Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berislav Šipuš

Kako je trošio bivši ministar: Novine i naočale na račun ministarstva

25.01.2016., Zagreb, Runjaninova -  U Ministarstvu kulture odrzana je primopredaja duznosti. Bivsi ministar Berislav Sipus dolazi na primopredaju. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
08.01.2017.
u 09:37

Tužiteljstvo bivšeg ministra kulture tereti da je službenom karticom plaćao privatne troškove, oštetivši proračun za 83.045 kuna

Tereti državu za sve što potrošiš, ma koliko veliko ili malo to bilo. Tako je izgleda razmišljao Berislav Šipuš, bivši ministar kulture u Vladi Zorana Milanovića, protiv kojeg je nedavno podignuta optužnica zbog zloporabe položaja. Šipuša se tereti da je službenom karticom Ministarstva kulture plaćao privatne troškove te na bankomatima podizao gotovinu iako je znao da to ne smije raditi.

Dio novca vratio

Na taj je način, tvrdi tužiteljstvo, proračun oštetio za 83.045 kuna s tim da je od tog iznosa 14.077 kuna vratio obustavama od plaće ili uplatama u blagajnu ministarstva. Već sama činjenica da je novac vraćao po tužiteljstvu je znak da je Šipuš bio svjestan da radi nešto što ne smije. U svojoj obrani Šipuš je zanijekao to za što ga se tereti.

– Kao državni dužnosnik nemam radnog vremena, već radim 24 sata sedam dana u tjednu. Moj posao nije gotov u 17 sati, a često se znalo dogoditi da moram nazočiti događajima koji su relevantni za kulturu Republike Hrvatske. Službene kartice mogle su se koristiti za plaćanje putnih troškova, bilo da je riječ o boravku u hotelima ili ugostiteljskim objektima. Što se tiče podizanja gotovine, ponekad se službene kartice nisu mogle koristiti pa sam podizao novac kako bih plaćao protokolarne troškove – kazao je Šipuš u obrani.

No njegovu obranu pobio je nalaz financijske vještakinje koja je, među ostalim, ustanovila da je u nekoliko navrata Šipuš podizanje gotovine s bankomata pravdao računima koji nisu ni izdani. Konkretno, radi se o slučaju s konca srpnja 2012. kada je Šipuš s bankomata podigao 2000 kuna. Novac je podignuo 29. srpnja, a to podizanje pravdao je računima koje mu je 23. i 24. srpnja izdalo društvo Jazon te na kojima je pisalo da je riječ o “ručkovima i večeri u konobi Bonifačić, Osor”. Kada je vještakinja analizirala te račune, prvo je ustanovila da se datum izdavanja računa ne poklapa s datumom podizanja gotovine.

Osim toga ustanovila je i da su na računima oznake iz kojih proizlazi da takav račun uopće nije izdan. Daljnjom analizom, vještakinja je zaključila da je Šipuš, zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu s vlasnikom Jazona, pribavio račune kako bi opravdao zašto je službenom karticom podizao gotovinu. Inače, vještakinja je precizno izračunala da je Šipuš 25 puta s bankomata podigao gotovinu, a od tog broja za 14 podizanja gotovine u iznosu od 11.318 kuna nije dao nikakvo obrazloženje, što po vještakinji znači, da je novac utrošio u osobne svrhe. Pa je tako u Milanu u prosincu 2014. podignuo oko 1000 kuna, a podizanje tog novca pokušao je opravdati računima za taksi, iako mu je za taj put bilo isplaćeno oko 210 eura dnevnica.

Kava, novine i kroasan

Šipuš je novcem koji je podizao službenom karticom znao sebi plaćati i kave i kroasan, a jednom prigodom je podizanje gotovine pravdao i računima iz kojih je proizlazilo i da si je kupio sendvič i dnevne novine!? Drugom prigodom kupio si je naočale za čitanje, a znao si je plaćati i ručkove u raznim ugostiteljskim objektima, dok je bio na službenim putovanjima, iako je za takva putovanja dobivao dnevnice.

Vještakinja je izračunala i da je Šipuš od 2012. do 2015. 208 puta koristio službenu karticu kako bi njome platio razne troškove u zemlji i inozemstvu. Za 116 troškova u iznosu od 55.790 kuna, nije naznačio koga je ugostio, dok za 11 plaćanja nije predao nikakve račune kojima bi pravdao učinjene troškove. 

Komentara 117

EM
Emergo
09:58 08.01.2017.

Kada bi se napisala sva istina o radu,trosenju i razno raznim drugim aktivnostima ne samo Sipusa,vec i njegove prethodnice Zlatar-Violic, oba dvoje bi odavno zavrsili u zatvoru.No oni su sljedbenici i bliski prijatelji Josipovica ( Sipus) pa ih crveni mediji ne diraju.

DU
Deleted user
09:50 08.01.2017.

O, pa to je clan hrvatske nenarodne strancice......

AN
anihani
10:05 08.01.2017.

SDP smjenio Zlatar Violic zbog Alkohola i peglanja kartice ,a doveli jos goreg i veceg lopova na nas racun

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije