navigacija Hrvatska 132
Danas u Večernjem

Jurlina Alibegović: Tvrtku će se moći otvoriti za 24 sata

- Želimo provesti informatizaciju i digitalizaciju javne uprave u što većoj mjeri da građanin ili poduzetnik ne bi morali s papirima hodati od šaltera do šaltera, nego da sve mogu obaviti online - otkriva ministrica uprave Jurlina Alibegović

Jurlina Alibegović: Tvrtku će se moći otvoriti za 24 sata

Foto: VL

Reforma vezana za digitalizaciju i informatizaciju javne uprave, zatim ona koja se odnosi na zaposlene u javnoj upravi te postizanju učinkovitosti u javnoj upravi tri su važna zadatka koje je zacrtala ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović. I sama je u Ekonomskom institutu radila na velikom broju analiza koje se odnose na tu tematiku pa sada, kako kaže, samo sve to mora provesti u djelo.

Jedna od analiza na kojoj je radio Ekonomski institut bilo je pripajanje ili smanjenje broja agencija. Posao je počela bivša Vlada, vi ga morate nastaviti?

U Nacionalnom programu reformi za prošlu godinu ušle su preporuke povjerenstva koje je radilo dubinsku analizu poslovanja agencija. Od gotovo oko 200 različitih institucija prepoznato je njih oko 60 agencijskog tipa, od čega je prethodna Vlada predložila da se 18 institucija spoji, odnosno pripoji na njih devet. Za sada se broj agencija smanjio za njih dvije. Ostalih sedam još nije došlo na red.

------

Što bi se kroz mjere trebalo popraviti u uslugama građanima i poduzetnicima?

To je razrađeno u Strategiji e-Hrvatska 2020., a vezano je za niz usluga koje će omogućiti poboljšanje usluga korištenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija te novih vještina unutar
javne uprave i prema korisnicima. Želimo provesti informatizaciju i digitalizaciju javne uprave u što većoj mjeri da građanin ili poduzetnik ne bi morali s papirima hodati od šaltera do šaltera, nego da sve mogu obaviti online. Primjerice, kada je riječ o osnivanju, registraciji ili zatvaranju tvrtke. Osnovati poduzeće još uvijek u potpunosti nije moguće elektroničkim putem, ali razvijene su brojne usluge koje olakšavaju taj proces. Osnivač tvrtku osniva dolaskom na jedno fizičko mjesto, a sav proces završen je u roku od 24 sata. Iako osoba fizički dolazi osnovati poduzeće, brojne A2A usluge ubrzavaju proces. Prijava početka poslovanja i sve promjene tijekom poslovanja obavljaju se mrežnim putem.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg lista izdvajamo i ove teme:

>> Nova škola: U prva dva razreda neće biti jedinica, ocjene samo opisne

>> Otkriće Večernjeg: Pronađena nikad objavljena Šenoina pjesma

>> Za kilogram šparoga možete kupiti 33 litre mlijeka ili 8 kilograma mesa

>> Leonardu DiCapriju ovo je jedan od slabijih filmova u utrci za kipić, ali htjeli su ispraviti staru nepravdu

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (4 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

22
Registracija
 • Beowolf

  29.02.2016 u 23:29h

  Već davne 2009. godine moglo se on-line osnovati tvrtku, pod određenim uvjetima, u roku od 24 sata, preko sustava koji je izradila FINA, za što je koncept Hrvatske i nagrađen: cit članak Monitor: " Hrvatska se rezultatima izdvojila u konkurenciji 42 zemlje iz Europe, Afrike, Azije, Australije i Novog Zelanda te je po prvi puta svrstana među tzv. "top performere", odnosno "najbolje izvršitelje".Prvom mjestu servisa Hitro.hr, navode iz Fine, najviše pridonijela on-line registracija tvrtke koja se primjenjuje na Trgovačkim sudovima u suradnji s Javnobilježničkom komorom, čime se postupak registracije skratio na 24 sata." Priča se otegla recimo zbog političkih odluka i "stručnjaka" koji su tome pridonijeli.
  7 100% 0
 • R00kie R00kie

  29.02.2016 u 21:27h

  tko ce u ovoj nakaradnoj drzavi sa milijun nameta, kriminalnom inspekcijom i ogromnim porezima otvoriti firmu da bi financirao uhljebe????
  9 60% 6
 • stefj stefj

  29.02.2016 u 21:38h

  Ma dajte olakšajte poslovanje, maknite hrpu propisa koji ničemu ne služe, maknite parafiskalne namete, maknite birokraciju... Tak svejedno da li će se tvrtka otvoriti u roku 24 sata ili tjedan dana, bitno je da je poslovanje jednostavno i jeftino... Ako ostane ovako, ispada da je otvaranje firme mamac da te država i inspekcije uzmu u mlinac i iscijede do kraja...
  7 70% 3
 • slavko37 slavko37

  01.03.2016 u 13:36h

  Lako je otvoriti tvrtku, ali zatvoriti ako posao ne ide... nikako i uzasno skupo. Tvrtka propala, dugovi samo prema vlasniku i vec 5 godina se ceka da Fina provede stecaj po sluzbenoj duznosti. A oni nikako... To treba promjeniti.
  0 0% 0
 • Tane Tane

  01.03.2016 u 11:39h

  Da otvoriti za 24 Sata,pokupiti Novce i bankrotirati. To je privreda HDZ-a
  0 0% 0
 • Shaman Shaman

  01.03.2016 u 08:54h

  Nije ni danas problem otvoriti tvrtku u roku 2-3 dana, problem je birokracija koja komplicira poslije. To treba riještit. Opet se bave manje bitnim jer se u ono bitno ne usude ili ne znaju upustiti.
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare