Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd

Jovanović želi nagradom stvoriti lojalne novinare?

'11.04.2013., Vukovar - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Zeljko Jovanovic obisao radove na Tehnickoj skoli Nikola Tesla.  Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL'
'Goran Ferbezar/PIXSELL'
21.05.2013.
u 18:38

HND
 - Nije u redu da ministarstva dodjeljuju priznanja, to radi struka, kaže Zdenko Duka.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s udrugom Pragma predstavilo je danas godišnju novinarsku nagradu za obrazovanje, što je izazvalo negodovanje velikog dijela novinara koji se profesionalno bave područjem obrazovanja. Pokušava li na taj način ministarstvo stvoriti lojalne novinare kojima je prvenstvena zadaća propitkivati pa i kritizirati određene poteze prosvjetne vlasti, a ne svidjeti se ministarstvu. U žiriju se, kako nam je u ponedjeljak kazao predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković, nalazi i predstavnik Hrvatskog novinarskog društva, što im, kako je rekao, daje legitimitet. No predsjednik HND-a Zdenko Duka tvrdi da u tom žiriju, koji bi pod patronatom ministarstva i Pragme trebao dodjeljivati nagrade, predstavnika HND-a nema.

Stvaranje poslušnika

– Nije u redu da neko ministarstvo, u ovom slučaju ministarstvo obrazovanja, dodjeljuje nagrade novinarima. Takve nagrade dodjeljuje struka, potencijalno, iako ne mora biti, ova može značiti stvaranje poslušnika. HND u to nije uključen, ako je tajnik HND-a Vladimir Lulić u žiriju, onda je on tamo privatno, na osobnu odgovornost i ne predstavlja HND. Nemaju naš legitimitet – naglasio je Duka.

Tamo sam privatno

Tajnik HND-a Vladimir Lulić, kojeg je u našem prvom razgovoru predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković naveo kao predstavnika novinara u svom žiriju, ističe da on tamo zastupa samo sebe.

– Nagrada nema podršku HND-a, mene su oni pozvali privatno i naše društvo nema veze s tim. Ponavljam, tamo sam privatno – naglasio je Lulić. Jučer je i Marković promijenio priču pa kaže da je Lulić u njihovu žiriju privatno, a isto tako objašnjava da ministarstvo nije inicijator dodjele nagrade, nego da ih samo podržava.

Dan prije iz Pragme smo dobili dopis gdje piše da su “Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i udruga Pragma inicirali dodjelu godišnje novinarske nagrade za obrazovanje...” Smiljana Leinert Novosel, bivša dekanica Fakulteta političkih znanosti, uz ogradu da joj nisu jasni ciljevi, kaže da ispada da “nagrade HND-a ništa ne vrijede pa oni žele dodijeliti objektivne”. Slavica Lukić, potpredsjednica HND-a, sumnja u autoritet novoosnovane godišnje nagrade.

>>Jovanović svečano otvorio Tehničku školu Nikola Tesla

>>Željko Jovanović obišao budući koprivnički sveučilišni Kampus

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije