Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako bi to izgledalo

Kako bi to izgledalo: Sve saborske uloge Jadranke Kosor

kosor (1)
Foto: Pixsell
1/5
22.12.2011.
u 21:00

Nakon mjesta potpredsjednice Sabora i šefice Kluba zastupnika HDZ-a, želi voditi i Antikorupcijsko vijeće.

Znalo se da je Jadranka Kosor ambiciozna političarka. U više od dvije godine pokazala je, kao premijerka, da ima golemu energiju te zna primati teške političke udarce. U tom je stilu prošla i kroz kampanju. No, sada kad je ta borba završila, predsjednica HDZ-a ostat će zapamćena i po unikatnom “skupljanju” jakih saborskih funkcija.

Nije politički mudro

Potpredsjednica je Sabora, šefica Kluba zastupnika HDZ-a, a u kuloarima se čuje da želi voditi i utjecajno, tzv. Antikorupcijsko vijeće.

– Razumijem da želi biti šefica Kluba, no nije politički mudro uz to uzeti i funkciju potpredsjednika Sabora, to je seniorska, počasna funkcija, ujedno državna, činovnička. Kad vodiš sjednicu, predstavljaš sve zastupnike, ne samo “svoje”, tako da nemaš slobodne ruke – kaže jedna od bivših zastupnica, inače u oporbi prema J. Kosor.

Osobno joj je, kaže, smetalo što zbog funkcije u vrhu Sabora nije mogla žestoko braniti oporbene stavove i “ratovati” sa zastupnicima većine. Dodaje da se za te funkcije nije “grebao ni Sanader”, a kao razlog neobičnog gomilanja funkcija navodi: “Koliko ja poznajem J. Kosor, razlog je što kao potpredsjednik imaš pravo još i na automobil s osobnim vozačem”. Politički analitičar Slaven Letica nije tako “zločest”.

– Načelno to jest neuobičajeno gomilanje funkcija, više pripada tradiciji posttotalitarnih raspoloženja, no J. Kosor, nakon gubitka izbora, ima lagani PTSP. Bila je prezaposlena, a najednom je u komforu, s puno slobodnog vremena – kaže Letica.

Ima još “sakupljača”

Podsjeća da u Saboru ima mnogo zastupnika koji vole gomilati funkcije u raznim odborima i radnim tijelima jer one nose i povlastice. Smatra, pak, da će HDZ neizbježno morati proći kroz unutrašnju demokratizaciju. J. Kosor je postigla presedan, a primarno bi trebala biti šefica oporbe. Vidjet ćemo kako će joj uspjeti boriti se žestoko s vladajućima, a onda, smireno i tolerantno (istina neće to biti često), voditi sjednicu kao predsjedavajuća Sabora.

Komentara 26

DU
Deleted user
21:41 22.12.2011.

Gospodine \"novinaru\", Davor Ivankovic, koliko je niskosti, mrznje, podlosti i deficita novinarske etike potrebno za napisati jedan ovakvo (ne)djelo poput vaseg clanka? Na to pitanje mozete iedino vi odgovoriti. Koliko god, ako se ne slazete sa politicarkom Jadrankom Kosor, toliko bi trebali imati karakterne ljudskosti spram osobe Jadranke Kosor. Ovako nekoga \"provlaciti\" korz clanak, govori stvarno o degenriranosti dijela novinarske struke. Nazalost, u tome i niste iznimka, nego ste se takvim i slicnim clancima do sada \"uveliko pokazali\". Svakom civiliziranom covjeku ovakav nacin jednostavno nije prihvatljiv. Ali koliko vidim, i citam vec dulje, daleko ste vi od civilizacijskih vrijednosti.

DU
Deleted user
22:01 22.12.2011.

Gospon Novinar vi ste se spustili u Rupu iz koje ispuzao HDZ i od devedesetih pa naovamo se ruga Hrvatskoj i poštenim ljudima koji samo žele imati dobru plaču i posao. A to su hadezeti oduzeli svim poštenim ljudima u ovoj državi. Ja bi vama gosin novinar za ovaj članak dao saborsku mirovinu. Jer ste se narugali HDZ-u i njenoj predsjednici, isto kako što se ona ruga ovom narodu i ovaj državi. Neandrtalci se isto vrijeđaju kada ih se nazove pravim imenom jer oni su završili visoke škole fakultete bla bla. A na što su spali ti visoko na obrazovani ljudi, pa na korupciju i mito.

DJ
djakputnik
21:24 22.12.2011.

Da li nazvati lakrdijom, ili nekako drugačije, činjenicu da stranka koja postoji isključivo radi mogućnosti korupcije - sada vodi borbu protiv korupcije? Novoj vladi ovo je prva greška!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije