Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Joe Biden:

'Cjelovita i mirna Europa nemoguća je bez svojega jugoistoka'

joe biden
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
25.11.2015.
u 20:10

Čvrsto smo predani ciljevima zacrtanim u Daytonskim sporazumima, integraciji ove europske regije po prvi puta u institucionalne strukture Europe, rekao je Biden

Američki potpredsjednik Joe Biden kazao je da cjelovita, slobodna i mirna Europa nije moguća bez njezinog jugoistoka koji mora biti integriran, poručivši istovremeno zemljama procesa Brdo-Brijuni da vrata NATO-a ostaju širom otvorena.

"Sanjamo moja generacija i generacija moga oca da će postojati Europa koja je cjelovita; koja je mirna i jedinstvena i smatramo da to nije moguće bez jugoistoka Europe koji mora biti u potpunosti integriran u Europu", kazao je Biden u izjavi novinarima nakon zagrebačkog summita procesa Brdo-Brijuni.

"To je jamstvo za cjelovitu i slobodnu Europu u miru", istaknuo je Biden.

Poručio je da SAD nikada nije napustio ovaj dio svijeta i da uvijek motri na Europu te izrazio čvrstu predanost svoje zemlje ciljevima zacrtanim u Daytonskom sporazumu:

"Čvrsto smo predani ciljevima zacrtanim u Daytonskim sporazumima, integraciji ove europske regije po prvi puta u institucionalne strukture Europe", istaknuo je Biden. Po njegovim riječima, nema nikakvog razloga da granice EU-a ne objedine, umjesto da dijele ove države.

"Ulaskom na Balkan i ovih država u NATO i EU, za mene je najbolji način promicanja sigurnosti i stabilnosti", rekao je Biden i pozvao članice procesa Brdo-Brijuni da budu odvažne u pokretanju nužnih reformi za ulazak u euroatlantske integracije.

"Vrata NATO-a ostaju širom otvorena. Hrvatska i Slovenija su pokazale da je to moguće kroz reforme i pomirenje", rekao je drugi čovjek Amerike i u tom kontekstu posebice spomenuo Crnu Goru.

"Podržavamo vrlo čvrsto njihovo članstvo u NATO-u", poručio je Biden. SAD je, nastavio je, samo u ovoj godini uložio 130 milijuna dolara u ovo "gospodarski i strateški važno područje".

"I za mene nema dvojbe: budućnost zapadnog Balkana je čvrsto unutar Europske unije", zaključio je Biden. Pritom je izrazio zabrinutost situacijom u BiH koja je "primjer zastoja procesa" i kazao da je "narod BiH zaustavljen na putu napretka" zbog sporosti svojih čelnika.

Govoreći opetovano o važnosti ovog dijela Europe osvrnuo se na pitanje energetske ovisnosti i istaknuo nužnost diversifikacije izvora energije jer "niti jedna država ne bi trebala koristiti energiju da bi manipulirala drugim državama na unutarnjem i vanjskom planu".
Biden nije propustio osvrnuti se i na migrantsku krizu, kazavši da predstavlja veliko opterećenje za regiju, ali i da je kriza s tako velikim priljevom migranata ponovo pokazala koliko je jugoistok Europe sa stajališta sigurnosti i stabilnosti iznimno važan za cijelu Europu. SAD se mora uključiti u rješavanje migrantske krize, smatra Biden i ističe da je SAD izdvojio 4,5 milijardi dolara za sirijske izbjeglice.

U svom govoru, Biden je zahvalio svojim domaćinima, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru, na ideji koja je je "procvjetala u koaliciju" između dvoje državnika i urodila ovom izvanrednom konferencijom i drugima koje će uslijediti.

>> Summit Brdo – Brijuni u Zagrebu: Evo što su dogovorili čelnici država

Komentara 21

Avatar superhik74
superhik74
21:17 25.11.2015.

Pa normalno jugoistok je glavni put masovnog ulaska migranata pomjesanih s teroristima koje im Biden nakon rusenja drzava Afganistana, Iraka, Jemena, Siriji i Libije salje a sve radi "mira" u Europi. S takvim prijateljem kome trebaju neprijatelji.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
22:11 25.11.2015.

Ja sam za uvođenje viza !

XA
xaron
22:38 25.11.2015.

Joe, gdje si bio 90-tih kad nam je trebala pomoc protiv agresora ? Bio si skupa sa Rujama da nam nametnete zabranu kupovine oruzja za odbranu. To se ne zaboravlja. Sada imas ove prazne govore koji nama Ne pomazu u bilo cemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije