Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pusić se sastala s Keqiangom

Kada se uračuna trošak transporta, hrvatski radnik konkurira kineskom

vesna pusić
Daniel Kasap/Pixsell
17.12.2014.
u 20:53

Pusić je kineskom premijeru predala i pismo hrvatskog premijera Zorana Milanovića u kojemu Milanović najavljuje mogućnosti novih susreta te spominje desetogodišnjicu strateškog partnerstva Kine i Hrvatske

– Cijena rada u Hrvatskoj konkurentna je za kineske ulagače jer u cijenu kineskog rada ulazi i trošak transporta – rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić novinarima nakon sastanka s kineskim predsjednikom vlade Li Keqiangom u Beogradu, u sklopu summita 16 zemalja središnje i istočne Europe s Kinom.

Što je hrvatska Vlada ponudila kineskim ulagačima? Osječka zračna luka, zračna luka na Krku, termoelektrana u Osijeku, Zagrebačka obala u Rijeci i drugi infrastrukturni projekti bili su tema razgovora.

Pusić je kineskom premijeru predala i pismo hrvatskog premijera Zorana Milanovića u kojemu Milanović najavljuje mogućnosti novih susreta te spominje desetogodišnjicu strateškog partnerstva Kine i Hrvatske, koja je sada zanimljiva i kao dio Europske unije u koju bi kineske tvrtke mogle prenijeti dio svoje proizvodnje. Kineski premijer na sastanku predstavnika 17 država istaknuo je upravo Hrvatsku kao zemlju u kojoj bi Kina ulagala u poslovne zone.

Premijer Milanović otkazao je dolazak u Beograd zbog nereagiranja srpskog državnog vrha na provokacije Vojislava Šešelja, ali bi se u sličnom sastavu susret mogao odigrati iduće godine u Hrvatskoj. Naime, iduće godine u Hrvatskoj će biti veliki skup u povodu sto godina od osnutka Svjetske turističke organizacije, a tada bi se mogao održati i susret Kine i 16 država. – Incident sa Šešeljem ne može nas vratiti puno unatrag u odnosima Hrvatske i Srbije, naš je zadatak da smirimo tenzije – rekla je ministrica Pusić.

>> Cilj je na krilima crvenog zmaja smanjiti jaz između zapadne i istočne Europe

Komentara 16

VJ
vjerovnik
22:01 17.12.2014.

ova više ne zna ni sama šta lupa, valjda joj od silnog zbližavanja u regijonu udarila krv u glavu

IS
istri
21:13 17.12.2014.

KONKURIRA kineskom radniku , pogotovo onaj koji radi i mjesecima ne dobje onu ugovorenu mizeriju.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
23:33 17.12.2014.

Teta Vesna, poštedi nas svojih "veleumnih" izjava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije