Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovorio na optužbe

Jovanović: Nije bilo nikakvih nepravilnosti ni afera

Željko Jovanović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
24.04.2014.
u 18:00

Jovanović je optužio rektora Zagrebačkog sveučilišta Aleksu Bjeliša da je posve nesposoban

Tvrdim da u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i u prošlom i u ovom sazivu, što se tiče proračunskog nadzora i dodjeljivanja sredstava iz fondova EU, nije bilo nikakvih nepravilnosti ni afera. Odabir svih projektnih prijedloga i u prošlom i u ovom sazivu ministarstva radio se transparentno i nepristrano. Riječko sveučilište jedino je pripremilo svoj projekt i zato je dobilo 24 milijuna eura sredstava iz fondova EU – kazao je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na izvanredno sazvanoj novinskoj konferenciji, čime je vrlo oštro uzvratio na danas objavljeni tekst u Jutarnjem listu gdje se ministra proziva da je dodjelom 24 milijuna eura sredstava iz fondova EU pogodovao Riječkom sveučilištu, a na štetu Zagrebačkog.

– Ovo što je danas izašlo na naslovnici jednih novina, a ta će naslovnica ući u anale novinarstva, neodgovorno je, nepošteno, sramotno i ponižavajuće. Stoga očekujem da se uredništvo tih novina, koje je uvrijedilo i mene osobno i cijelo ministarstvo, zbog ovoga što je danas učinilo ispriča – rekao je Jovanović potom potanko objasnivši proceduru odabira projekata koji će biti financirani iz fondova EU. Pritom je istaknuo kako inspektorica Ministarstva financija koja je došla u nadzor nije ništa razumjela pa su joj u ministarstvu potanko objašnjavali i pomagali da shvati o čemu je riječ. Ministar je ustvrdio da inspektorica nakon navedenog nadzora nije naišla ni na jednu nepravilnost te da Ministarstvo financija više nije nadležno za nadzor.

Jovanović je optužio rektora Zagrebačkog sveučilišta Aleksu Bjeliša da je posve nesposoban jer od 2009. pa do 2011. nije uspio zadovoljiti osnovne kriterije za dodjelu sredstava iz fondova EU, a jedino je projekt Sveučilišta u Rijeci bio spreman i zato je odabran.

– Rektor Bjeliš nije bio sposoban od 2009. zadovoljiti osnovne kriterije za dodjelu sredstava dok je projekt Sveučilišta u Rijeci bio jedini spreman i zato je sredstva dobio – rekao je Jovanović.

Precizirao je da se u prijedlozima projekata 2009. za projekt Horvatovac inicijalno tražilo 50 milijuna eura, da bi 2014. taj iznos narastao na 256 milijuna eura, da se za projekt Borongaj tražilo 87,5 milijuna eura, da bi 2014. iznos narastao na 806 milijuna eura, a jedino je riječki projekt 2009. inicijalno tražio 19,75 milijuna eura, a 2014. nešto malo manje od 24 milijuna eura.

Ministrov zamjenik Saša Zelenika kazao je da su se od prvoga dana otkada su preuzeli ministarstvo susreli sa sumnjama rektora Bjeliša koji potražuje "nešto u vrijednosti četiri pelješka mosta, a Sveučilište u Zagrebu nije sagradilo svoj kampus, mada je 2006./2007. dobilo kredit za taj projekt, kada su novac dobili i ostali". O sumnjama u njegov sukob interesa jer je zamjenik ministra, a nekada je bio na čelu Centra za mikro i nano znanost u Rijeci, uzvratio je da nikakvog sukoba interesa nema jer je on s tog mjesta odstupio odmah po imenovanju ministarstva, no da će naknadno zatražiti mišljenje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Najavio je, ako Povjerenstvo utvrdi bilo kakav sukob interesa, da će odmah odstupiti s mjesta u ministarstvu.

Na tiskovnoj konferenciji bio je i ministar financija Slavko Linić koji je pojasnio zašto je proračunski nadzor iz njegova ministarstva imao oznaku tajnosti i zašto je poslan na uvid samo Jovanovićevu ministarstvu.

Ostali smo šokirani time da rektor Bjeliš ulazi u sukob i da je želio otvoriti rat između Riječkog i Zagrebačkog sveučilišta. Nadzor koji je proveden bio je u potpunoj nadležnosti inspektorice i jedini projekt koji je bio spreman za financiranje iz fondova EU bio je projekt Riječkog sveučilišta. Nadzor smo dostavili samo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, a ne i onima kojima je jedino stalo do rata i svađa, a iz tog nadzora vidi se da u postupcima od 2009. do 2011. nikakvih nepravilnosti nije bilo – istaknuo je Linić, dodavši da je zgrožen što akademska zajednica ratuje te je izrazio nadu da tih ratova više neće biti jer sredstava iz fondova EU ima još i ona će biti dodijeljena onima koji budu imali spremne projekte.

>> Jovanović komentirao odluke Ustavnog suda o upisu u srednje škole

>> Profesor Jovanoviću: Vaši su kriteriji cirkusarija za nagrađivanje podobnih

>> Jovanović: Karamarku je teško čitati, a kad i pročita ništa ne razumije

Komentara 26

Avatar pavle27
pavle27
17:47 24.04.2014.

u zatvor s njim!

DU
Deleted user
18:17 24.04.2014.

Jedva čekam početak suđenja ovom Pinokiju, bit će to 3 nastavak priče " Mi možda ne znamo ali smo pošteni".

Avatar Feniks
Feniks
18:10 24.04.2014.

Ovdje DORH ima posla !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije