Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA SMRTI

Josip Broz Tito družio se sa Sophijom Loren i naručivao politička ubojstva

Tito
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
05.05.2015.
u 07:51

Na jučerašnji dan prije 35 godina umro je Tito, a mnogi su godišnjicu iskoristili da posjete njegov grob u Kući cvijeća

Godišnjica Titove smrti uvijek je prilika jugonostalgičarima svih vrsta da se prisjete bolje prošlosti. Nemaju svi iste motive kada se romantično vraćaju u socijalizam. Jedni se jednostavno prisjećaju dana kada su bili mladi i lijepi, dok je socijalizam samo sporedna pojava, drugi se sjećaju dobrih druženja i sindikalnih tuluma u Vrnjačkoj Banji i Ohridu, treći se pak vraćaju sigurnosti i jednakosti kada su, navodno, svi imali posao i bili sretni. Ima i onih koji nikada nisu prežalili sustav koji je propagirao bratstvo i jedinstvo i “šarmantnog” diktatora Tita koji se družio s utjecajnim svjetskim državnicima. Pa će tako kao argument za njegovu uspješnost predstaviti i to što je s međunarodnom zvijezdom Sophijom Loren iskušavao talijanske specijalitete u svojim raskošnim odajama na Brijunima. Četvrt desetljeća nakon rušenja komunizma još je uvijek živ mit o Jugoslaviji kao idealnoj zemlji u kojoj je skladno živjelo šest naroda i tko zna koliko narodnosti.

U modi su leksikoni Jugoslavije koji prilično nategnuto i jednostrano predstavljaju neke ključne pojmove i procese vezane uz to razdoblje. Popularizaciju “jugonostalgije” na svoj je način pojačala i serija “Crno-bijeli svijet” u kojoj je život u socijalizmu prikazan na poprilično zabavan način. Čak i odlazak na odsluženje vojnog roka u JNA, koji je zapravo bio jednogodišnji zatvor i ispiranje mozga, nije u seriji izgledao tako strašno. Iako je u ljudskoj psihologiji normalno da se potiskuju loša i neugodna iskustva, ipak pomalo čudi da razni autori “jugoslavenskih leksikona” zaboravljaju neke uznemirujuće činjenice. Još će se i spomenuti zloglasni komunistički kazamat na Golom otoku, ali zato se rijetko gdje može pročitati da je netko zbog benignog vica o Titu i Partiji mogao završiti na višemjesečnoj robiji i slomljenih rebara.

SFRJ

Službeni nazivi države koju je osnovao Josip Broz Tito na zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu. Socijalistička federativna Republika Jugoslavija sastojala se od šest republika i dviju autonomnih pokrajina. Iako su komunističke vlasti “opjevale” njezino demokratsko uređenje, ona je u stvarnosti bila pod kontrolom Komunističke partije i Tita. Nije bilo slobodnih izbora, nije postojala sloboda medija, a protivnici režima zatvarani su i progonjeni. Zbog vica o Titu i Partiji mnogi su završili u zatvoru i slomljenih rebara.

Titova štafeta

Titova štafeta ili štafeta mladosti zapravo je jedna prigodno ukrašena palica koju je jugoslavenska omladina svakog 25. svibnja svečano predavala “voljenom” Titu. Tom se prigodom na stadionu JNA u Beogradu održavao prigodan umjetnički program koji je veličao Titov kult ličnosti. Štafeta je zapravo simbolizirala privrženost socijalističke omladine “svom idolu i uzoru” Titu.

Partizanski filmovi

Tito je bio veliki ljubitelj filmova pa nije štedio novac kada je trebalo snimiti filmove koji su veličali njega i partizanski pokret. Taj filmski žanr bio je specifičan za socijalističku Jugoslaviju. U tim je filmovima prilično naivno prikazivana borba između dobra i zla u kojoj su partizani uvijek bili na strani dobra i u pravilu pobjeđivali.

SUBNOR

Partizanski ratni veterani koji su se borili na Titovoj strani za vrijeme Drugog svjetskog rata. Bili su jedan od glavnih stupova komunističke Jugoslavije. Kritizirali su svako “skretanje” u politici i kulturi koje nije bilo na Titovoj liniji.

JRT

Gledanje televizije postalo je jedna od najomiljenijih zabava u socijalističkoj Jugoslaviji. Jugoslavenska radiotelevizija (JRT) bila je krovna organizacija, ali su i sve republike, a među njima i Hrvatska, imale svoje vlastite programe. U početku je televizijski program bio izrazito centraliziran, ali su u kasnijoj fazi republički centri imali sve više autonomije.

Bijelo dugme

Najpoznatiji bend u socijalističkoj Jugoslaviji koji je imao nevjerojatnu popularnost u gotovo svim dijelovima zemlje. Na njihovu koncertu kod Hajdučke česme okupilo se više od 100.000 obožavatelja.

Svinjske polovice

U socijalizmu je bilo najbitnije naći dobru vezu i zaposliti se. Kada se jednom uđe u sustav, bilo je gotovo nemoguće dobiti otkaz. Svi su imali sigurnost na poslu, ali su zato plaće bile smiješne za današnje prilike. Sindikati nisu imali previše posla u zaštiti radnika pa su se posvećivali nabavi mesa po povoljnim cijenama. Radnici su preko sindikata najčešće kupovali svinjske polovice.

Foto: Wikimedia Commons

UDBA

Skraćenica za Upravu državne bezbednosti, zloglasnu jugoslavensku tajnu službu, koja je progonila i likvidirala sve one koje je smatrala protivnicima komunističkog režima. Posebno je bila aktivna u inozemstvu gdje je likvidirala čak 67 hrvatskih emigranata.

Velika četvorka

Nogomet je uz košarku bio najpopularniji sport u socijalističkoj Jugoslaviji. Nogometom su dominirali Partizan i Crvena zvezda iz Beograda te Hajduk i Dinamo iz Hrvatske. Postoje ozbiljne sumnje da se u partijskim komitetima odlučivalo tko će biti prvak Jugoslavije. Više su uspjeha imali Partizan i Crvena zvezda.

Neprijateljska emigracija

Komunistički režim sve je protivnike svog režima, koji su napustili Jugoslaviju, proglašavao neprijateljskom emigracijom. Tajne službe često su se ubacivale u njihove redove kako bi ih diskreditirale.

Dan Republike

Velik državni praznik slavio se 29. studenoga, na dan kada je 1943. godine u Jajcu uspostavljen Jugoslavija. To je bio najveći praznik na koji nije radila gotovo nijedna trgovina. Mnogi su koristili slobodne dana za kolinje i pripremu kobasica.

SSOJ

Komunistički režim i Tito posebnu su pozornost i brigu pokazivali prema mladima. Svoje ideološke nade regrutirali su u Savez socijalističke omladine Jugoslavije. Uzorni omladinci mogli su računati na ozbiljnu partijsku karijeru. Najveća čast za svakog omladinca bila je da na Dan mladosti osobno preda Titu štafetu.

Titovi pioniri

Komunisti su imali neke ritualne inicijacije novih članova. Tako je svako dijete u prvom razredu osnovne škole postajalo Titov pionir. Na prigodnom kulturno-umjetničkom programu djeca su morala svečano obećati da će biti dobri pioniri. Primanje u pionire bilo je komunistički pokušaj da se parira Katoličkoj crkvi i drugim religijama.

Nudističke plaže

Iako je komunistički režim bio prilično puritanski, to nije bio slučaj kada je bila riječ o nudizmu. Jugoslavija je postala svjetska turistička meka s “bezbrojnim” nudističkim plažama. Najpoznatiji je bila plaža Ulcinju na ušću rijeke Bojane u Jadransko more.

Brijuni

Mondeno hrvatsko otočje na kojemu je uživao Tito. Tamo je u nekim fazama svog života boravio i po nekoliko mjeseci. Po njegovoj želji na Brijunima je napravljen mali zoološki vrt s egzotičnim životinjama.

JNA

Svaki zdravi mladić morao je služiti vojni rok u Jugoslavenskoj narodnoj armiji. Mladići iz Hrvatske obično bi morali ići u druge republike i pokrajine. Često se događalo da više od godinu dana nisu dolazili kući.

>> 15 razloga zbog kojih ljudi žale za Jugoslavijom

>> 10 razloga zbog kojih nikad nećete žaliti za Jugoslavijom

Komentara 186

Avatar comparator
comparator
08:19 05.05.2015.

Plaće su bile smiješne i za ona vremena osim za zaslužne drugove kojima one nisu ni trebale jer im je sve bilo badava. Zaboravlja se politika podmičivanja putem dodjele stanova zaslužnim drugovima i ljudima koji su se izražavali komunistima. Ostalii građani koji su htjeli pristojan standard morali su se uputiti u inozemstvo i tamo zaraditi neki novac. Iseljavanje je služilo i kao amortizer nedovoljnom broju radnih mijesta. Sistem kao takav nije imao nikakvu budučnost jer upao u moralnu krizu a ona je naravno uzrokovala ekonomsku. Problemi alkoholizma su dostigli su nevjerojatne razmjere jer se sustav kosio s zdravim razumom pa su mnogi u alkoholu nalazili izliku za životni neuspjeh. Privreda je kolabirala i zastarjela tehnologija je izgubila korak za svijetskom iako je izvoz bio nadoknađivan na domačem tržištu što je uzrokovalo nestanak robe na policama. I ne samo živežnih namirnica nego goriva struje i tkd.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
08:32 05.05.2015.

Pogledajte ih, pogledajte te slike nakaza, neće oni još dugo, skinite nam se sa grbače!

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
08:26 05.05.2015.

Hvala bogu da budućnost ne pripada ovim nakazama sa slike. Budućnost će zatrti sve njih, a mladi će nastupiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije