Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Kako do mjesta u Vladi bez izbora - M. Dalić pogurao Božinović, G. Žalac poznanstvo s Plenkovićem

Vlada Andrej Plenković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
21.10.2016.
u 21:45

Trijumvirat Dalić i dva Marića bit će – nemoguć. Goran Marić i Martina Dalić, koja je šefica Zdravku Mariću, sušte su suprotnosti

Šestero ministara u Vladi HDZ-a i Mosta nije prošlo izborni proces i nema izborni legitimitet. To im za ulazak u vlast nije bila prepreka, ali u odnosu na stranačke vojnike koji su potegnuli u kampanji nije baš ugodna odluka. Da bi Martina Dalić, Nina Obuljen, Gabrijela Žalac, Nada Murganić i Pavo Barišić (izostavit ćemo Mostova Antu Šprlju jer kao sudac nije ni mogao biti) ušli u Vladu, a Martina Dalić postala i potpredsjednica Vlade, osim stručnosti, bile su im potrebne i prijateljske veze s utjecajnim ljudima iz vrha HDZ-a.

Zdravku Mariću ‘nije sjelo’

HDZ-ovo članstvo nekako najviše žulja strelovit uspon Martine Dalić, HDZ-ove disidentice koja je nezadovoljna Karamarkovom politikom napustila HDZ, a sada je ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade. Osim što je Andreju Plenkoviću i među Vladinim potpredsjednicima trebala žena, naši izvori kažu kako je presudnu ulogu u tako visokom angažmanu Martine Dalić ipak imao Davor Božinović, jedan od Plenkovićevih najbližih suradnika. Nova ministrica i šef Plenkovićeva kabineta jako su dobri prijatelji, čuje se u HDZ-u, a odlične kolegijalne odnose uspostavili su još u Vladi Jadranke Kosor kada je Božinović bio ministar obrane, a M. Dalić financija.

– Njih su se dvoje i u toj Vladi često savjetovali u odnošenju odluka. A i nakon te Vlade, kao saborski zastupnici, često su viđani po kavama. Zaista su veliki prijatelji – prepričavaju nam ljudi koji su bili dio te Vladine ekipe. Bez Božinovićeve potpore moguće je da Martina Dalić ipak ne bi dobila tako visoku poziciju u Vladi jer se to dogodilo praktički u zadnji trenutak. Dotad je kao siguran potpredsjednik za gospodarstvo i financije slovio ministar Zdravko Marić. Sada će Martina Dalić biti nadređena Zdravku Mariću, a većina sugovornika iz HDZ-a komentira da to ministru financija nije najbolje sjelo. Osim što je Z. Mariću postavio “supervizoricu”, jer Dalić je primarno financijašica i sigurno će je više zanimati resor financija nego samo gospodarstvo, Plenković je njezinim uvođenjem u Vladu inaugurirao osobu s kojom se, komentiraju u HDZ-u, sigurno neće slagati ni Goran Marić, ministar bez portfelja zadužen za državnu imovinu. Trijumvirat Martina Dalić i dva Marića sigurno će biti jedan od kompliciranijih odnosa u novoj Vladi.

– Martina Dalić velika je prijateljica guvernera Vujčića, a Goran Marić veliki je kritičar Hrvatske narodne banke – komentirao je naš sugovornik u HDZ-u i time sažeo različite ekonomske poglede i politike narodnog tribuna Marića i “ljubimice” banaka Martine Dalić.

Što se tiče Pave Barišića, iako se nagađalo da mu je pomogao Vladimir Šeks, izvori iz HDZ-a kažu kako se Barišić i Plenković znaju iz Paneuropske unije pa je Barišiću očito više pomoglo poznanstvo ili čak prijateljstvo s Plenkovićem nego Šeks, HDZ-ov veteran i Plenkovićev savjetnik.

Obiteljske veze

I Gabrijela Žalac, nova ministrica fondova EU, u dugogodišnjim je dobrim odnosim s Plenkovićem, poznaju se još iz vremena kada je ona bila županijska pročelnica za europske integracije, a Plenković državni tajnik za to područje. Za Ninu Obuljen, novu ministricu kulture, Plenković je sam priznao da je poznaje dugi niz godina, da joj zna obitelj i da su u dobrim odnosima. Ministrica Nada Murganić za demografiju i socijalu prije je prijedlog karlovačkog HDZ-a jer je i lani konkurirala za ministricu.

Komentara 36

Avatar delminium
delminium
22:29 21.10.2016.

davno sam ja rekao za Karamarkom ne d ace plakat hdz-ovci vec i sdp-ovci kao i svi ostali. S Karamarkom hrvatski fenix bi poletjeo kao sto danas leti madjarski, ceski, poljski

DR
drugPlenky
22:19 21.10.2016.

Karamarko je za ovoga svemirski brod, ako nisi frend nema mjesta

KL
klokun
22:26 21.10.2016.

Karamarko je ušao u bitku s krimosima koji izgleda sada zele ovladati Hrvatskom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije