Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet bazi na plesu

Svi MiG-ovi bit će spremni tek krajem godine

mig
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
25.08.2014.
u 20:11

Iz Odese je stiglo devet MiG-ova, službeno je preuzeto njih pet, dok se ostali još testiraju. U Ukrajini su još dva jednosjeda i jedan dvosjed

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića i načelnika glavnog stožera generala Drage Lovrića, obišao je na Plesu borbenu eskadrilu u Zagrebu kako bi se uvjerio u stanje remonta i njenu spremnost. U Zagrebu je trenutačno 9 MiG-ova, a tri se još nalaze na remontu u Odesi u Ukrajini. Od tih 9, pet MiG-ova je preuzelo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i oni su, kako tvrdi general Dražen Šćuri, zapovjednik HRZ-a i PZO-a, a potvrđuje i ministar Kotromanović, u letnom stanju, to jest operativni.

U MORH-u očekuju da će sljedeći mjesec u Zagreb stići još jedan remontirani MIG, a do kraja ove godine preostala dva, čime bi bila kompletirana naša borbena eskadrila. Predsjednik Josipović potvrdio je da je u ovom trenutku HRZ sposoban provoditi zaštitu našeg zračnog prostora i bit će to prema očekivanjima sve do 2024. godine.

- Vidio sam resurske i tehničke kapacitete HRZ-a, a najvažnije su vrhunski ljudi koji su u HRZ, to je naše najveće blago. Premda su zrakoplovi i helikopteri nešto stariji, dostatni su i Hrvatska izvršava sve potrebne zadaće, kao i air policing, izjavio je Josipović. No, kaže "dolazi vrijeme za odluku o budućnosti HRZ-a, hoćemo li imati eskadrilu samostalno, ili s partnerima". Vrhovni zapovjednik je sklon da RH posjeduje samostalnu borbenu eskadrilu, no stoji i opcija partnerstva s nekom od susjednih zemalja članica NATO-a. Najavio je i dugo očekivanu sjednicu Vijeća za obranu koja će se održati na Pantovčaku 1.rujna.

Do tada će, očekuju u MORH-u, biti dovršeni i nalazi povjerenstva koje istražuje nesreću MIG-a 21 koji se srušio pokraj Donje Lomnice. Kotromanović je potvrdio da i on čeka nalaz povjerenstva pa će se onda odlučiti i o njegovoj eventualnoj odgovornosti, te ponavlja da je kao ministar učinio sve što je bilo moguće kako bi se zadržala borbena komponenta HRZ-a, odnosno izborio se modernizaciju i remont MiG-ova. General Šćuri je potvrdio da su među 5 službeno preuzetih MiG-ova i dva dvosjeda, tako da u HRZ-u najavljuju pojačanu obuku i veći broj naleta naših pilota.

Šćuri je održao i prezentaciju u kojoj je naveo iskustva nekoliko drugih članica NATO.-a. Baltičke zemlje štiti eskadrila saveznika, čiji se avioni izmjenjuju svakih pola godine i to ih stoji oko 5,5 do 6 milijuna eura godišnje. Mađarska je uzela 14 švedskih Gripena na lizing, godišnji je trošak 116 milijuna eura, od toga 20 milijuna eura su operativni troškovi (letovi). Slovenija se štiti ugovorima s Italjom i Mađarskom, Albaniju štiti Grčka, a Luxemburg Belgija. Slovenija ne plaća ništa, kaže Šćuri. No, primjerice kada Slovencima zatreba dežurni par lovaca, Talijani polijeću iz baze u Grossetu, koja je 450 km od Ljubljane. Treba im 15 minuta za polet, a onda pola sata do Ljubljane, ukupno 45 minuta!? Šćuri je, pak sklon regionalnom razvoju sposobnosti, gdje bi nekoliko zemalja stvorilo zajedničku eskadrilu na optimalnim udaljenostima, a i financiranje bi se podijelilo prema potrebama. Mi bi se tu mogli uključiti s Mađarskom, smatra.

U hangaru zrakoplovne baze na Plesu, potom je delegaciji i novinarima pokazano sedam MIG-ova u različitim stadijima pripravnosti. Na nekim zrakoplovima vidi se užurbanost zajedničke ekipe naših i stručnjaka iz Ukrajine, pogotovo na 135.-ci, koja je imala otkaz jedne noge stajnog trapa, pa ispituju hidrauliku. Zrakoplov kojim je letio probni pilot, brigadir Ivan Selak kad mu se dogodio otkaz na motoru (134-ka) čeka pregled jer se mora utvrditi zašto je motor otkazao. Jednosjed s brojem 132 gurnut je na kraj hangara, a s njime, saznaje se ima dosta problema. Primjećeno je, međutim da je stigao i prvi "naš" jednosjed, s brojem 118, koji će brzo biti testiran. U hangaru su primjećene još i 164-ka i 166-ica, dvosjedi. Među osobljem se komentira kako su naši zrakoplovi koje je HRZ poslao na remont, po povratku u puno boljem stanju no dokupljeni "Jemenci" (131, 132, 133, 134,135). U hangaru nije bilo popularne "kockice" (165), niti 133-ke, koja čini dežurni par lovaca s 131-com. Koja je, pak viđena u hangaru gdje se "pritežu" ostali MiG-ovi. Tako, premda je bio najavljen, nije za novinare organiziran i obilazak dežurnog para lovaca na stajanci zračne baze na Plesu.

>> 'U Oluji je sudjelovalo 19 MiG-ova i nijedan nije pao niti je pogođen'

>> Nije točno – MORH je isključivo krivio tvrtku ČLS zbog kašnjenja remonta MiG-ova

>> Kotromanović Kolindi: Nađite nam vi, ako možete, milijardu eura za nove avione

Komentara 55

BA
baniček
13:12 25.08.2014.

o bože, ovaj se vjerojatno šali kao i Mesić, "vic maher" jao nama.....jaooooo

DU
Deleted user
13:18 25.08.2014.

"HRZ je trenutno sposoban štititi naš zračni prostor". Trenutno je, a Bog zna što će biti popodne.

PA
paco1
13:13 25.08.2014.

Bravo prjesjedniče al molim vas samo dase nedižu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije