Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GORDAN MARAS:

'Kada Karamarko poziva na konsenzus, to je kao da ja pozovem Obamu i Putina na mir u svijetu'

Gordan Maras
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/2
03.03.2015.
u 08:00

Ćorić: HDZ prije svega na svom programu radi sam, a pritom radi s kolegama iz IFO-a

– Najveća opozicijska stranka de facto ne zna što bi radila u ovom trenutku – komentirao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" jučerašnju HDZ-ovu ekonomsku konferenciju. Glavni govornik na konferenciji bio je Hans-Werner Sinn, predsjednik münchenskog Instituta za gospodarska istraživanja (IFO), koji je surađivao s HDZ-om na izradi gospodarskog programa.

Maras je rekao da na konferenciji gotovo ništa nije predstavljeno.

– Čak i gospodin iz Bavarske rekao je da su u fazi planiranja, na pola puta – rekao je Maras, dodajući da je riječ o frazama, a kako će to postići, na to nemaju odgovor.

– Nema tu ništa što bi se dalo posebno analizirati i moram reći da sam čak malo žalostan jer sam mislio da ćemo čuti dobre prijedloge pa da ih već sad krenemo aplicirati – rekao je Maras. Dodao je da HDZ u svom programu polazi od toga da će se rezultati vidjeti tek nakon pet godina, zbog čega je, kako je rekao, licemjerno spočitavati ovoj vladi da nakon tri godine vlasti nije postigla rezultate.

Šef HDZ-ova odbora za financije Tomislav Ćorić rekao je da nema osnove kritika da je HDZ angažirao bavarske stručnjake umjesto domaćih.

– HDZ prije svega na svom programu radi sam, a pritom radi s kolegama iz IFO-a. To nije diktat iz inozemstva kako nam to pozicija pokušava predstaviti – rekao je Ćorić. Unatoč tome, Maras je rekao da se time vrijeđa hrvatska pamet. Ćorić je podsjetio da je i bivši SDP-ov premijer Ivica Račan imao stranog konzultanta, Lajosa Bokrosa, koji je napustio poziciju jer nisu pratili njegove savjete.

– On je bio angažiran na konkretnim projektima i nije pisao nikakve programe – reagirao je Maras.

Ćorić je naglasio da je IFO blizak narodnjačkim krugovima u Njemačkoj zbog čega je ta suradnja "itekako logična". Nije otkrio plaća li HDZ tu suradnju i koliko.

– To vam ne bih mogao reći – rekao je Ćorić.

Najavio je da će programom ići na rast gospodarstva te da će se reformskim procesom zahvatiti najveći dio gospodarstva jer te reforme dosad nisu bile učinjene. Rekao je da se javna uprava može učiniti efikasnijom i bez otpuštanja radnika.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je da jučer nije bilo ništa konkretno rečeno o tome kako bi HDZ pokrenuo Hrvatsku. Istaknuo je da je žalosno kako posljednje 24 godine imamo kontinuitet loše gospodarske politike.

– Tri godine bavimo se prošlošću i u zadnjoj godini pokušavamo mini potezima nešto napraviti – rekao je Novosel, dodajući da se u zadnjem momentu uoči izbora prodaje priča i onda građani biraju bolju priču.

Ćorić je rekao da se Hrvatska trenutačno nalazi u jako lošoj ekonomskoj poziciji, s najmanjim brojem zaposlenih u zadnjih 15 godina i snažnim deficitom. Govoreći o rastu BDP-a u četvrtom kvartalu 2014., rekao je da je rasla samo komponenta izvoza, dok su osobna i državna potražnja te investicije bile u padu.

– Hrvatska više nema šanse za pogrešne putove. Moramo uistinu postići konsenzus oko ključnih pitanja, a to je pitanje gospodarskog oporavka – rekao je Ćorić, napominjući da je to na jučerašnjoj konferenciji rekao i šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

– Kada Karamarko poziva na konsenzus, to je kao da ja pozovem Obamu i Putina na mir u svijetu – komentirao je Maras.

– Teško je govoriti o strukturnim reformama kada Karamarko kaže da županije ne treba mijenjati, a na skupovima HDZ-a se govori da to SDP želi jer HDZ ima većinu županija i župana – rekao je Maras.

Govoreći o reformi javne uprave podsjetio je na  Radu Buljubašića, HDZ-ovca koji je navodno bio fiktivno zaposlen u HEP-u.

– Morate uvijek voditi računa o tome tko govori, a ne samo što govori – rekao je Maras.

– Nije ovo kompanija, ovo je zemlja, ovdje žive Hrvati, ne može se PR-om i novcima zamijeniti ono što vi kao stranka morate raditi – rekao je Maras.

– Hrvatska je država svih građana, a ne samo Hrvata – rekao je Ćorić, na što mu je Maras dobacio da je to lijepa promjena u odnosu na ono što je HDZ govorio u kampanji. Maras je rekao da mu HDZ-ov program izgleda kao opasno prodavanje magle.

Komentara 59

BU
Bulaba
08:18 03.03.2015.

Ministar Maras je u tri godine uništio 10 posto zaposlenih u obrtu. Prije tri godine je u obrtu bilo zaposleno 220 tisuća ljudi, a danas manje od 200 tisuća. To je gore nego da je bio rat, a Maras je za gospodarstvo štetniji od kuge, ebole, poplava, potresa i vulkana zajedno. Što bi to on napravio da mu netko kaže da napravi, kad je po svom dosadašnjem radu pokazao da je u stanju jedino tipkati po Fejsu u radno vrijeme i pričati besmislice?

Avatar hdzvrapcejug
hdzvrapcejug
08:23 03.03.2015.

Javio se veliki ekonomski stručnjak Maras. Iskustvo u gospodarstvu je MINISTAR,,,ne treba komentirati

AN
aniva
08:15 03.03.2015.

Ovaj Maras koji nikad nigdje nije radio, osim bavio se politikom, o svemu sve zna osim o svom poslu. U sve ove mjere nigdje nije uključio malo poduzetništvo. Ako je on ministar poduzetništva i gospodarstva zašto se fiksni tečaj frankaa nije mogao primjeniti i na poduzetnike, koji su kredite dizali za hale (jer nisi inv. kredit mogao dobiti u EUR-ima)? Prema tome bolje mu je da se fokusira na svoj posao, za koji je i te kako dobro plaćen, a ne mlati praznu slamo, jer opozicija to može, on bi kao ministar ipak trebao imati obavezu i nešto raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije