Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plenković komentirao Deklaraciju

'Kako bih to podržavao? Tko to može podržati u Hrvatskoj?'

Andrej Plenković
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
29.03.2017.
u 11:03

'Hrvatski jezik jedan je od službenih jezika EU. Za mene je to jedino bitno. O nekim neformalnim inicijativama mislim da na ozbiljan način ne moramo uopće trošiti riječi', rekao je premijer

Premijer Andrej Plenković danas je izjavio da se o Deklaraciji o zajedničkom jeziku na ozbiljan način uopće ne treba trošiti riječi, podsjetivši da je hrvatski jezik definiran Ustavom RH i jedan od službenih jezika Europske unije.

"Kako bih to podržavao? Tko to može podržati u Hrvatskoj?" odgovorio je protupitanjem premijer na marginama konferencije o podršci razvoju Centara kompetencije u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta upitan podržava li Deklaraciju o zajedničkom jeziku.

"Hrvatski jezik je jezik Republike Hrvatske definiran našim Ustavom. Hrvatski jezik jedan je od službenih jezika EU. Za mene je to jedino bitno. O nekim neformalnim inicijativama mislim da na ozbiljan način ne moramo uopće trošiti riječi", rekao je Plenković.

Deklaraciju je sastavilo 30 stručnjaka različitih struka tijekom konferencije "Jezici i nacionalizmi" koja se od travnja do studenoga prošle godine održavala u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu. Deklaracija će biti predstavljena 1. travnja te dostupna za potpisivanje na web-stranici projekta. 

> > Ministrica Obuljen Koržinek: Deklaracija o zajedničkom jeziku politička je inicijativa

> > 'Deklaracija ne može utjecati na hrvatski jezik. Nepotrebna je'

Komentara 90

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
11:28 29.03.2017.

Stavljanjem svoga potpisa na " deklaraciju ", Šerbedžija, Tomić, Markovina, Rudan,...pokazali su svoje pravo lice i mjesto gdje pripadaju.

ER
Erick
11:22 29.03.2017.

Jugofili nikao da shvate da povratka nema.

SL
SlanaLana
11:32 29.03.2017.

ova sramota je suprotna Ustavu RH , a i mi želimo da nam djeca studiraju u Rimu, Parizu, Beču, Londonu i govore svjetske jezike. tko želi neka slobodno odseli u Požarevac, Tuzlu i Bačku Palanku pa neka se druži sa sebi sličnima. nas Hrvate su predugo nerazvijeniji od nas vukli prema dolje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije