Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dolazak potpredsjednika SAD-a

Joe Biden vraća američku politiku na jugoistok Europe

Joe Biden
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
25.11.2015.
u 06:30

Posjet drugog čovjeka SAD-a, koji će se susresti s predsjednicom i premijerom, znači da je “Europa nešto gadno zaribala”. U BiH je stanje najgore u posljednjih 20 godina

Ako Europska unija ne može – a očito je tomu tako – posredovati da se stanje u Bosni i Hercegovini ne samo pomakne s mrtve točke, nego da ta država izađe iz političke paralize koja otvara put radikalizaciji te jače podržati euroatlantske incijative u državama jugoistočne Europe naspram ruskog utjecaja, onda se u taj proces ponovno mora uključiti SAD.

Granice zapada prema istoku

Dolazak američkog potpredsjednika Joea Bidena danas u Zagreb na summit Brdo-Brijuni u organizaciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i slovenskog predsjednika Boruta Pahora korak je u tom smjeru, povratku SAD-a na Balkan, točnije u države jugoistočne Europe, otkuda je SAD nakon Daytona bio nazočan posredno, preko ključnih partnera: EU i Turske.

– Naš je interes pomaknuti granice zapada prema istoku za što smo dobili potporu SAD-a – kazao je suradnik predsjednice RH.

Pritom treba odvojiti zanimanje SAD-a za Hrvatsku od onog za BiH i ostale države te regije. SAD je Hrvatsku držao na oku zadnjih godina, no zanimanje je bilo fokusirano na energetiku i stvaranje energetskog uporišta, kako bi se osiguralo da ruski utjecaj oslabi. U tom kontekstu jasan je i potez Washingtona kad je spriječio mađarski MOL da proda dionice Ine Rusima.

Dolazak potpredsjednika SAD-a potez je kojim se izražava potpora predsjednici RH te kojim se pokušava učvrstiti njezin položaj u području kreiranja vanjske politike – smatra politolog Davor Gjenero. S druge strane, dolazak drugog čovjeka SAD-a, koji će se susresti i s premijerom Zoranom Milanovićem, znači da je "Europa nešto gadno zaribala".

– U BiH je situacija najgora u posljednjih 20 godina. Sve puca jer se nacionalne političke elite ne uspijevaju ni u čemu dogovoriti, a unatoč tomu se održavaju na vlasti i time su otvorili politički prostor radikalizmu. Europa nije napravila posao. Umjesto da je pokušala surađivati s Turskom koja je pokušala nešto raditi u BiH, ona se antagonistički odnosila prema njoj – smatra Gjenero.

U tom kontekstu treba promatrati sve glasnije priče među stranim diplomatima da bi SAD ponovno mogao inicirati proces sličan daytonskom. Dolazak potpredsjednika SAD u Zagreb poruka je da SAD računa na Hrvatsku kao partnera u ovom dijelu Europe. Hrvatska se sada susjedstvu okreće s jačih pozicija, kažu s Pantovčaka.

Jača pozicija u regiji

Pozicioniranje u regiju Baltik - Jadran, što je inaugurirala predsjednica Grabar-Kitarović, osnažuje poziciju Hrvatske u EU i omogućuje da "s većom težinom" pomogne susjedima na putu u EU i NATO. Hrvatska ne bježi od susjedstva koje je važno za sigurnost države, kažu. Prioritet je BiH, ali nestabilnosti izaziva i "ruska marioneta" Republika Srpska, kao i odnosi Srbije i Kosova. Crnu Goru su i nedavno potresli sukobi oko NATO-a, dok je radikalizacija islamskog stanovništva vidljiva u korpusu islamske populacije. Iako je bilo najavljeno da će summit zaobići pitanje migracijske krize, napadi u Francuskoj zasigurno će tu temu staviti na dnevni red. Na summit dolazi predsjedavajući Europskog vijeća Donald Tusk, austrijski predsjednik Heinz Fischer te predsjednici Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Kosova te članovi predsjedništva BiH.

>> Zbog Bidena zatvorit će glavne ulice u gradu – evo gdje će biti zabranjen promet 

>> Američki potpredsjednik Joe Biden dolazi u Hrvatsku 25. studenoga

Komentara 31

BR
Branko102
08:54 25.11.2015.

I posebno pripazite na svoje žene jer Creepy ( Jezivi) Joe,voli da ih prepipa u prolazu,Zaista dični američko političar ponos svoje države i njenih građana.

Avatar nekakav
nekakav
07:47 25.11.2015.

zanimljivo da ovog predstavnika jedne militarističke i agresivne zemlje, koja želi upravljati cijelim svijetom, dočekujemo u skoro pa izvanrednom stanju. zar mu u ovako prijateljskoj, potpuno potčinjenoj zemlji, prijeti kakva opasnost? pa zašto bi amerikancu, potpredsjedniku države još k tome,e, zemlji koja se bori za demokraciju i ljudska prava, slobodno tržište, općenito slobode, netko u hrvatskoj, pa i drugdje u svijetu, želio nauditi? pa svi ih vole, svi gledaju i obožavaju američke filmove, zvijezde, pjevačice... ne kužim baš, znate. i da mi moramo dva dana glavni grad zatvoriti, samo zato jer dolazi, pazite, joe biden... čiji sin upravlja najvećom ukrajinskom energetskom firmom. možda je poželio i neku našu? čujem, petrokemija se sprema na nešto. sa inom nismo zadovoljni, propala nam bušenja jadrana, odustali svi koji imaju bušilice promjera svrdla većeg od 32 mm. a to znamo svi, sa hiltijevkom se na naftu ne ide. znači, rezime ovog 'posjeta', je usmjeravanje lokalnih plemenskih vođa, kako bi nastavili izvršavati naredbe iz amerike. baš me zanima, imamo li mi kakvog političara od formata, koji će se javno hvaliti da su zaustavili sve ruske investicije u zemlji, i tako obraniti američke interese, kao što je bugar rekao.

GO
gotovinaa
08:14 25.11.2015.

Sta ce ovaj indijanac kod nas?? pokazite mu da smo najljepse zivjeli kad nije bilo amerikanaca kod nas. sve su nam ukenjali..sad smo sirotinja i robovi svjetskih lopova i terorista. otvorite šahte da govna odu u kanalizaciju!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije