Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kardinal Bozanić:

'Da nije Crkve i svećenika, Hrvati u Rumunjskoj ne bi se održali'

Josip Bozanić
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
10.09.2015.
u 07:00

U zemlji živi više od 6000 pripadnika hrvatske manjine, a najbrojniji
su karaševski Hrvati

Drugog dana svog pastoralnog pohoda Hrvatima u Rumunjskoj zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pohodio je jučer hrvatske župe u Lupaku, Klokotiću i Karaševu, južno od Temišvara.

– Povijesna je činjenica da smo se mi kao Hrvati i kao vjernici sačuvali zbog toga što smo članovi Crkve. Da ovdje nije Crkve, da po ovim župama nema crkvi, da nema svećenika, ne bismo se ni mi sačuvali – rekao je kardinal Bozanić vjernicima u Rumunjskoj potaknuvši sve da budu aktivni u životu župe jer slavlje povezuje ljude međusobno i s Bogom te da čuvaju svoje obiteljske vrednote, javljaju iz Zagrebačke nadbiskupije.

Procjenjuje se da u Rumunjskoj danas živi više od 6000 pripadnika hrvatske nacionalne manjine koji se zbog svojih posebnih obilježja i nekih jezičnih razlika u govoru svrstavaju u tri skupine: najbrojniji su karaševski Hrvati, štokavci, koji su po predaji porijeklom iz Bosne.

>> Kardinal Bozanić pozvao na jedinstvo oko općih pitanja: Dosta nam je podjela!

Komentara 9

Avatar mama mia
mama mia
08:30 10.09.2015.

Pa kako to razumjeti su Bozanić i & tamo pravili djecu, molim vas lijepo Hrvati su se stolječima održali i tamo gdje popova i crkve nije bilo ako im je to bilo bitno nekima je dovoljno biti ovozemaljac radit brinit se za sebe i familiju bilo kao Hrvat u Australiju ili Amerikanac u Turskoj a nekim Hrvatima nije dosta da su Hrvati nego moraju biti i "domoljubi"

TH
thekurcula
09:46 10.09.2015.

Naslov nije koretan. Trebalo bi da glasi: "Da nije Crkve i svećenika, Hrvata u Rumunjskoj ne bi ni bilo."

FR
franjo
12:58 10.09.2015.

Da nije biskupa, svećenika , popova i hodža, bio bi mir i blagoslov na zemlji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije