Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet mađarskoj

Grabar-Kitarović: Mađarska odlučila vratiti vlak Hrvatskoj

kolinda
Foto: Ured predsjednice
1/11
07.10.2015.
u 17:15

Sutra će i u petak sudjelovati i na sastanku šefova država Višegradske skupine u Balatonfüredu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je, na poziv predsjednika Jánosa Ádera, stigla u službeni posjet Mađarskoj.  Uz njega, razgovarala je i s premijerom Viktorom Orbanom te s predsjednikom Nacionalne skupštine Lászlóm Kövérom.

"Zarobljen" vlak

Posjet Kolinde Grabar-Kitarović Mađarskoj komentirao je jutros u radijskoj emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić

 – U situaciji kad imate zemlju koja u ovom trenutku drži oteti vlak, s kojim se radilo na humanitarnom koridoru, koja je sagradila žicu i zid na granici sa Hrvatskom, njima dolaziti na poklon, to nije apsolutno primjereno, a pogotovo najave iz Višegradske skupine, u kojoj bi zemlje iz Europske unije sudjelovale u vojno- policijskoj akciji koja bi došla na našu granicu – izjavio je Ostojić.

Upitan o vlaku koji spominje ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, Janos Ader rekao je kako je iznenađen jer je mislio da je već odavno vraćen u Hrvatsku. Nadam se da ćemo taj problem brzo riješiti, neka nam to bude najveći problem – rekao je Ader.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je razgovor s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na kojem se, između ostalog, razgovaralo i o zarobljenom vlaku HŽ-a koji je ostao u Mađarskoj nakon incidenta na teritoriju Mađarske.

Kako doznajemo, na sastanku predsjednice i Orbana dogovoreno je da će taj vlak biti vraćen Hrvatskoj večeras ili sutra ujutro.

 – To je dokaz da se problemi mogu rješavati razgovorom i dijalogom – izjavila je predsjednica.

Predsjednica je prethodno rekla kako ne vidi zbog čega je ministar Ostojić proziva. 

 – Ako nisu znali za moj posjet, to je njihov problem. Dodala je kako ministar Ostojić nema ovlasti u vanjskoj politici. Rješavanje problema neće riješiti galamdžije. To treba riješiti hladne glave! – istaknula je predsjednica, javlja HRT.

Odnosi tijekom krize

Prilikom susreta s Áderom razgovaralo se o ukupnosti odnosa između dviju država te o migrantskoj krizi kao i svim posljedicama s kojima se dvije države, ali i cijela Europska unija suočava. 

 – Na žalost, u posljednje vrijeme naši su odnosi zasjenjeni snažnom retorikom oko migrantske krize – kazala je  predsjednica i dodala kako se s predsjednikom Áderom složila kako to ne smije ostaviti trajnog traga na naše odnose koji moraju ostati primjerom dobrosusjedskih odnosa i prijateljstva u cijeloj Europskoj uniji.

Osvrnuvši se na položaj nacionalnih manjina u obje države, predsjednica Republike i predsjednik Mađarske složili su se kako su one posebna spona između dviju država i veliko bogatstvo. 

Obostrano je zaključeno kako su države središnje Europe upućene jedna na drugu, ali i da su propuštene velike mogućnosti suradnje. U tom smislu inicijativa Jadran-Baltik-Crno more istaknuta je kao hvalevrijedna jer povezuje države i potiče na suradnju. Posebno su naglašene mogućnosti  jačanja gospodarske suradnje. 

Predsjednica je zahvalila Mađarskoj na iskrenoj potpori Hrvatskoj, kako u vrijeme Domovinskog rata, tako i za vrijeme cijelog procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u.

Na sastanku s predsjednikom Nacionalne skupštine Lászlóm Kövérom složila se kako su Hrvatska i Mađarska dvije prijateljske države bogate povijesti i zajedničke budućnosti u Europskoj uniji. 

K. Grabar-Kitarović danas na rasporedu ima i susret s hrvatskim iseljenicima u Veleposlanstvu RH, a sutra će obići hrvatski vrtić, osnovnu školu, gimnaziju i učenički dom u Budimpešti te s djecom i učenicima razgovarati o Danu neovisnosti.  

Sutra će i u petak sudjelovati i na sastanku šefova država Višegradske skupine u Balatonfüredu.

 

>> Grabar-Kitarović u UN-u: Migrantska kriza je školski primjer nedjelovanja

>> Grabar-Kitarović i Orban u New Yorku razgovarali o rješenjima migrantske krize

Komentara 257

BU
Bulaba
14:33 07.10.2015.

Zašto ova vijest, koja određuje našu budućnost za slijedećih 50 godina, obzirom da je ovo od kučne važnosti za buduće odnose Hrvatske i Mađarske, Hrvatske i cijele srednje Europe, Hrvatske i SAD i Hrvatske i Rusije, nije na naslovnici, nego na dnu dna? Zar je današnje baljezganje Grčića, Milanovića, Zmajlovića, Ostojića, još jednom Grčića i Glavaševića važnije od ovoga?

DU
Deleted user
15:24 07.10.2015.

Apsolutno, Hrvatska mora gajiti dobre odnose s Madarskom,koja nije postavila zice i ograde radi Hrvatske i hrvatskog naroda vec radi svoje sigurnosti pred eventualnim masovnim dolaskom migranata.

DU
Deleted user
14:36 07.10.2015.

Naravno, aktivnosti Predsjednice, poglavito kada popravlja ono što je Milanović sa svojom ekipom skorojevića zakuhao, stavlja se u drugi plan. Sva sreća da je Milanoviću skori kraj na vidiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije