu ubojstva hrvatskog emigranta 1972. u Italiji

U talijanskom parlamentu zatraženo je rasvjetljavanje ubojstva Stjepana Ševe i njegove obitelji 1972. godine u Italiji u mjestu San Dona di Piave pokraj Venecije. Senator Sjeverne lige Jonny Crosio uputio je parlamentarno pitanje talijanskim ministarstvima unutarnjih poslova i pravosuđa glede tog ubojstva na talijanskom teritoriju, a pretpostavlja se da je i u ovom slučaju počinitelj Vinko Sindičić.

Revolucionarno bratstvo

„U noći između 23. i 24. kolovoza 1972. u mjestu San Dona di Piave (Venecija) ubijen je jugoslavenski državljanin Stjepan Ševo (36), zajedno sa suprugom Tatjanom (26) i kćeri Rose Marie (9). Stjepan Ševo bio je jedan od čelnika Hrvatskog revolucionarnog bratstva utemeljenog poslije Drugog svjetskog rata radi borbe protiv Titova komunističkog režima“, piše Crosio ministarstvima te nastavlja: „Dana 12. listopada 1988. u Škotskoj je uhićen te zbog pokušaja ubojstva jednog hrvatskog disidenta, osuđen na 15 godina zatvora Vinko Sindičić (46), osumnjičen da je agent beogradske tajne policije.“

Crosio iznosi kako su tijekom tog procesa izašli na vidjelo „dokazi o ubojstvu u San Dona di Piave na osnovi kojih je tužiteljstvo u Veneciji zatražilo od britanskih vlasti dokumentaciju“. Britanska je istraga među osobnim stvarima Vinka Sindičića pronašla zapis u kojem on, uz ostalo, piše: „Mala me fiksirala u oči kada sam joj ubio majku. Onda sam ubio i nju.“ To sada iznosi Crosio i citira još jednu primjedbu Sindičića o tom događaju: „Stipe Ševo je mislio da ću s njime otići na odmor, ali je dobio što je zaslužio.“

Tadašnji tužitelj u Veneciji Giancarlo Bagarotto izjavio je glede istrage o ubojici da se odmah „posumnjalo na profesionalca vezanog za beogradske vlasti“.

Talijanski senator Crosio sada iznosi kako je za vrijeme procesa u Velikoj Britaniji utvrđeno da je Vinko Sindičić bio članom trećeg odjela tajne službe koja je više puta eliminirala disidente u inozemstvu. To su, navodno, potvrdili svjedoci.

Međunarodne istrage

Parlamentarna skupština Vijeća Europe osudila je zločine koje su počinili režimi komunističkog režima, podsjeća Crosio i naglašava kako poslije pada tih režima u državama srednjoistočne Europe nisu uvijek uslijedile međunarodne istrage o počinjenim zločinima.

„Počinitelji tih zločina nisu izvedeni pred međunarodni sud kao što je to učinjeno za užasne zločine nacizma“, piše Crosio i podsjeća kako se u Njemačkoj vodi proces protiv članova jugoslavenske tajne službe. Crosio postavlja pitanje ministarstvima unutarnjih poslova i pravosuđa hoće li pokrenuti inicijative da se konačno dozna istina o ubojstvu obitelji Ševo na talijanskom teritoriju. Na osnovi spomenute rezolucije Vijeća Europe, podsjeća Crosio, Italija bi trebala pokrenuti takvu inicijativu.

>> Sindičić u slučaju Perković svjedoči u veljači

Komentara 98

PR
pricalica
09:25 06.12.2014.

A kada i hoće li ikada 'naša' ministrica vanjskih poslova Pusićka postaviti Britancima pitanje u vezi s predajom Hrvata, Bošnjaka, ... 1945. drugu Titu na nemilost???

DU
Deleted user
09:42 06.12.2014.

Ubiti 9 godisnju djevojcicu mogu samo smisliti zlocinacki umovi ,koje je stvorila crvena zlocinacka ideologija.koju jos sluzbeno nije osudio Ivo Josipovic

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:06 06.12.2014.

Prije par dana je upućeno pismo na Pantovčak po pitanju tog ubojstva .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije