Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Juris Protecta: Visoke odvjetničke tarife ugrožavaju ljudska prava

28.08.2007.
u 14:57

ZAGREB - Predstavnici udruge Juris Protecta ustvrdili su na današnjem okruglom stolu da visoke odvjetničke tarife ugrožavaju ljudska prava i funkcioniranje pravosuđa, pa od Vlade traže donošenje zakona kojim bi se regulirao način određivanja odvjetničkih naknada.

Sadašnje tarife su lihvarske, a Hrvatska odvjetnička komora (HOK) zlouporabila je ovlasti o određivanju naknada koje joj je povjerio Sabor, kazao je predsjednik Udruge Zlatko Zeljko.

On od Ministarstva pravosuđa traži da zakonom ukine "monopol odvjetničke komore", a zbog nedonošenja zakona, unatoč dugogodišnjim obećanjima, posumnjao je i u spregu politike i odvjetničkog lobija.

Zeljko je ustvrdio da su odvjetničke tarife u Hrvatskoj čak deset puta veće nego u Njemačkoj. Odvjetnici cijenu svojih usluga formiraju prema svakoj obavljenoj radnji, pa im i ne odgovara ubrzanje sudskih postupaka, kazao je.

S njegovim se tvrdnjama složila i predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević. "Nedolazak nikoga iz Ministarstva pravosuđa, Vlade ili Sabora na ovaj okrugli stol govori koliko ozbiljno shvaćaju ovu problematiku", kazala je predsjednica SSSH, ocjenivši da će Hrvatska upravo zbog pravosuđa imati najviše problema u pregovorima s EU.

S idejom o donošenju zakona kojim bi se uredile odvjetničke tarife složio se i pučki pravobranitelj Jurica Malčić. No, osim određivanja naknada, Malčić se zalaže i za reformu ovlasti HOK-a, čija tijela sada rješavaju sve sporove u kojima se stranke žale na rad svojih pravnih zastupnika.

Čelnici HOK do sada su u više navrata odbacili optužbe Zlatka Zeljka i njegove Udruge.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije