Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostao u plusu

Josipović donira pola milijuna kuna od kampanje

Ivo Josipović
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
Autor
Ivanka Toma
01.03.2015.
u 19:15

Predsjednica je prijavila višak od 2.162 kune iz predizborne kampanje, a i ona će iz proračuna dobiti naknadu za promidžbu

Kad se podvuče završna crta pod troškove kampanje za predsjedničke izbore, bivši predsjednik Ivo Josipović neće, kako su to mediji objavili, završiti u minusu od više od 700.000 kuna, nego će biti u plusu u iznosu od 400.000 do 500.000 kuna.

– A pola milijuna kuna viška neću staviti u džep, premda bih zakonski to mogao, nego ću ga donirati – rekao je Josipović. Kaže da još ne zna kamo će točno usmjeriti donaciju, ali je zato dao izričito negativan odgovor kada smo ga pitali ne bi li “višak” utrošio na daljnji politički angažman, eventualno na osnivanje vlastite stranke.

Josipović je u kampanji imao prihode od 7,2 milijuna kuna. Od toga mu je 4 milijuna donirao SDP, a 3,2 milijuna bili su prihodi od fizičkih ili pravnih osoba. No, rashodi su premašili taj iznos. Josipović je u kampanji potrošio 7,9 milijuna kuna, što znači da je ostao u minusu od 726.030 kuna. Bivšeg predsjednika taj minus, međutim, ne brine jer mu još iz proračuna na ime naknade za predizbornu promidžbu treba sjesti oko 1,1 milijun kuna.

Taj će novac biti dostatan za pokrivanje minusa, a još će i ostati oko pola milijuna kuna.Njegova protukandidatkinja, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svoje je prihode i rashode u kampanji naštimala gotovo u dlaku. Tako je imala 8,3 milijuna kuna prihoda, od čega joj je HDZ donirao 5 milijuna kuna, dok su 3,3 bile donacije privatnih i pravnih osoba.

Rashodi su se poklopili s ulaznim računom, a na kraju joj je ostao višak od 2.162 kune. No, i predsjednica ima pravo na naknadu troškova kampanje koja se kandidatima isplaćuje iz proračuna. Koliki će biti taj iznos, Mladen Pavić, savjetnik predsjednice koji joj je u kampanji bio glasnogovornik, nije nam mogao reći. No, sudeći prema naknadi od više od milijun kuna koju treba dobiti Josipović, ni predsjednica se ne bi trebala nadati manjem iznosu. Na pitanje što će s tim novcem, Pavić kaže da će predsjednica, kad joj stigne uplata, morati vidjeti kakve su joj zakonske mogućnosti oko eventualnog doniranja. U prvom krugu, kada je novac željela vratiti u proračun, pokazalo se da to nije mogla učiniti.     

>> Ono što je dopušteno desnici, ljevica se ne usudi

Komentara 92

DU
Deleted user
19:35 01.03.2015.

"Dobrotvor" sa tuđim novcima,od SDP je dobio 8,5 milona znači tih 400 000 je partijska lova, on ne daje ništa već uzima 24 000 kuna mjesačno.

Avatar cera
cera
19:36 01.03.2015.

Sjedaju milioni kao ništ

MB
Marlon Brando
19:42 01.03.2015.

Ljudi, pa kak ne kužite da je njima sve besplatno ??! Oni mogu svoju plaću spremiti u džep,a mi koji im sve to plaćamo nam ide figa !!! Sva njihova navažanja,obleka,avioni,ručkići,sve to MI plaćamo !!! I onda bu si jošš zel plaću za narednih kolko meseci na naš trošak,a niš nebu delal??? !!! Smešno je sve to ne ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije