Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAVNI KADROVIK

Kako je Goran Marić postao najmoćniji ministar u Vladi

12.01.2017., Zagreb - Vlada RH je na svojoj 16. sjednici, uz ostalo, raspravljala o izmjenama zakona o autorskim pravima. Ministri dolaze na sjednicu. Goran Maric.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
27.02.2017.
u 14:56

Većini novih kolega u Vladi sad smeta što je izbor novih direktora decentraliziran kod kadrovika Marića, za kojeg u vrhu HDZ-a kažu da me podilazi interesnim lobijima

Goran Marić prometnuo se u najmoćnijeg ministra Vlade Andreja Plenkovića. U Vladu je ušao uz velike porođajne muke, nesuđeni je ministar prometa, prijetio je ostavkom ostane li samo ministar bez portfelja, što je funkcija s kojom je ušao u Vladu, da bi u konačnici postao kadrovski vladar Banskih dvora.

Goran Marić nesumnjivo je glavni kadrovik u Vladi. Osim što mu to omogućava portfelj koji je preuzeo od DUUDI-ja, budući da je njegovo Ministarstvo državne imovine nastalo iz bivšeg Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, očito ima i političku potporu premijera Andreja Plenkovića.

Da je tome tako svjedoči i drama koja se proteklih dana odvijala u Podravki kada su se ukrstili interesi ministra Marića i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića, ali je na kraju predsjednik uprave ipak postao Marićev kandidat – Marin Pucar. Marić je iz te kadrovske bitke izišao kao pobjednik zahvaljujući premijeru koji je stao na njegovu stranu.

Je li Plenkovićeva potpora Mariću iskrena ili interesno uvjetovana, posebno je pitanje. Marić je u HDZ-u oslonjen na desniju struju; Zlatka Hasanbegovića, ali i Tomislava Čuljka koji se u konačnici pokazao kao jedan od grobara Karamarkove vladavine u HDZ-u.

Marić je u odličnim odnosima i s glavnim tajnikom Gordanom Jandrokovićem, ali navodno nije u dobrim odnosima s premijerovim najbližim suradnikom Davorom Božinovićem niti s notornim Vladimirom Šeksom.

Mnogi ministri u Vladi, ali i članovi Predsjedništva HDZ-a, nisu zadovoljni Marićevim srčanim i ultimativnim shvaćanjem svojih ovlasti. Naravno, prije su ministri bili ti koji su kadrovirali ekipu u uprave poduzeća iz svojih resora, pa im sad smeta što je izbor novih direktora centraliziran kod kadrovika Marića.

Dok je postojao DUUDI, šef tog tijela nije ni približno imao moć koju sada ima Goran Marić kao ministar. DUUDI je tada formalno pripremao natječaje za javna poduzeća, a ministri su kadrovirali. Budući da je Vlada Tihomira Oreškovića vrlo brzo pala, raspisani natječaji na kraju nisu ni provedeni, a u prometne tvrtke ministar Oleg Butković postavio je vršitelje dužnosti predsjednika uprava.

Goran Marić, kažu u HDZ-u, svoju moć crpi i iz odličnih odnosa s crkvenim krugovima, ali i s Mostom. Uz Davora Ivu Stiera bio je glavni zagovornik Vlade s Mostom. Plenković je Marića kooptirao i u Predsjedništvo HDZ-a, tako da je i u najvišoj stranačkoj strukturi.

Marić je oslonjen na desniju struju u stranci; Zlatka Hasanbegovića, ali i Tomislava Čuljka

Uza svu Marićevu moć, kadroviranja u javnim poduzećima ipak se odvijaju presporo. HDZ-ovci su se žalili još u Oreškovićevoj Vladi da HDZ godinu dana nije preuzeo vlast jer javnim poduzećima i dalje drmaju kadrovi SDP-a i HNS-a.

Izvor iz vrha HDZ-a otkriva da su nove strukture vlasti u toj stranci ostale zapanjene koliko su dosad preko HDZ-a kadrovirale interesne grupacije i razni poslovni krugovi koji su u javna poduzeća preko HDZ-a postavljali svoje ljude.

– Najviše tenzija sada proizlazi iz toga što interesni lobiji ne mogu preko HDZ-a ostvarivati svoje interese. Goran Marić sigurno ne pristaje na vanjske pritiske i ne podilazi interesnim lobijima – rekao nam je izvor iz vodstva HDZ-a koji kaže da taj problem prije, dok se nije izbliza bavio stranačkim poslovima, nije registrirao.

I sada se dogodi, nastavio je, da se među prijedloge direktora hoće progurati ljudi čiji životopisi na prvu djeluju odlično, ali kada se malo dublje zagrebe otkrije se da su to eksponenti određenih tvrtki i poslovnih krugova koji žele imati svoje ljude u državnim poduzećima.

HDZ još nije dovršio ni kadroviranje u ministarstvima, nisu postavljeni svi državni tajnici i pomoćnici, tako da će i javnim poduzećima još neko vrijeme vladati kadrovi Kukuriku koalicije. Opet se pokazalo da je kadrovska politika najteža jer je teško namiriti sve stranačke interese.

>> Goran Marić: Podravka nikome neće biti bankomat

>> NO Podravke bez odluke. Ministar Goran Marić navodno prijetio i ostavkom

Komentara 16

Avatar plavusha_1984
plavusha_1984
15:07 27.02.2017.

Uopće nije pitanje svih stranačkih interesa već su SDP i HNS sve "desne" kadrove počistili i stavljali isključivo svoje ljude. Zabrana zapošljavanja još je na snazi (odnosno 2 za 1) i sve kad hoćeš staviti ljude od povjerenja ne možeš.... A kako raditi bez ljudi? Ili ti ga najjednostavnije rečeno, ipak u tijelima državne uprave ne sjede HDZ-ovci kako se to medijski prenosi već isključivo SDP i HNS (ekipa iz centra), barem u Zagrebu.

SL
slivnevode
18:32 27.02.2017.

Marić je OK. ministar.Odlučan i beskompromisan. Godinama u Saboru argumentirano raspravlja.Mislim da je i ranije zaslužio funkciju u HDZ-ovim vladama.Još mi je draži kad je na istoj liniji sa Hasanbegovićem. Za takav HDZ je 99% HDZ-ovih glasača glasalo i glasatasat će ponovo ako ta struja prevlada. Politika čistih računa, pravednosti, domoljublja, ekonomskog razvoja, je jedini pravi put za opstanak hrvatske države!

MR
MrkiMedo
15:23 27.02.2017.

Vec sam naslov govori o moci, a to u nasem korumpiranom i rodjackom okruzenju automatski sugerira da opet imamo nekog korumpiranog ministra. Mislim da bi bolje bilo da novinarka opisuje rezultate rada ministra Marica, a manje da li je najmocniji ministar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije