Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duhanska industrija

Kad će cigarete sa strašnim fotografijama? Još nema zakona o novim kutijama

cigarete
Foto: Frank May/DPA/Pixsell
29.04.2016.
u 22:00

Iz duhanske industrije poručuju da im treba vrijeme za prilagodbu

Prve kutije cigareta sa šokantnim fotografijama posljedica pušenja na hrvatskom bi tržištu trebale osvanuti već od 20. svibnja. Tada istječe zadnji rok državama članicama da nacionalne zakone usklade s novom EU Direktivom o duhanskim proizvodima, na kojima kombinirana zdravstvena upozorenja na svim kutijicama proizvedenim nakon toga datuma moraju zauzimati 65% površine, dok je krajnji rok za čišćenje tržišta od starih kutijica bez stravičnih slika 20. svibnja 2017.No, sve je izglednije kako će se zakon u saborskoj proceduri naći “pet do 12”, odnosno idućeg mjeseca. Računa se da će proći glatko i po hitnom postupku. No, u slučaju kašnjenja, Hrvatska bi se mogla naći i pod korektivnim mjerama Europske komisije, upozorava eurozastupnica Biljana Borzan, članica resornog Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta.Nakon konzultacija i javne rasprave lani u kolovozu, kada je Hrvatska udruga poslodavaca na nacrt zakona dala određene prijedloge i primjedbe, sve je obavijeno šutnjom. 

– Ne znamo datum kada će zakon biti upućen u saborsku proceduru, niti što je prihvaćeno od naših prijedloga. No sigurni smo da zahtijeva dovoljno vremena za prilagodbu. Podsjećamo da je generalni hrvatski problem pravna nesigurnost zbog kratkih rokova prilagodbe za sve domaće poduzetnike, ali i loše poruke koje šaljemo stranim investitorima – kaže Sanja Smoljak Katić, direktorica granskih udruga HUP-a, ističući kako je o efektima toga za duhansku industriju teško govoriti, ali treba uzeti u obzir moguće implikacije na razvoj ilegalnog tržišta.

U BAT-u, koji je vlasnik TDR-a, kažu kako će im za usklađivanje procesa proizvodnje s novim zakonskim odredbama biti potrebna znatna ulaganja u određene dijelove strojeva. – No s tim ćemo novim ulaganjima moći krenuti tek kada budemo znali konačan tekst spomenute regulative – odgovaraju u BAT-u. Gdje je zapelo, ni mi jučer iz Ministarstva zdravlja, koje je predlagatelj zakona, nismo dobili odgovor.

>> Hoće li se manje pušiti ako ne bude reklama za cigarete?

>> Inspekcija zatvorila nekoliko ugostiteljskih objekata zbog pušenja

Komentara 13

SA
sargu123
22:05 29.04.2016.

Baš me briga. Koristim tabakeru bez slika a i duhan nabavljam........

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
22:01 29.04.2016.

a kad će slike o monsantu?...o učincima pesticida?....o gmo?

Avatar bosanac1951
bosanac1951
11:20 30.04.2016.

Na tržnicama duhana ko u priči..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije