Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sabor

Kajtazi i Savez Roma u RH Kali Sara ipak idu na službenu komemoraciju u Jasenovac 22. travnja

Jasenovac
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
12.04.2016.
u 12:46

Kajtazi je naglasio da uvažava sve razloge zbog kojih su predstavnici židovske i srpske manjine odlučili ne sudjelovati na službenoj komemoraciji, no da su vijećnici romske manjine u županijama, koji djeluju unutar Saveza Roma u RH Kali Sara ipak odlučili ići u Jasenovac

Zastupnik Veljko Kajtazi koji u Saboru između ostalog predstavlja romsku i židovsku manjinu te njegov Savez Roma u RH Kali Sara ipak će ići na službenu komemoraciju žrtava u Jasenovcu 22. travnja. Podsjetimo, prošli tjedan su Koordinacija židovskih općina, Židovska vjerska zajednica Bet Israel te Srpsko narodno vijeće (SNV) odlučili bojkotirati službenu komemoraciju, a kao ključne razloge naveli su revitalizaciju i relativizaciju ustaštva, stalni postav muzeja te neimenovanje Savjeta Spomen područja Jasenovac.

Kajtazi je naglasio da uvažava sve razloge zbog kojih su predstavnici židovske i srpske manjine odlučili ne sudjelovati na službenoj komemoraciji, no da su vijećnici romske manjine u županijama, koji djeluju unutar Saveza Roma u RH Kali Sara ipak odlučili ići u Jasenovac. Ipak, dodaje, spreman je ići i na druge dvije komemoracije, prvu koju organizira Koordinacija židovskih općina 15. travnja te drugu u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABO RH) 24. travnja.

- Još jednom se neopravdano politička prepucavanja dijela javnosti, Vlade i manjinskih zajednica bespotrebno lome na leđima romske zajednice. Upravo je romska zajednica i u Drugom svjetskom ratu bila žrtva sukoba u kojemu nije sudjelovala, a i danas se opet našla između dvije vatre i pod pritiskom da donese odluku o nečemu o čemu se odluka ne bi trebala ni donositi – kazao je Kajtazi na konferenciji za novinare u Saboru. Romska zajednica, dodaje, osuđuje sve zločine počinjene nad stradalničkim narodima u Drugom svjetskom ratu, a posebno nad romskim i židovskim narodom koji zastupa u Saboru.

- Od mog ulaska u Sabor održavam praksu odlaska na komemoraciju u Jasenovcu svakog 22. travnja kao zastupnik 12 nacionalnih manjina. Poštujem odluku židovskih i srpskih organizacija, kao i stavove veleposlanice Izraela u RH, te dijelim njihovu zabrinutost vezano uz događaje zbog kojih su otkazali svoj dolazak u Jasenovac. No oni nisu predstavnici cjelokupne populacije srpske i židovske manjine, čemu ja moram težiti kada govorimo o židovskoj nacionalnoj manjini koju predstavljam u Saboru – pojašnjava Kajtazi te naglašava kako je njegov odlazak u Jasenovac obilježen njegovim poštovanjem prema svakoj žrtvi tadašnjeg režima.

- Molim da se odluka romske zajednice ne politizira i ne stavlja u kontekst dnevno-političkih prepucavanja. Ističem da mi je jako žao da je uopće došlo do ove situacije i da romska zajednica na ovaj način mora opravdavati svoj stav koji se dosad nije mijenjao. Stav romske zajednice je da se počast svim stradalim žrtvama u Jasenovcu mora odati 22. travnja, te da se stradanje Roma mora obilježiti i 2. kolovoza na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta – Samodaripena. Nadamo se da će nam se na taj datum opet pridružiti svi koji danas ne mogu doći do zajedničkog stava – zaključio je Veljko Kajtazi.   

>> Orešković osudio zločine ustaškog režima: Stepinac je za Jasenovac rekao da je 'najveća ljaga' za Hrvatsku

Komentara 29

Avatar biro
biro
13:05 12.04.2016.

Bravo svaka cast.

AJ
ajmo
13:26 12.04.2016.

Pozdrav svim Romima i tako nastavite.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
15:03 12.04.2016.

Pozdravljam sve Rome i želim im dug život u Lijepoj Našoj. Oni koji poštuju zakone i prava Hrvatske uvijek su dobrodošli a oni koji žele samo upravljati Hrvatskom i Hrvatima nek hitno zaborave jel od sad pa zauvijek vjekovima če Hrvatskom upravljati samo Hrvati a ne oni koji žele da se vrati njihova Jugoslavija. Vrijeme je da Hrvati preuzmu upravljanje Hrvatskom i uz nas mogu biti svi koji če graditi bolju i ljepšu Hrvatsku a ostali ne ljubitelji Hrvatske nek nas ostave u našoj "boli i jadu". Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije