Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanstveni savjetnik

Josip Jurčević: U Hrvatskoj ne treba obilježavati Dan pobjede nad fašizmom

02.09.2009.,Zagreb - Bocarski ,Josip Jurcevic, nezavisni predsjednicki kandidat Photo: Marko Lukunic/Vecernji list
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
09.05.2015.
u 17:48

Komunizam 
je počinio toliko zločina, kao nijedan sustav dosad, smatra Jurčević

– Mi smo, na žalost, društvo neznanja u kojem se premijer Zoran Milanović javno hvali da njegova obitelj ima duboke korijene u zločinačkom komunističkom totalitarizmu. I on se time ponosi. Zato je njegov jučerašnji odlazak u Pazin objašnjiv. Ali tragičan. S druge strane predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović onamo je otišla pod pritiskom – komentirao je povjesničar Josip Jurčević način na koji državni vrh u Hrvatskoj obilježava 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom.

Ovaj znanstveni savjetnik Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar kaže da je "zapadni svijet osudio komunističke režime kao zločinačke" i da je zato "tragično što mi 8. svibnja slavimo kao Dan oslobođenja Zagreba".

– Naravno da ni na koji način ne bih obilježavao Dan pobjede nad fašizmom. Godine naše države su 1990./1991., kada je herojstvom branitelja stvarana Hrvatska.

Tu su utkani temelji Hrvatske koja se branila i obranila od srbijanske oružane agresije. Veoma je loše i tragično za budućnost Hrvatske vrijeđati tu činjenicu dovođenjem u vezu s totalitarnim režimom koji smo imali. Većina hrvatskih građana koji su obranili i stvorili ovu zemlju nisu bili ni rođeni u vrijeme Drugog svjetskog rata – kaže Jurčević. Naglašava i da nam totalitarni sustavi ne mogu i ne smiju biti uzor jer to vodi sveopćoj kazni društva:

– Ako nam neke stvari nisu čiste u glavi, onda je jasno da mi kao društvo ne možemo dobro stajati ni u gospodarstvu ni u drugim područjima. Dokaz tomu je i činjenica da su prvi put u povijesti u Hrvatskoj prisutni i glad i siromaštvo, a sve zato što temeljne stvari nisu jasne. Žalosno je što je u javnom životu ostalo puno toga nejasnog od preambule Ustava nadalje – govori Josip Jurčević.

U svojim se stavovima poziva i na činjenice za koje kaže da su potkrijepljene provedenim istraživanjima:

– Komunizam je počinio toliko zločina, kao nijedan sustav do sada. Svjetska su istraživanja pokazala da je Tito bio deseti megaubojica u svjetskoj povijesti, uz bok Hitleru, Staljinu... – govori povjesničar Josip Jurčević.

>> Milanović i Grabar-Kitarović zajedno u Pazinu. U dvorani ih dočekala Titova bista

>> Zašto nitko ne govori o sličnosti između Oluje i antifašističkih ustanaka?

Komentara 355

DU
Deleted user
17:56 09.05.2015.

Danas stalno govorimo o antifašistima,a gdje su nestali komunisti?

DU
Deleted user
17:59 09.05.2015.

Pravi antifasisti borili su se za slobode i demokraciju,a ne za jednoumlje,neslobode i nedemokracijiu.

Avatar Slobodni_Parketar
Slobodni_Parketar
18:23 09.05.2015.

Kada je zapadna europa oslobođena od fašizma kod nas i u dijelu srednje i istočne europe je crni totalitarizam zamjenjen crvenim. Zbog čega bi to trebalo slaviti? Zanimljivo mi je bilo gledati komenttas premijera Litve koji je rekao da jeje kod njih drugi svjetski rat završio devedesetih godina, a mi koji smo se devedesetih tatom izvlačili od onih koji su nosili simbole "osloboditelja" 1945. g. sada mazohistički slavimo dan kada smo iz jednog ropstva ušli u drugo. Bolesno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije