Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na dva stolca

Jovanovićev je zamjenik zbog posla u Rijeci u sukobu interesa

Saša Zelenika
Foto: Anto Magzan/Pixsell
25.04.2014.
u 07:50

Riječkom Centru za nano znanosti koji je osnovao dao tri milijuna eura

Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika je u sukobu interesa. Kad je prihvatio dužnost pomoćnika odnosno zamjenika ministra, morao je otići, a ne samo zamrznuti svoj znanstveni status u Centru za mikro i nano znanosti u Rijeci. Na to nas je ovih dana - kad je objavljeno da će se tom Centru dodijeliti više od tri milijuna eura iz europskih fondova - upozorilo nekoliko sugovornika iz akademske zajednice.

Problem je u tome što taj novac povučen iz europskih fondova raspodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u kojem je Zelenika zamjenik ministra.

Ramljak: Koči Zagreb

Bivša ravnateljica Instituta “Ruđer Bošković” Danica Ramljak kaže: – To je sukob interesa. Neprihvatljivo je i to da dva prva čovjeka Ministarstva budu iz Rijeke i da Sveučilište u Rijeci dobije najviše novca. Kao ravnateljica IRB-a, s ravnateljem Instituta za fiziku i rektorom Sveučilišta u Zagrebu potpisala sam ugovor o osnivanju centra za nanotehnologiju u Zagrebu koji je trebao uz 500 zagrebačkih znanstvenika uključiti i desetak riječkih i pedesetak splitskih. Taj projekt nije zaživio jer ga je, priča se, zaustavio Zelenika. Ako te priče nisu točne, neka Zelenika kaže zašto nije nastavio taj projekt. Zašto je više od 3 milijuna eura dao centru s desetak ljudi? Koji kriteriji su presudili?

Rektoru Sveučilišta u Zagrebu Aleksi Bjelišu upitni su kriteriji za nabavu tako vrijedne opreme za samo nekoliko znanstvenika.

– Ta bi se oprema isplatila za najmanje dvadesetak znanstvenika koji bi kontinuirano i intenzivno radili na istraživanjima. U riječkom centru ih nema toliko – komentira Bjeliš. I on podsjeća da su namjeravali centar za nanotehnologiju osnovati pri Sveučilištu u Zagrebu, ali da ih je Ministarstvo sabotiralo. I bivši ministar znanosti i obrazovanja dr. Radovan Fuchs misli da je Zelenika u sukobu interesa.

Tema za Povjerenstvo

– To bi moralo istražiti Povjerenstvo za sukob interesa – kaže Fuchs i podsjeća da je i Dragan Primorac, kad je bio ministar, optuživan za sukob interesa iako je za znanstveni projekt Jezgra 23 novac dobio puno prije nego što je postao ministar, a s projekta je otišao kad je tu dužnost preuzeo.

– Zelenika je trebao otići – zaključuje Fuchs. Zelenika je na pitanje je li u sukobu interesa odgovorio: – Ne.

Komentara 14

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
08:09 25.04.2014.

Članovi partije u sukobu interesa?? Pa to baš i nije neka novost...

Avatar petrolio
petrolio
08:20 25.04.2014.

svaki dan neka nova afera oko jovanovića! pa dokle više tako, zar to nitko u vladi ne vidi? ili ne želi vidjeti?!?!

BU
Bulaba
08:11 25.04.2014.

Čim vidiš Jovanovića i Zeleniku odmah skontaš o kakvim se tu nanotehnolozima radi. Mikrotehnologija, megalova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije