Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Josipović: Bolje da se referendum o ćirilici ne održi

Ivo Josipović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
02.12.2013.
u 13:21

Načelno sam za referendume, ali u bolje definiranim uvjetima. Ako će se referendumom o ćirilici ograničiti prava manjina, bilo bi bolje da se ne održi - ocjena je predsjednika države. Oni koji su jučer glasali 'za', nisu ekstremisti, dodao je Josipović.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović kazao je, nakon dodjele sredstava Zaklade Adris, da je on načelno za referendume, no da se oni moraju odvijati u bolje definiranim uvjetima.

Odgovarajući na pitanje o mogućem referendumu o ćirilici, predsjednik je kazao da je na Državnom izbornom povjerenstvu da utvrdi ispunjavaju li se uvjeti za njega, no da, ako će se njime ograničiti prava manjina, bi bilo bolje da se ne održi.

– Takav referendum mora proći sva ispitivanja - kazao je Josipović podsjećajući da Hrvatski sabor nije poslao jučerašnje referendumsko pitanje na ocjenu ustavnosti, a on to nije mogao jer za to, kao predsjednik, nema ovlasti.

Predsjednik je istaknuo kako bi volio da postanemo otvorenije i tolerantnije društvo te ne misli kako su građani koji su glasovali za na jučerašnjem referendumu ekstremisti.
– Radi se o svjetonazorskom pitanju, vezanom uz tradiciju i ne bih rekao da su građani fašisoidni i da je Hrvatska preko noći postala takvo društvo. Stvarni problemi su siromaštvo, besperspektivnost i nezaposlenost, što je podloga za ekstremiste – upozorio je predsjednik.

Komentara 28

PE
pejok
14:53 02.12.2013.

josipovic gospodine nismo mi ekstremisti ako ne damo cirilicu u Hrvatsku uopce ne samo u vukovaru. kakve manjine u Hrvatskoj nitko nema nista protiv manjina. zasto Slovenija nema cirilicu a tamo ima vise pravoslavnog zivlja nego u hrvatskoj u postotkuku na odnos drugog stanovnistva. Hrvatski drzavljani pravoslavne vjere zivi u Hrvatskoj i mogu uciti ako zele cirilicu u dopunskoj nastavi

Avatar keating18
keating18
15:27 02.12.2013.

Ustavni zakon o nacionalnim manjinama kakav je danas u hrvatskoj plod je ljevičarske vlade Ivice Račana, koja ga je promijenila 2002 godine uz pomoć HDZ-a na čelu sa Sanaderom. Takav ustavni zakon o nacionalnima manjinama mislim da ne postoji nitii u jednoj europskoj državi koja bi se mogla usporediti s Hrvatskom. Ovakav ustavni zakon od hrvatske polako ali sigurno ide prema tomu da od hrvatske napravi složenu državu, za početak će se ići kroz dvojezičnost a poslije i u radikalnije zahvate. Nije nemoguće da SDP-e Srbima vrati i famoznu Konstitutivnost a što je i glavni cilj Srbije kao države, odnosno to je ono od čega Srbija nikad i nije odustala, a to je teritorij hrvatske. Mislim da je ovaj referendum o ustavnom zakonu o nacionalnim manjinama važniji od ovoga koji je bio o braku. Zato je važno da se ustavni zakon o nacionalnim manjinama vrati u stanje prije promjene 2002. Dakle ovako kako stožer i predlaže.

HR
hrza
14:29 02.12.2013.

Panični strah od volje naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije