Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik Josipović

'Dobro je da je tužiteljstvo reagiralo. Šešeljevo ponašanje je pljuvanje u lice međunarodnoj pravdi'

Ivo Josipović
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
01.12.2014.
u 16:50

– Mislim da su ustavne promjene kao glavne institucionalne promjene preduvjet da bi se dogodila gospodarska reforma – istaknuo je Josipović

Ivo Josipović, aktualni predsjednik i budući kandidat za predsjednika Hrvatske, gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu" u kojoj je, između ostalog, komentirao podnesak haaškog tužiteljstva koje je tražilo povratak Vojislava Šešelja u pritvor.

– Ja sam praktično odmah nakon tog njegova mitinga i u pismu predsjedniku Haaškog suda, a i našoj javnosti ukazao kako je odluka o puštanju bila pogreška i to se i pokazalo. Ovaj miting koji je organiziran jasno je pokazao kakve su njegove ambicije i želje. Osuda je bila i na europskoj razini, kod nas na nacionalnoj razini i dobro je da tužiteljstvo ima sada probuđenu savjest i da je reagiralo – rekao je Josipović.

Šešeljevo ponašanje predsjednik Josipović nazvao je pljuvanjem u lice međunarodnoj pravdi, a govorio je i o tome kako će se slučaj Šešelj odraziti na odnose između Beograda i Zagreba.

– Radi se o tome da izgleda da u Beogradu nisu razumjeli koja je potencijalna opasnost duha iz boce koji se javlja. Primarni krivac za ovu situaciju je Haaški sud, ali kada je već Šešelj krenuo s tom huškačkom retorikom, tada je i Republika Srbija trebala napraviti distancu. Dobro je da premijer nije otišao (u posjet Beogradu, op.a.), ali sam siguran da u jednom kontinuitetu politika dobrog susjedstva hoće i treba pobijediti – kazao je Josipović.

Na pitanje ima li 10.000 potpisa koji su mu potrebni za kandidaturu na izborima, Josipović je kazao da ih ima i mnogo više.

– Zapravo broj potpisa je tek jedan od znakova podrške. Svi mi koji imamo puno potpisa ne trebamo smatrati da su time izbori završeni. Izbori su do zadnjeg trenutka – dodao je Josipović.

Komentirao je i rast popularnosti njegova protukandidata Milana Kujundžića. Rekao je da Kujundžićeva popularnost raste, ali da su to male brojke.

– Ja imam oko 6 puta veću podršku od njega – kazao je Josipović i dodao da je Kujundžićevo pravo da računa na pobjedu i da je to dio izborne utakmice.

Govorio je i o svom izbornom programu i o ustavnim promjenama. Kazao je da on svoj program već dugo vremena predstavlja i radi na njemu.

- Moja glavna poruka je da Hrvatska treba temeljite promjene, ali mislim da nema gospodarskog oporavka bez ozbiljnih strukturnih promjena ne samo u ekonomiji nego i u društvu i u organizaciji države. Mislim da su ustavne promjene kao glavne institucionalne promjene preduvjet da bi se dogodila gospodarska reforma – istaknuo je Josipović.

Za pad BDP-a koji je u padu već 12. tromjesečje zaredom Josipović smatra da je najodgovornija vlast odnosno sve vlasti u kontinuitetu.

– Mi smo u kontinuitetu stvarali okružje koje nije dobro. To nije krivnja koju možete alocirati u tri mjeseca rada ovoga ili onoga. Mislim da je pogrešno da priču svedemo na međustranačko prepucavanje je li ova vlada kriva ili je ona vlada kriva. Krive su vjerojatno sve vlade, ali ako ne sagledamo cjelinu problema, ako to svedemo na stranačko nadmetanje, teško da će biti rezultata – rekao je Josipović.

Aktualni predsjednik osvrnuo se i na prosvjed Torcide u Splitu. Za stanje u nogometu najodgovornijim smatra Hrvatski nogometni savez.

– Mislim da je apsolutno najodgovorniji HNS i njegovo vodstvo. Pritom ne amnestiram one koji se bave nasiljem i neredima, to je nešto drugo i o tome brine pravna država. Kad govorimo općenito o odnosima u nogometu, oni su generirani jednom politikom koja u prvom redu ima vlastiti interes kao predmet, a ne sport, ne nešto što bismo mogli nazvati općim dobrom. Naravno da je profesionalni nogomet i biznis to razumijemo. Međutim on mora biti uređen na jedan transparentan način, da se ne miješa javno i privatno, da postoji upravljanje nogometnim klubovima i našom ligom na demokratskoj osnovi. I ovo što se u Splitu isticalo da ne postoje jednaki kriteriji za sve klubove, ni u organizaciji ni u odlukama saveza, to je nešto s čim se ja slažem – rekao je Josipović.

Dodao je da naši nogometaši zaslužuju drukčiju nogometnu organizaciju.

– Ne smije se sve pretvoriti u otvoreni antagonizam sjevera i juga. Ne bih želio davati savjete, ali očekujem bitne promjene u kadrovskom sastavu HNS-a – izjavio je Josipović.

>> Josipović prihvatio kandidaturu: Čekaju nas opsežne društvene reforme

Ključne riječi

Komentara 54

JO
joe555
17:08 01.12.2014.

zivim u Zagrebu gdje bi trebalo biti dr ivino najveće biračko tijelo i ne poznam nikoga tko će glasati za njega, sudeći po člancima na večernjem situacija je jako slična, u velikoj većini su vodeći komentari protiv dr ive, svi koji žive loše će glasati za promjene, a u Hrvatskoj više od 90 % ljudi živi loše. što si ti napravio da bi svaki drugi Hrvat glasao za tebe kojeg podupire ni manje ni više nego šešelj? nijedna institucija se ne želi očitovati otkuda 4,2 miliona glasača u Hrvatskoj i nitko o tome ne piše. a dr Ivo ima 46 % i ovako je samouvjeren? postoji cifra od oko 700 000 lažni glasova. bojim se da se sprema velika izborna prijevara.

Avatar Herceg_Bosna
Herceg_Bosna
17:10 01.12.2014.

Pa tebi ivo i pusicki bi trebalo biti najbitnije da se vrati u pritvor, tko zna šta bi još mogao progovoriti o vama, a izbori su tu :D

AL
AlienattacK
17:08 01.12.2014.

Kakvo je to ponašanje gosn predsjedniče prema Vašem najvećem fanu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije