Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik Europske komisije

Juncker protiv odluke Sabora: Hrvatska je dragovoljno ušla u arbitražni sporazum sa Slovenijom...

Jean Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
01.03.2017.
u 18:22

Junckeru je STA predstavila teran kao primjer koji “mnogim Slovencima ilustrira što je pogrešno u EU” jer “mnogi Slovenci imaju osjećaj da nisu pravedno tretirani”

Europska komisija i dalje podržava arbitražni proces između Slovenije i Hrvatske, iz kojega je odlukom Hrvatskoga sabora nakon otkrivenog skandala oko nedopuštene komunikacije slovenske predstavnice Simone Drenik i jednog od arbitara Jerneja Sekoleca, koju je u srpnju 2015. otkrio Večernji list.

Podršku arbitražnom procesu uime Europske komisije ponovio je predsjednik EK Jean-Claude Juncker u razgovoru za slovensku agenciju STA, objavljenom danas.

- Komisija podržava arbitražni proces, koji je u interesu pravne sigurnosti za obje strane i u interesu glatke i učinkovite primjene propisa EU. Hrvatska je dragovoljno sklopila sporazum sa Slovenijom, koji je i dalje na snazi. Nadam se da će obje strane potpuno i bezuvjetno podržati odluku suda, kad ona bude donesena - rekao je Juncker u intervjuu uoči sutrašnjeg dolaska u službeni posjet Sloveniji.

U razgovoru s dopisnicom STA u Bruxellesu, Juncker je upitan i o tome zašto Komisija planira usvojiti delegirani akt koji bi omogućio i hrvatskim proizvođačima da označavaju boce imenom sorte teran. Junckeru je STA predstavila teran kao primjer koji “mnogim Slovencima ilustrira što je pogrešno u EU” jer “mnogi Slovenci imaju osjećaj da nisu pravedno tretirani”.

Juncker je nahvalio slovenski teran kao sjajno vino, ali i objasnio da u slovenskim medijima nije dovoljno jasno objašnjeno da delegirani akt neće ukinuti zaštitu slovenskog terana. 

- Strogo ograničena iznimka, o kojoj se sad raspravlja, omogućila bi jednom hrvatskom vinu, koje već ima svoje ime i zaštitu porijekla, da uključi i spomen sorte grožđa. To je ista vrsta izuzeća, koja Sloveniji omogućuje upotrebu imena francuskog burgundca pri definiciji sorte vina. Primjena takve iznimke bit će strogo nadzirana i na koncu će bolje zaštititi slovenske proizvođače vina - rekao je Juncker. 

>>EKSKLUZIVNO Donosimo audiosnimku razgovora arbitra i slovenske predstavnice! Poslušajte!

>>Sabor usvojio odluku o raskidanju Arbitražnog sporazuma

>> Ovo je 5 scenarija za Europsku uniju do 2025. godine

Komentara 74

TO
tolitol
18:36 01.03.2017.

Plenković očito ne radi svoj posao zaštite hrvatskih interesa u Bruxellesu. Kune se u zajedničke vrijednosti grupacije EPP-a kojoj i Juncker pripada, ali skandalozna arbitraža se očito i dalje nastavlja. Hoće li Hrvatska doista izgubiti otimačinom i prijevarom svoj teritorij jer se naš premijer ne usudi nikome zamjerati u EU-u?

CA
campa
18:41 01.03.2017.

On je protiv odluke Sabora.Pa tko je on?Niti jednom riječju o očitom utjecaju na odluke suda.

Avatar gasparini.arte
gasparini.arte
18:42 01.03.2017.

Ako je alpinima usko u zaljevu neka probaju tuzakati talijane ako smiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije