Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.08.2014. u 12:00

Tuđman je znao za sve Titove zločine, ali kako mu je samostalna hrvatska država bila glavni i sveti cilj, iz Titova je djelovanja “izabrao” ono što je, prema njegovu mišljenju, tome cilju pridonijelo

Baš nesvakidašnje! Gotovo nema lijevog komentatora u zemlji koji se u posljednje vrijeme nije pozvao na dr. Franju Tuđmana. Za iste ljude za koje je bio autokrat, diktator, gušitelj slobode medija, pokrovitelj pljačke stoljeća, mračnjak koji je s Miloševićem dijelio Bosnu i Hercegovinu, krivac za rat u toj državi, ratni zločinac i zaštitnik drugih ratnih zločinaca, sve crno i najcrnje, odjednom je postao još malo pa ikona kojom se brani druga ikona – Josip Broz Tito.

Nedavno je u središte pozornosti došlo Titovo poprsje koje je u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku, uz još neka, Tuđman postavio i ostavio u naslijeđe budućim predsjednicima. Javilo se podosta značajnika zdesna koji bi Tita odatle odmah uklonili, jer je bio ratni zločinac, neprijatelj Hrvatske i krivac za masovna pogubljenja Hrvata. Naravno, bistu i Tita žestoko su branili ljevičari, a svi su se odreda pozivali na Tuđmana. S još više strasti Tuđmana suprotstavljaju predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, a u istom kontekstu “svađaju” ga s Kolindom Grabar Kitarović.

Podsjećaju kako je prvi hrvatski predsjednik Tita cijenio, smatrao ga zaslužnim i za Hrvatsku, kako je na početku devedesetih štitio i zaštitio uspomenu na jugoslavenskog vođu, pa mora da se prevrće u grobu kad ga Karamarko “jednodimenzionalno označava kao zločinca”, a njegov režim “proglašava rigidnijim i krvavijim od onoga Envera Hoxhe”. Osim toga, Karamarku podmeću kako mu je obračun s Titovim naslijeđem glavni program za osvajanje vlasti, dok, nasuprot tome, Kolinda smatra da nema ništa važnije od gospodarstva. Koje duboke razlike! Pogotovo kad ih primjećuje netko tko se brčka u plićaku vlastite zlobe, jer bi svaka statistika pokazala da Karamarko dvadeset puta više govori o gospodarskim i socijalnim temama nego o Titu. No dovoljno je da ga spomene jednom u dva mjeseca pa da ljevičari zagrakću kako se ničim drugim ne bavi.

Ali vratimo se Titu i Tuđmanu. Zašto je Tuđman bio “slab” prema Titu? Pa pripadali su istom, partizanskom i komunističkom pokretu, pozivali se na iste ideale, u ratu se borili protiv istih vojski, a poslije rata sudjelovali u stvaranju Jugoslavije i njezina političkog sustava. Vjerujem da je to Tuđman radio iskreno, kao što je jednako iskreno ušao u sukob s velikosrpskim centralizmom koji će ga i usmjeriti prema povijesnoj ulozi koju je imao u stvaranju hrvatske države. Osobno sam iz Tuđmanovih usta čuo kako je uvjeren da je Tito bio nacionalno osviješten, da se osjećao Hrvatom, sigurno je imao svojih razloga da tako misli, objektivnih razloga, a i subjektivnih jer je vjerovao da je Tito rekao: “Tuđmanu ne pakovati”. Ali s Tuđmanom i bez njega možemo znati da je Tito imao zasluga za Hrvatsku, da je krivac za neke hrvatske teritorijalne gubitke, ali i zaslužan za teritorijalne dobitke, da je Ustavom iz 1974. godine omogućio hrvatsku državnu samostalnost te da su ga mnogi velikosrbi mrzili smatrajući ga grobarom Srbije. Pa ipak, ništa od svega toga, pa ni Tuđmanove povoljne ocjene, ne mogu Tita iskupiti za zločine koje je učinio.

Ne mogu ga iskupiti ni za mnoge Staljinove likvidacije ljudi koje je denuncirao, ni za masovne pokolje Hrvata poslije Drugog rata, ni za užas Golog otoka i Stare Gradiške, ni za nezapamćenu represiju u svih 45 godina komunističke vlasti u kojoj su daleko najmasovnije žrtve bili Hrvati, ni za ubojstva političkih emigranata... Tuđman je za sve to znao, ali kako mu je samostalna hrvatska država bila glavni i sveti cilj, zacijelo je iz njegova djelovanja “izabrao” ono što je, po njegovu mišljenju, tome cilju pridonijelo. Osim toga, nije bio licemjer koji bi zaboravio da je Titovoj vojsci i državi pripadao dugi niz godina. Ljevičari koji sada Tita brane Tuđmanom, brane ono što Tuđman nikad nije branio – njegova zla na kojima su stariji od njih kao novinari cvali još jako dugo nakon što se Tuđman tim zlima počeo suprotstavljati. S pravom ili ne, Tuđman je branio Tita kao Hrvata, a oni ga s pomoću Tuđmana brane kao zločinca.

Komentara 44

PM
perica_mali
12:40 29.08.2014.

kako god, jugice više nema, skh, skj, više nema, domovinski rat je zbrisao komunizam, preokret se dogodio zahvaljujući dragovoljcima, milanović provodi lustraciju preko mirele holice, njemci otvaraju put prema istambulu ... ukratko: sve polako sjeda na svoje mjesto: to je proces... strpljenja molim ...

NE
Neonacionalist
14:50 29.08.2014.

Tuđman je definitivno bio više od običnog političara , bio je pravi državnik i vizionar a i vrhunski taktičar u vrlo složenim okolnostima raspada bivše jugovine i neizvjesnom teškom ratnom razdoblju . Teško je i zamisliti kako bi Hrvatska prošlala turbulentne 90-ete da joj je tada na čelu bio neko od kasnijih vladajučih poput Mesića, Račana ili nedajbože trenutnih Milanovića ili Josipovića . Pod Tuđmanovim vodstvom je ostvarena po prvi put u povjesti neovisna Hrvatska država i ta ga činjenica čini največom političkom ličnosti ovog naroda ispred Starčevića , Radića, Bana Jelačića , Zrinskog i ostalih velikana koji su opet imali taj hendikep da su to teško mogli ostvariti u svoje vrijeme djelovanja bez obzira na eventualnu želju i volju i sposobnosti ali eto upravo Franceku se nasmješila sudbina i dala mu prigodu za to i on ju je vrhunski iskoristio . Da se Hrvatska uspjela ili mogla mirno odcjepiti od Juge onda bi on bio zapamčen tek kao prvi predsjednik , ovako on je bio vrhovni zapovjednik pobjedničke vojske koja je krvavo izvojevala našu slobodu i cjelovitost i ostvarila največu ratnu pobjedu u povjesti ovog naroda i jednu od najuspješnijih svjetskih uopće poznatu kao Oluja. Ja sam uvjek govorio da je on za današnje generacije još previše friška povjesna ličnost ali smatram da će ga buduća pokoljenja Hrvata za nekih 50, 100 i više godina s pravom slaviti kao hrvatskog Georgea Washingtona jer on to uistinu jeste iako je to nekima još teško shvatiti. I kao što smo mi pjevali onu Ustani Bane spasi narod vjerovatno će neki budući Hrvati ako opet dođu neka teška vremena ugroze ili rata pjevati Ustani Franjo .

Avatar aegis
aegis
13:34 29.08.2014.

Franjo Tuđman je nedostižan za sve današnje političare!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije