Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJANJE KANDIDATA

Jovanović: Neće nam trebati velika koalicija s HDZ-om

jovanović, Grbin, Narodna koalicija
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/8
08.08.2016.
u 13:26

Jovanović je na konferenciji za novinare rekao da će SDP građane podsjećati na sve loše što je napravila vlada HDZ-a i Mosta, koja je, kako smatra, bila katastrofalna za društvo i bez ikakvih rezultata

SDP je u ponedjeljak u Rijeci predstavio svoje kandidatkinje i kandidate na listi Narodne koalicije za 8. izbornu jedinicu na predstojećim parlamentarnim izborima , a član Predsjedništva SDP-a i koordinator i voditelj Izbornog centra u 8. izbornoj jedinici Željko Jovanović izjavio je kako HDZ i Most znače nestabilnost i štetu, a SDP i Narodna koalicija "stabilnost i siguran smjer".

Član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin istaknuo je kako je suradnja s HDZ-om na određenim projektima moguća, ali da velika koalicija ne dolazi u obzir.

Jovanović je na konferenciji za novinare rekao da će SDP građane podsjećati na sve loše što je napravila vlada HDZ-a i Mosta, koja je, kako smatra, bila katastrofalna za društvo i bez ikakvih rezultata. 

– Mi ćemo pokazati da je program Narodne koalicije prirodni nastavak provođenja uspješnih projekata iz prošlog mandata, a građani će, uvjereni smo, vidjeti da je SDP od 2011. do 2015. uveo red u Hrvatsku, izvukao ju iz krize, ostavio uređenu i stabilnu državu koju su HDZ i Most vratili u kaos – ustvrdio je Jovanović.

Naveo je kako HDZ i Most predstavljaju "štetan eksperiment, nered, političku krizu, zaustavljanje reformi obrazovanja, pokušaj privatizacije zdravstva, smanjivanje prava pacijenata, cenzuru i gušenje slobode medija te smanjivanje ljudskih prava".

Po Jovanovićevim riječima, SDP i Narodna koalicija znače siguran smjer, stabilnost, gospodarski rast, nastavak reforme obrazovanja, zdravstvo dostupno svima i poštivanje prava svih.

Od ukupno 140 kandidata na listama Narodne koalicije, njih 93 je iz SDP-a, a od toga 40 žena, što je 43 posto i premašuje kvotu. U 8. izbornoj jedinici 11-ero kandidata je iz SDP-a, dvoje iz HNS-a i jedan iz HSU-a, svi su, kaže Jovanović, visokoobrazovani, šestero ih ima saborsko iskustvo i „astrološki su kompatibilni.“

Član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin najavio je da će sutra u Sveučilišnom kampusu na Trsatu biti predstavljen drugi, obrazovni dio programa Narodne koalicije.

Jovanović: Neće nam trebati velika koalicija s HDZ-om

Rekao je da je za mandata prijašnje Milanovićeve koalicijske vlade počela izgradnja bolnice u Puli, da počinje i izgradnja bolnice i u Rijeci, a  da je u prošlih šest mjeseci "napravljen atak na zdravlje građana i njihov džep", pokusno povećanje participacije i dopunskog osiguranja te da su zaustavljeni projekti izgradnje bolnica.

Ocijenio je da je u obrazovanju tijekom prošlih šest mjeseci pokušano uništenje kurikularne reforme, a da su sveučilištima uskraćivana sredstva.

Jovanović je, govoreći o nastavku gradnje bolnice u Puli i početku gradnje riječke bolnice, kazao da su se u "opstrukciji posebno istaknuli" riječki liječnici Lucijan Vukelić (HDZ), najnovija akvizicija HDZ-a Ivan Kirin i Ines Strenja Linić (Most)", odnosno da "ničim nisu dali poticaj ubrzanju gradnje riječke bolnice".

Na novinarsko pitanje je li moguća velika koalicija SDP-a i HDZ-a, Grbin je rekao da između HDZ-a na čelu s Plenkovićem i onog s Karamarkom nema razlika, osim u odijelu, da HDZ-ov program ne nudi ništa novo, da nudi kopiranje mjera i zabranjene mjere te da ne vidi kako bi s takvim HDZ-om mogli koalirati.

– Surađivati da, za boljitak Hrvatske, na određenim projektima, ako se oko njih može postići nacionalni konsenzus, kao što je bio u vezi s arbitražom sa Slovenijom, ali koalicija ne dolazi u obzir – naglasio je.

Jovanović smatra da SDP-u i Narodnoj koaliciji neće trebati velika koalicija s HDZ-om.  Dodao je da se mijenjaju predsjednici HDZ-a, a stranka ostaje ista.

– Najbolje smo to vidjeli u Kninu – ustašluk na ulicama, dernek, jučer u Sinju također, dakle umjesto da neke praznike proslavljamo zajedno i ne vraćamo se u prošlost, Plenković veličanjem derneka, koji je bio gotovo identičan filofašističkom mimohodu po Zagrebu, pokazuje zapravo  koliko je on to novo lice – rekao je Jovanović.

Dodao je kako očekuje da se predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović ponaša državnički i da ne daje podršku niti jednoj stranci na izborima.

Na pitanje treba li konzultirati pravosuđe vezi s pozdravom „Za dom spremni“, Grbin je kazao da se „recentna sudska praksa u Hrvatskoj itekako odredila o tom pozdravu, koji neće izgovoriti, a na svojoj koži to je najbolje osjetio Joe Šimunić“.

Treba li se odrediti i zakonom zabraniti taj pozdrav, pitali su novinari, a Jovanović je ustvrdio da je sve jasno i zakone treba provoditi te se posvetiti odgoju i obrazovanju u školama.

Na upit o padu broja glasova u 8. izbornoj jedinici, Jovanović je rekao da je ciljani broj glasova na prošlim izborima premašen te da takav rezultat i uvjerljivu pobjedu očekuje i sada.

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Zlatko Komadina član je županijskog izbornog centra SDP-a, u kojem su najugledniji članovi stranke i prvi je na toj listi, odgovorio je Jovanović na pitanje o Komadininu doprinosu na izborima.

>> Ključne bitke HDZ-a i SDP-a vode se u osječkoj i splitskoj izbornoj jedinici

Komentara 44

AN
aniva
13:46 08.08.2016.

Najkatastrofalnija vlada u povijesti Hrvatske bila je ona u kojoj je ministar bio Jovanovićć...a na čelu Milanović...ljudi to ne zaboravljaju ma što ti pričao...Najveća zaduženost....pad zaposlenosti...pad BDP.....

DU
Deleted user
13:49 08.08.2016.

Lik iz močvare. Njegov učinak se može mjeriti s peronosporom.

ZO
zoom
13:46 08.08.2016.

normalno da nećete u koaliciju s HDZ-om jer ćete osvojiti 35 mandata ( i bit ćete tek 3.-a stranka po snazi i nikome nećete biti zanimljivi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije