Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako do ugovora?

Kad pitam za posel, kažu da sam za penziju. A imam 57... I kaj sad?

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
03.03.2015.
u 20:15

Danas je radno mjesto kao zgoditak na lotu. Nekima je prepreka dob, drugi kažu da nemaju nužne “političke veze i poznanstva”

– I ne brojim koliko su mi već puta rekli da sam za penziju, a ne za posel. A imam 57 godina. I kaj bum sad? Firma u kojoj sam radil 35 godina kao šofer propala je, došel je novi gazda i zadržal samo dio radnika. Mi ostali morali smo na burzu – ogorčen je Vladimir Leskovar, jedan od bivših radnika Međimurje betona, koji je jučer s kolegama došao potražiti sreću na Sajam poslova u Prelogu.

Tri mjeseca ni lipe

Ivica Logožar (42) dodaje da su tri mjeseca radili u jednoj zagrebačkoj firmi.

– Tri mjeseca nismo dobili plaću, ni lipe, i dali smo izvanredne otkaze. Taj je gazda ostao dužan i tvrtkama koje su s njim surađivale – napominje. I on i Vladimir žive od 1200 kuna naknade koju kao nezaposleni još dobivaju od HZZ-a.

Zoran Kniplić (62) bez posla je godinu i pol. Po struci je monter centralnog grijanja. Imao je ugovor o radu na određeno kad je ozlijedio oko. Komadić betona izbacio ga je iz stroja na tri mjeseca.

– Kad sam bio na bolovanju, gazda je našao drugog radnika jer je imao ugovorene poslove koje je trebalo odraditi. Sad mi za život pomaže sin, a i zaradim nešto od nadničarenja, orezivanja voćaka i trsja – kaže on. Nije optimističan kad je o novom zaposlenju riječ.

– Prestar sam – napominje.

Otkako je 2008. završila srednju školu za hotelijersko-turističku komercijalisticu, Marina Ivezić nije u rukama držala ugovor za stalni posao. Samo povremene.

– Turizam se razvija, ali uglavnom se traže konobari i kuhari, ali ne i turistički animatori, zaposlenici u agencijama ili na recepcijama. Na žalost, poslovi se dobivaju preko veza i poznanstava, i to onih političkih – razočarano će.

“Garancija za mlade”

Nikola Baksa (22) iz Goričana slušao je jučer ministra Miranda Mrsića kako govori o mjeri “Garancija za mlade” i o tome kako je svaka mlada osoba koja ode iz Hrvatske nenadoknadiv gubitak. Nikola čeka poziv na rad u Austriju.

– Čuo sam da su CNC obrađivači tamo traženi, a plaća za početnika je 1300 eura. Ovdje je oko 3500 kuna. No, i u Austriji imaju problema s nezaposlenošću pa je i posla za strance manje – kaže. U Hrvatskoj je 329.230 nezaposlenih, i svaki od njih ima svoju priču.

>> 'To nema ni Njemačka. Uvjeren sam da su bolji dani pred nama'

Komentara 7

DI
Diners
20:33 03.03.2015.

Bitno je da se Mrsić fali da je zaposlio 60000 penzića!? Gdje tu logike i pameti ima?

DU
Deleted user
20:28 03.03.2015.

danas je u hrvatskoj najvažnije biti domoljub. ko pita za radnike?

DU
Deleted user
11:23 04.03.2015.

ako ste mladi....toplo preporucam da odete van....hrvatska je zasluzila propast jer je puna nepotizma i najboli ne prolaze vec samo podobni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije